EUR: 334,70 Ft
CHF: 306,00 Ft
2019. november 16., szombat
Ödön

Külföld

Erősödnek gazdasági kapcsolataink a Türk Tanács országaival

Orbán Viktor miniszterelnök a Türk Tanács soron következő ülésére látogatott Azerbajdzsán fővárosába Bakuba, ahol kétoldalú megbeszélést folytatott Recep Tayyip Erdogan török elnökkel és találkozott Ilham Aliyev azeri, valamint Shavkat Mirziyoyev üzbég elnökkel is.

Orbán Viktor az azeri fővárosban arról beszélt, hogy vannak már magyar befektetések Azerbajdzsánban, és az együttműködés további lehetősége is nagyon ígéretes. Orbán Viktor kiemelte, hogy miniszterelnöksége alatt Magyarország és a Türk Tanács tagországai között a kereskedelmi forgalom a duplájára nőtt, elérte a 4 milliárd dollárt. Emlékeztetett arra is, hogy a közelmúltban Budapesten létrejött a Türk Tanács európai képviselete.


– Magyarország jelenleg azért harcol, hogy a hamarosan felálló új Európai Bizottságban a bővítés- és szomszédságpolitika portfólióját kapja meg. Az esélyek nem rosszak, de ez egy éles csata. Ha sikerülne megszerezni, akkor a keleti partnerség ügyében szoros együttműködésünk lesz Azerbajdzsánnal, és a tagsági tárgyalások ügyében pedig Törökországgal – fogalmazott a magyar kormányfő.

Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár elmondta, hogy a török elnök köszönetet mondott azért, hogy Budapesten a közelmúltban megnyitották a Türk Tanács első európai irodáját. A kétoldalú kapcsolatok további fejlesztéséről is tárgyaltak, Orbán Viktor pedig azt mondta, nagy várakozással tekint a magyar-török kormányzati csúcstalálkozóra, amelyet november 7-én tartanak Budapesten.


A magyar kormányfő szerint jól fejlődik a gazdasági együttműködés Magyarország és Üzbegisztán között is, szerinte további lehetőségek is adottak például a gyógyszeripar területén.

A Türk Tanácsnak tagja Törökország, Azerbajdzsán, Kazahsztán és Kirgizisztán, a bakui találkozón pedig teljes jogú tagja lett a szervezetnek Üzbegisztán is. Magyarországnak 2018 óta megfigyelői státusza van a tanácsban.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek