2020. április 03., péntek
Buda, Richárd

Budapest

Éttermi etikett

Az éttermi viselkedéskultúra nem merül ki abban, hogy képesek vagyunk az étlapról rendelni, és tudjuk, kinek kell először belépni az étterembe, vagy ki választ asztalt. Ezeken túl is számos baklövést követhetünk el, ha nem vagyunk tisztában néhány alapvető illemszabállyal.

A férfi adja le a rendelést Profimedia

Mi számít aperitifnek? – Klasszikus értelemben ez lehet egy pohár száraz fehérbor, egy Unicum, esetleg egy pálinka, száraz vermut, valamilyen koktél vagy egy pohár száraz sherry. A likőr nem aperitif.


Mi az ételek sorrendje? – Előétel, leves, meleg előétel, nehéz főétel, könnyű főétel, desszert, kávé, sajt. Az ételt a férfi rendeli, a nő csupán kiegészítő információkat tesz hozzá.

Hogyan illik a mosdóba menni? – A mellékhelyiséget csak az aperitif elfogyasztása után illik meglátogatni, de csak akkor, ha nagyon muszáj. Optimális esetben az étkezés végén illik felállni az asztaltól.


Mi legyen a damasztszalvétával? – Varrással felfelé illik az ölbe tenni, egy kicsit visszahajtva. Így a fonákjába töröljük a szánkat. A szalvétát nyugodtan összepecsételhetjük pörköltszafttal, rúzzsal, hiszen azért van. Az étkezés végén, amikor már felálltunk, a damasztot kissé összegyűrve a tányér bal oldalára kell tenni.

Mi a teendő, ha a pincér elénk teszi a bor dugóját? – A palackozott bort az asztalnál bontják ki, és annak kell megkóstolnia, aki rendelte – például a férfinak, aki majd fizet is. A parafa dugót meg kell szagolni. A pohárba is öntünk egy kis korty bort, amit úgy kell megkóstolni, hogy a poharat a száránál megfogva oldalról megnézzük a nedű színét, valamint az aranyló karikáját, ami a korosabb borokra jellemző, majd meglötyögtetjük és beleszagolunk.
Ezután finoman bele kell kortyolni, egyszer megforgatni a bort a szájban, majd lenyelni. A pincér csak azután tölt, ha az, aki megrendelte a bort, rábólintott, hogy jó az ital.

Mi legyen, ha borul a bor? – Ha bármit kiborítunk, nem szabad elkezdeni takarítgatni az asztalt. Szólni kell a felszolgálónak, majd illedelmesen megköszönni, hogy eltüntette a baleset nyomait.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

  • Rollereznél? Engedély kell!

    Rollereznél? Engedély kell!

    Terézváros haragszik a turistákra. Január 1-jétől a szállásadók kötelezettségeit növelték, most pedig a rollereket bérlőkre szálltak rá.

  • Ciao, Giro!

    Ciao, Giro!

    Először rendezi Magyarország a Giro d’Italia országúti kerékpáros verseny néhány szakaszát. A rajt Budapesten lesz, a 100 napos visszaszámlálás január 30-án kezdődött meg: ezért öltözött rózsaszínbe jó néhány épület a fővárosban.