EUR: 352,61 Ft
CHF: 331,43 Ft
2020. július 06., hétfő
Csaba

Külföld

Elhunyt az ENSZ volt menekültügyi főbiztosa

Kilencvenkét éves korában elhunyt a japán Ogata Szadako, aki 1991 és 2000 között állt az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) élén – közölte kedden honlapján a Japán Nemzetközi Együttműködési Hivatal (JICA).

Az ENSZ menekültügyi főbiztosaként Ogata asszony felügyelte egyebek mellett az első öbölháború után az észak-iraki kurdokat segítő, majd később a volt Jugoszlávia területén (Bosznia-Hercegovina, Koszovó) és Ruandában végrehajtott segélyműveleteket.


Aktivitásának köszönhetően a mandátuma alatt több mint kétszeresére nőtt a főbiztosság költségvetése és személyzete – írta honlapján a UNHCR.

Mindeddig egyetlen nőként ezen ENSZ-szervezet élén, Ogata “rávilágított a menekültek és a nemzetközi kapcsolatok közötti összefüggésre”, így szorosabbá váltak a kapcsolatok a főbiztosság és az ENSZ Biztonsági Tanácsa között – áll még a közleményben.

Magas rangú nemzetközi megbízatásának köszönhetően Ogata Szadako Japánban is nagy tiszteletnek örvendett.

Tokióban született 1927-ben, híres politikus családban, ifjúkorát az Egyesült Államokban és Kínában töltötte, ahol apja diplomata volt. Japánban és az Egyesült Államokban folytatott tanulmányai után előbb egyetemen tanított, majd 1970-től különböző tisztségeket töltött be az ENSZ-ben. 2003 és 2012 között a Japán Nemzetközi Együttműködési Hivatalt vezette.

Kapcsolódó Cikkek