EUR: 334,57 Ft
CHF: 305,94 Ft
2019. november 15., péntek
Albert, Lipót

Egyéb XVIII.kerület

Egyedülálló KRESZ-parkot kaptunk

Fővárosi viszonylatban is egyedülálló KRESZ-parkot adott át a kerületi önkormányzat a múlt héten. Ughy Attila polgármester és a városvezetés szívügyeként kezelt, kiemelt jelentőségű projekt közel ötvenmillió forintos beruházással valósult meg a Teleki és Aranyeső utca sarkán található régi piactér mellett.

A családi park a kerületi fiatalok közlekedési kultúrájának fejlesztését és a közlekedési szabályok széles körű megismertetését szolgálja.


Kresz pálya megnyitó, Ughy Attila
(Fotó: Keresztesi Balázs)

A mintát a térkép adja

Ilyen egy dugó kicsiben (Fotó: Keresztesi Balázs)

A pálya az ikonikus kerületi helyszíneket és azok különböző forgalmi szituációit modellezi, így az elnevezések is az eredeti utcaneveket követik; például a Ferihegyi repülőtérre vezető utat, az Üllői utat, a Gilice téri körforgalmat, a Nagykőrösi utat, a Nemes utcát vagy a Péterhalmi utat és egy vasúti átjárót. Ökotudatos kerület lévén nem maradhat el a játék elektromosautó-töltő állomás sem, amely élethűen jelzi a XVIII. kerületben ma már egyre markánsabban jelen lévő alternatív közlekedési filozófia és zöldszemlélet támogatását.

− Arra orientáljuk a gyerekeket, hogy játékos körülmények között sajátítsák el a „nagybetűs élet” kihívásait − hangsúlyozta Ughy Attila polgármester, kiemelve, hogy ezzel is próbálják minimalizálni a közlekedésben rejlő kockázatokat, megelőzni a figyelmetlenségből vagy a KRESZ-szabályok hiányos ismeretéből eredő baleseteket.

Ughy Attila is kipróbálta a pályát
(Fotó: Keresztesi Balázs)

− Nagyon fontos, hogy minél több gyermek minél többször, már az óvodai és alsó tagozatos iskolai keretek között is ide tudjon jönni, és szakszerű oktatás mellett, játszva tanulja meg a saját és a mások biztonságát jelentő közlekedési szabályokat. A megelőzési szemlélet volt irányadó abban, hogy családbarát kerületként megvalósítsuk ezt az egyedülálló KRESZ-parkot.


Játszva tanulnak fontos tudnivalókat (Fotó: Keresztesi Balázs)

Segít a rendőr

A kerületi rendőrkapitányság helyszíni oktatásai során az óvodások  játékos körülmények között ismerhetik meg a forgalmi szituációkat.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • A kórházigazgató emlékére

  A kórházigazgató emlékére

  75 éve hunyt el Ifj. Dr. Genersich Antal. A vásárhelyi főorvos, kórházigazgató tiszteletére ennek apropóján emléktáblát avattak az általa épített Rapcsák András utca 10. szám alatti Genersich-palota falán. Az ünnepségen elhangzott: Genersich Antal vezetésével, szakmai útmutatásával a régi ispotály helyett egy 9 pavilonból álló 220 ágyas kórház épült, amelynek falai között a mai napig gyógyulnak a vásárhelyiek.

 • Tesztüzemben a Zerge

  Tesztüzemben a Zerge

  Így hívják azt a szolgáltatást, amely még tesztüzemben működik Zalaegerszegen. A forgalomba állított két, egyenként 13 személyes kisbusz a közösségi közlekedést egészíti ki a peremkerületekben élők igényei alapján.

 • Zenével emlékeznek Ady Endrére

  Zenével emlékeznek Ady Endrére

  Ady Endre a magyar irodalom egyik legnagyobb alakja, akire november 15-én a Makám együttessel emlékezhetnek azok, akik elmennek a Pestújhelyi Közösségi Házba.