EUR: 331,97 Ft
CHF: 303,82 Ft
2019. december 10., kedd
Judit

Aktuális

Ennyi pénzzel adták át a kerületeket a fideszes polgármesterek

Sorra adják át a budapesti kerületeket a korábbi fideszes polgármesterek. Az ellenzék narratívája az elmúlt években az volt, hogy a kormánypártok mindent ellopnak, ennek ellenére a Magyar Nemzet által megszólaltatott kormánypárti önkormányzati vezetők arról számoltak be, hogy milliárdos többletekkel adják át az eddig általuk vezetett városrészeket.

A lap emlékeztet, hogy a 2002 és 2010 közötti szocialista kormányok alatt megötszöröződött az önkormányzatok adóssága. Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a napokban közölte, hogy a leköszönő kormánypárti budapesti kerületi polgármesterek összesen mintegy 93 milliárd forinttal adták át az önkormányzatokat az utódaiknak, hiány és adósság nélkül. 2010 után a kormány ezt a tíz kerületet 46 milliárd forint adósságtól szabadította meg, amiből 42 milliárd forint olyan városrészben keletkezett, ahol korábban baloldali vezetés volt.


 

I. kerület: 2,6 milliárd a kasszában

A városrészt 1998 óta vezető fideszes Nagy Gábor Tamás 2,651 mil­liárd forinttal adta át a kerületet V. Naszályi Mártának, ezenfelül az önkormányzat 7,528 milliárd forintot tart Magyar Államkötvényben.dr. Nagy Gábor Tamás
(Fotó: Sáfár Tibor)

II. kerület: 6 milliárd a kasszában

A fideszes Láng Zsolt 2006-ban 600 millió forint működési hiánnyal és 1,5 milliárd forintos hitellel vette át a városrészt az MSZP-s Horváth Csabától, aki most Zugló polgármestere lett. A II. kerület számláján jelenleg 6 milliárd forint van, valamint nagyjából húsz megkezdett projekt, amelyek 21,5 milliárd forint összértékű fedezete a következő években az új ellenzéki polgármester, Örsi Gergely rendelkezésére áll. Láng Zsolt
(Fotó: Keresztesi Balázs)

III. kerület: 8 milliárd a kasszában

A kerületet 2006 óta vezető Bús Balázs korábbi fideszes polgármester Óbuda-Békásmegyert 8 milliárd forinttal adta át az összellenzéki polgármester, Kiss László számára.


Bús Balázs
( Fotó: Sáfár Tibor)

 

IV. kerület: 9 milliárd a kasszában

A 2010 óta a fideszes Wintermantel Zsolt által vezetett újpesti önkormányzat bank- és értékpapírszámláin levő pénz- és állampapír-állomány összege 9 milliárd forint. Ennyivel gazdálkodhat az új polgármester, Déri Tibor.

Wintermantel Zsolt
Fotó: Sáfár Tibor

 

VI. kerület: 12,2 milliárd a kasszában

Hassay Zsófia, Terézváros fideszes vezetője a Magyar Nemzetnek elárulta, hogy az átadás-átvételkor 12,2 milliárd forint volt az önkormányzat bankszámlaegyenlege, értékpapír-állománya pedig kétmilliárd forintot tett ki. A kerület új polgármesterének, Soproni Tamásnak könnyű dolga lesz, ugyanis Hassay 2010-ben 2 milliárd forint hiánnyal vette át a belvárosi kerületet az azóta már elhunyt MSZP-s Verók Istvántól.


Hassay Zsófia
MTI Fotó: Kovács Attila

 

VIII. kerület: 7 milliárd a kasszában

Józsefváros korábbi fideszes polgármestere, Sára Botond Facebook-oldalán számolt be arról, hogy az önkormányzat bankszámláján 7 milliárd forint van, míg Magyar Államkötvényben 6 milliárd forinttal rendelkeznek. A kerület új polgármestere az adatkezelési botrányba keveredett Pikó András lett.


Dr. Sára Botond, (Fotó: Máté Krisztián)

IX. kerület: 9 milliárd a kasszában

Bácskai János, Ferencváros korábbi polgármestere négy és fél milliárd forint – fejlesztési hitelből adódó – hiánnyal szembesült, amikor 2010-ben átvette a kerület vezetését az SZDSZ-es Gegesy Ferenctől. Most a hivatalt közel 9 milliárd forint többlettel adták át az ellenzéki Baranyi Krisztinának.


dr. Bácskai János
( Fotó: Sáfár Tibor)

XVIII. kerület: 5,5 milliárd a kasszában

Pestszentlőrinc-Pestszentimre fideszes polgármestere, Ughy Attila tízmilliárd forint adóssággal örökölte meg 2010-ben a kerületet az MSZP-s Mester Lászlótól. Most közel öt és fél milliárd forinttal adta át a városvezetést az ellenzéki Szaniszló Sándornak.

Felemelték saját bérüket a pesterzsébeti képviselők

Pesterzsébeten az MSZP és a DK első intézkedésként húsz százalékkal megemelte az önkormányzati képviselők bérét – tudta meg a Magyar Nemzet. Ezzel a képviselők bruttó bére 411 ezer forintra nőtt. A Magyar Nemzetnek nyilatkozó Fidesz–KDNP-s képviselők elhatárolódtak az ellenzékiek által hozott döntéstől. Eközben a Momentum máris kilépett az ellenzéki összefogásból.

– Azt tapasztaltuk, hogy a partneri viszony a választásokat követően megbomlott. Az MSZP és a DK hatalomgyakorlási stílusát a Momentum Mozgalom nem tudja magáévá tenni – írta a Momentum XX. kerületi szervezete.

Az ellenzéki koalícióban most a Jobbik lépett a Momentum helyére.

 

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek