EUR: 334,04 Ft
CHF: 307,18 Ft
2019. november 14., csütörtök
Aliz

Egyéb Veszprém

Erőművek Éjszakája

Országszerte 42 villamosenergiát termelő erőmű és távhőt előállító fűtőmű, látogatóköpont nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt az Erőművek Éjszakáján – köztük a veszprémi VKSZ Zrt. Haszkovó utcai fűtőerőműve is.

Polhammer Kálmán hőszolgáltatási igazgató az erőmű bejárásán elmondta, hogy idén az új kazánokat kiegészítették egy füstgázhő-hasznosítóval, tehát nemcsak a kazánok hőtartalmát, hanem a füstgáz hőtartalmát is hasznosítják.


Első alkalommal rendezték meg az erőművek éjszakáját (fotó: Domján Attila)

Az elsőként megtekintett melegvíz-üzemű, földgáztüzelésű kazánokat követően a kapcsolt energiatermelésben részt vevő gázmotoros kiserőmű működésébe kaptak betekintést az érdeklődők. A gázmotoros blokkot magában foglaló helyiségbe biztonsági okokból nem mehettek be a látogatók, de egy monitor segítségével testközelből ismerhették meg a berendezést.

A Haszkovó úti fűtőműben nagy érdeklődés övezte a rendezvényt (fotó: Domján Attila)

A harmadik helyszínen a földgázcsúcsigények letörésének eszközei, egy úgynevezett SNG (szintetikus natúr gáz) rendszer működését mutatták be. A rendszert az év leghidegebb időszakában használják. Ezeken a napokon propán és levegő összekeverésével szintetikus földgázt állítanak elő, és azt a földgázhoz táplálják, így körülbelül 30-70 százalék lesz a szintetikus földgáz és a földgáz aránya – hangzott el a tájékoztatón.


A program zárásaként a hőközpont vízkezelési részét mutatták be, majd a vezérlőteremben a számítógépes felügyeleti rendszer megismerésével fejeződött be a látogatás az energia veszprémi otthonában.

Több ezer fogyasztó

Az erőmű Veszprém meghatározó fűtőművének számít, amely a Jutasi úti lakótelep fogyasztóit, körülbelül 6500 lakást és 200 egyéb fogyasztót lát el energiával. Az épületbejáráson elhangzó információkból többek között azt is megtudhattuk, hogy 2015-ben újították fel a fűtőműt.

Kapcsolódó Cikkek

 • A kórházigazgató emlékére

  A kórházigazgató emlékére

  75 éve hunyt el Ifj. Dr. Genersich Antal. A vásárhelyi főorvos, kórházigazgató tiszteletére ennek apropóján emléktáblát avattak az általa épített Rapcsák András utca 10. szám alatti Genersich-palota falán. Az ünnepségen elhangzott: Genersich Antal vezetésével, szakmai útmutatásával a régi ispotály helyett egy 9 pavilonból álló 220 ágyas kórház épült, amelynek falai között a mai napig gyógyulnak a vásárhelyiek.

 • Zenével emlékeznek Ady Endrére

  Zenével emlékeznek Ady Endrére

  Ady Endre a magyar irodalom egyik legnagyobb alakja, akire november 15-én a Makám együttessel emlékezhetnek azok, akik elmennek a Pestújhelyi Közösségi Házba.

 • Tesztüzemben a Zerge

  Tesztüzemben a Zerge

  Így hívják azt a szolgáltatást, amely még tesztüzemben működik Zalaegerszegen. A forgalomba állított két, egyenként 13 személyes kisbusz a közösségi közlekedést egészíti ki a peremkerületekben élők igényei alapján.