2019. november 18., hétfő
Jenő

Extra

Életveszélyes lehet az e-cigi!

Az e-cigivel kapcsolatban számos tévhit kering. Ezek közül az egyik legnépszerűbb, hogy nem káros, pedig számos megbetegedést okozhat, így a szabályok érthetően egyre szigorúbbak. Gyümölcs-, mentol- és dohányízesítésű e-cigaretta-folyadékot például csak 2020 májusáig lehet forgalomba hozni.

Elsőként Amerikában szigorították az ízesített e-cigaretta forgalmazását, miután több mint ezer ember megbetegedett, 18-an meghaltak, és egy állatkísérlet bebizonyította, hogy valóban rákot okoz. A Ripost információi szerint ez a kérdés már Magyarországon is napirenden van. „Még az ősszel célzott ismeretterjesztő kampány indul az e-cigi visszaszorítására, ami a november 21-i Ne gyújts rá! világnap fő témája lesz” – írta a lap.


A felvilágosítás szükséges, hiszen több tévhit is él a köztudatban, főként a fiatalok körében. Használói állítják, hogy ehhez nem lehet hozzászokni, és egyáltalán nem káros, ez azonban nem igaz.

– Már maga a mozdulat is függőséget okoz – szögezte le a Lokálnak dr. Hídvégi Edit tüdőgyógyász. – Pedig eredetileg azért találták ki, hogy a hagyományos cigarettáról leszoktassák az embereket, ám ez egy nagyon rossz módszer. Nem beszélve arról, hogy ugyanolyan káros, mint a sima cigaretta, mivel a tartályában lévő folyadékból éppúgy égéstermék keletkezik, amely onkogén, azaz daganatot is okozhat. De más betegségeket, légúti gyulladásokat és krónikus hörghurutot ugyancsak előidézhet. Mindenképp érdemes a témával foglalkozni, további kutatásokra van szükség, hogy kiderítsük, milyen problémákhoz vezethet még – tette hozzá az orvos.


fotó: Profimedia

Itthon is elkezdődtek a szigorítások

Egyre szigorúbb a hazai szabályozás, az elmúlt években több változás is történt, a jövőben pedig további szigorításokra kell számítani.

2016 – Az e-cigaretták használatát a dohányzásra kijelölt helyekre korlátozták.

2017 – Már csak dohányboltokban lehetett kapni elektronikus cigarettát és utántöltő folyadékot, az internetes kereskedelmet pedig betiltották. Szabályszegők persze mindig vannak. – Szinte havonta történik olyan eset, hogy valaki tömény nikotinfolyadékot kap Kínából – árulta el a hirado.hu-nak az e-cigarettázás hazai érdekvédő csoportja, a Villanypára Egyesület vezetője, Ficsor Zoltán.

2019. szeptember – Elkészült egy új törvényjavaslat, amely szerint a jövőben nemcsak a nikotintartalmú folyadékpatronokat terhelné jövedéki adó, hanem a nikotinmentes folyadékokat is – számolt be a hirado.hu-nak Demjén Tibor, a Dohányzás Fókuszpont vezetője. A tervezett jogszabályváltozás következményeként az interneten külföldről rendelt nikotinmentes folyadékot sem engedné át a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. Így a vásárlók valóban csak dohányboltban vásárolt, ellenőrzött folyadékhoz juthatnának.

2020. május 20. – Jövő tavaszig lehet gyümölcs-, mentol- és dohányízesítésű e-cigaretta-folyadékokat forgalomba hozni – erről szintén Demjén Tibor számolt be a portálnak.

„Bánom, hogy kipróbáltam”

A 21 éves Eszter három hónapig használt ízesített e-cigarettát, de abbahagyta, miután több kellemetlenséget is okozott neki. – Először jó alternatívának tűnt, de már bánom, hogy kipróbáltam. Fájt tőle a fejem és a fogam, de az ínyem is vérzett tőle, valószínűleg gyulladás lehetett. Ráadásul nem adott olyan érzetet, mint egy rendes cigi, így leszoknom sem sikerült vele, pedig azt terveztem.

Kapcsolódó Cikkek