EUR: 333,69 Ft
CHF: 306,79 Ft
2019. november 14., csütörtök
Aliz

Budapest

Éttermi etikett

Az éttermi viselkedéskultúra nem merül ki abban, hogy képesek vagyunk az étlapról rendelni, és tudjuk, kinek kell először belépni az étterembe, vagy ki választ asztalt. Ezeken túl is számos baklövést követhetünk el, ha nem vagyunk tisztában néhány alapvető illemszabállyal.

A férfi adja le a rendelést Profimedia

Mi számít aperitifnek? – Klasszikus értelemben ez lehet egy pohár száraz fehérbor, egy Unicum, esetleg egy pálinka, száraz vermut, valamilyen koktél vagy egy pohár száraz sherry. A likőr nem aperitif.


Mi az ételek sorrendje? – Előétel, leves, meleg előétel, nehéz főétel, könnyű főétel, desszert, kávé, sajt. Az ételt a férfi rendeli, a nő csupán kiegészítő információkat tesz hozzá.

Hogyan illik a mosdóba menni? – A mellékhelyiséget csak az aperitif elfogyasztása után illik meglátogatni, de csak akkor, ha nagyon muszáj. Optimális esetben az étkezés végén illik felállni az asztaltól.


Mi legyen a damasztszalvétával? – Varrással felfelé illik az ölbe tenni, egy kicsit visszahajtva. Így a fonákjába töröljük a szánkat. A szalvétát nyugodtan összepecsételhetjük pörköltszafttal, rúzzsal, hiszen azért van. Az étkezés végén, amikor már felálltunk, a damasztot kissé összegyűrve a tányér bal oldalára kell tenni.

Mi a teendő, ha a pincér elénk teszi a bor dugóját? – A palackozott bort az asztalnál bontják ki, és annak kell megkóstolnia, aki rendelte – például a férfinak, aki majd fizet is. A parafa dugót meg kell szagolni. A pohárba is öntünk egy kis korty bort, amit úgy kell megkóstolni, hogy a poharat a száránál megfogva oldalról megnézzük a nedű színét, valamint az aranyló karikáját, ami a korosabb borokra jellemző, majd meglötyögtetjük és beleszagolunk.
Ezután finoman bele kell kortyolni, egyszer megforgatni a bort a szájban, majd lenyelni. A pincér csak azután tölt, ha az, aki megrendelte a bort, rábólintott, hogy jó az ital.

Mi legyen, ha borul a bor? – Ha bármit kiborítunk, nem szabad elkezdeni takarítgatni az asztalt. Szólni kell a felszolgálónak, majd illedelmesen megköszönni, hogy eltüntette a baleset nyomait.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Műhelytitkok a Zsolnay Manufaktúrából

  Műhelytitkok a Zsolnay Manufaktúrából

  Néhány háttel a József Nádor téri Zsolnay kút átadása után a kút készítői lapunknak árulták el a készítés műhelytitkait. Megtudtuk, hogy a kút ötvennégy darabból áll, tizenkilenc ember dolgozott rajta, és több mint egy tonna formázómasszát használtak a készítéséhez.

 • Szeretjük a Naplás tavat

  Szeretjük a Naplás tavat

  A kerületi önkormányzat immár hatodik alkalommal szervezi meg a „Szeretjük a Naplás-tavat” természetvédelmi programot a kerületi óvodák nagycsoportosai számára.

 • A pestújhelyi bomba áldozataira emlékeztek

  A pestújhelyi bomba áldozataira emlékeztek

  Ma már alig élnek azok közül, akik megélték a „pestújhelyi bomba” felrobbanását. Az angol és a szovjet repülők 1944 júniusában, majd szeptemberében folyamatosan bombázták Budapestet, és a vasút miatt Pestújhelyet sem kímélték.