2019. november 13., szerda
Szilvia

Egyéb Miskolc

Erőforrásként kell tekinteni a hulladékra

Ipari-elektronikai hulladékok feldolgozását segítő beruházást adott át Boros Anita, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára Miskolcon. A fejlesztés segíti a speciális hulladékok visszakerülését a körforgásos gazdaságba.

Az elektronikai berendezések gyorsuló ütemű cseréjük miatt egyre nagyobb mértékben válnak hulladékforrássá. Ezek a hulladékok különleges kezelést igényelnek, ami elengedhetetlen annak érdekében, hogy megakadályozzák a szennyeződések bekerülését az újrafeldolgozott anyagokba.


A Serenity Solution Kft. ipari-elektronikai hulladékok előkezelésére létrehozott új egysége is ezt a célt szolgálja. A cég 1,6 milliárd forint értékű fejlesztést hajtott végre a borsodi megyeszékhelyen, amivel 50 új munkahelyet teremt.

Boros Anita államtitkár és Csöbör Katalin országgyűlési képviselő az új gyártósor átadásán

 

Közös cél a fenntarthatóság

Az államtitkár hangsúlyozta: közös feladat, hogy az említett hulladékok újrahasználatával, újrafeldolgozásával és az értékes másodlagos nyersanyagok visszanyerésével hozzájáruljunk a fenntartható termeléshez és fogyasztáshoz. Hozzátette: a ténylegesen körforgásos gazdaság kialakítása érdekében a termékek teljes életciklusára kell összpontosítani.

Boros Anita kiemelte: a hulladékra erőforrásként kell tekinteni, mert annak hatékonyabb felhasználása jelentős megtakarítást eredményezhet. Az államtitkár meglátása szerint legalább ennyire fontos, hogy minimálisra csökkentsük az elektronikus berendezések települési hulladékká válását, és segítsük ezek elkülönített gyűjtését.

Kapcsolódó Cikkek

  • A Felvidéken járt Miklós Péter

    A Felvidéken járt Miklós Péter

    A felvidéki Selye János Egyetem novemberben rendezte meg VII. Nemzetközi Tudományos Szimpóziumát Többség–kisebbség együttélés címmel.

  • Fakutyával táncoltak

    Fakutyával táncoltak

    Hogy mi is a fakutya? Nos, mindenki úgy ismeri, mint a korcsolya és a szék keveréke, melyen ülve valaki egy vagy két hegyes bottal löki magát előre.