EUR: 363,78 Ft
CHF: 344,28 Ft
2020. április 07., kedd
Herman

Egyéb XVIII.kerület

Egyre többen választják a kerületet

Többen költöztek el a fővárosból, mint ahányan ott telepedtek le 2018-ban − derül ki az ingatlan.com frissen közzétett elemzéséből. Rákosmente azonban népszerű maradt, a kerületek között a legkedveltebb top háromba is befért.

Elkészült a lakáspiac egyik motorját adó költözések mérlege: Pest megye eredménye messze kiemelkedik, tavaly közel 15 ezer fővel nőtt az állandó lakossága. Budapesten belül tavaly több mint 39 ezren váltottak állandó lakhelyet, leginkább a XI., a XVIII. és XVII. kerületek népessége nőtt, és legjobban a VII., VIII. és VI. kerületé csökkent. Budapest mégis meglepetést okozott.


Közel hétszázan tették át székhelyüket a kerületbe
MTI Fotó: Rosta Tibor

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője azt mondta, érdekes, hogy a budapesti mérleg negatív, azaz a fővárosból többen mentek el, mint ahányan érkeztek állandó lakosnak.

– Pest megye viszont kiemelkedően népszerű lett. A hivatalos statisztikákban szereplő belföldi vándorlások nagy szerepet játszanak egy-egy térség, város lakáspiacán, mert alapvetően befolyásolják a keresletet. Az is látszik, hogy a gazdaságilag, iparilag fejlettebb régiók vonzóbbak a költözések, azaz a vándorlások szempontjából.


Az ingatlan.com összefoglalója szerint Pest megyében az állandó lakók száma 15 ezerrel nőtt: 57 ezren érkeztek és 42 ezren mentek el a megyéből. A legtöbben Budapestet hagyták el, közel hatezerrel többen mentek el a fővárosból mint ahányan érkeztek.

A hűtőt megmozgatni az egyik legnagyobb kihívás egy költözésnél
MTI Fotó: Balogh Zoltán

Miközben Budapest mérlege negatív, a kerületek közötti költözések érdekes képet mutatnak. Összesen a fővároson belül több mint 39 ezren váltottak állandó lakhelyet. Az elköltözők és odaköltözők mérlege alapján a XI. kerületbe érkeztek a legtöbben: 900 fős többlettel rendelkezik a kerület. Utána a XVIII. és a XVII. kerület következik, 723, illetve 678 fős plusszal. A legtöbben a belső kerületekből költöztek el állandó jelleggel. A VII. kerület mérlege több mint 1000 fővel, a VIII. kerületé több mint 800, a VI. kerületé pedig több mint 600 fővel csökkent.

Népszerű, de olcsó

A használt lakások és házak átlagos négyzetméterára idén október közepén a XI. kerületben 830 ezer forint volt. A XVIII. kerületieké pedig 532 ezer forintot tett ki, míg a XVII. kerületben 581 ezer forint volt az átlagár, ami alapján a két utóbbi a legolcsóbb fővárosi kerületek közé tartozik.

Kapcsolódó Cikkek

  • Megmozdult az ingatlanpiac

    Megmozdult az ingatlanpiac

    Még korai lenne mélyreható és végső következtetéseket levonni a járvány ingatlanpiacra gyakorolt hatásával kapcsolatban, de minimális elmozdulás már most látszik az árakban és a kínálatban.

  • Online játékok a könyvtárral

    Online játékok a könyvtárral

    Nem kell bírságtól tartania annak, akinek lejárt a kölcsönzési ideje a Csuka Zoltán Városi Könyvtárból elhozott olvasnivalóra.