2019. december 05., csütörtök
Vilma

Egyéb Ózd

Fejlesztések a megyei kórházban

Építészeti és gépműszer-beszerzési fejlesztések zajlanak, illetve történtek meg a közelmúltban a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházban. Rendelőkkel bővül a kardiológia és a gasztroenterológia, megújult a kézsebészet, modernizálódik a sugárterápia, a gyermek- és pszichiátriai osztály, de épült 250 új parkolóhely is a kórház területén.   

Dr. Révész János, az egészségügyi intézmény főigazgatója hangsúlyozta: az intézmény gazdálkodási eredménye stabil, és részben ez teszi lehetővé, hogy igen jelentős fejlesztéseket hajtsanak végre. Az innováció első lépcsője a kardiológiai osztály építészeti fejlesztése volt, ahol hat új rendelőt alakítottunk ki. Ez lehetővé teszi, hogy a betegeket kulturált körülmények között, várólista nélkül lássák el, és szét tudják választani az akut ellátásra érkezők kezelését azoktól az esetektől, amelyek gondozást igényelnek. A főigazgató hozzátette: a kardiológiai osztály fejlesztése népegészségügyi feladat, hiszen száz egészségi károsodás miatt bekövetkezett halálesetből Borsodban ötvennégy szív- és érrendszeri megbetegedés miatt történik. A kardiológiai osztály területén ebben az évben még egy beruházás lesz, két ütemben lecserélik a katéteres gépparkot, ami a jövő év elejére fejeződik be.


Elindult a gasztroenterológiai osztály bővítése is, amelynek célja az endoszkópos laboratóriumok kialakítása, hogy a különböző gyomor- és bélrendszeri vizsgálatokat maradéktalanul el tudjuk végezni. Jelenleg hatvanszázalékos készültségben van a beruházás. Ezenkívül fontos fejlesztése az egészségügyi intézménynek az induló nővérszálló projekt, de történik egy kétmilliárd forint értékű beruházás is pályázati forrásból a gyermeksürgősségi, valamint a gyermek- és a felnőttpszichiátrián.

Megvalósult beruházások


 • Fontos fejlesztés volt a gyermekintenzív osztály felújítása, amely építészeti, valamint épületgépészeti megújítást is jelent.
 • Megújult a kézsebészet is, a kórtermek  gépészeti és bútorzati darabjait kicserélték, ahogyan a nyílászárókat, de vadonatúj burkolatok és új ágyak is várják a betegeket.
 • A sugárterápiára egy CT-szimulátort vásároltak, amely egyszerre képes kiszolgálni a sugárterápiás és diagnosztikai igényeket. Magyarországon ez az első ilyen készülék, de a Semmelweis tagkórházban is folyamatban van egy CT beszerzése.
 • A zsúfoltság enyhítésére 250 új parkolóhelyet alakítottak ki, de tervezik további 80 gépjárműparkoló építését is.
 • Megkezdte a munkát az alvásdiagnosztikai labor, ahol az alvászavart enyhítik, ami jellemző a XXI. századi stresszes életmódra. Vannak olyan munkakörök, amelyeknél szükség van alvásdiagnosztikai mérésekre, amit poligráffal és poliszomnográffal végeznek.

Fotó: Lokál (Kovács István)
 Az 250 férőhelyes parkoló sokat javít a zsúfoltságon

Fotó: BAZ Megyei Kórház
Új CT szimulátort kapott a sugárterápia részleg

Kapcsolódó Cikkek

 • A tehetségeket díjazták

  A tehetségeket díjazták

  November 22-én a Babits Mihály Kulturális Központ rendezvénytermében adta át Ács Rezső polgármester az idei…

 • Hajrá, Kék Tigrisek!

  Hajrá, Kék Tigrisek!

  Jó hír a tatabányai kézilabda kedvelőinek: a hazai ligában elverték a Budakalászt a Kék Tigrisek, és közben meglett az EHF Kupa csoportkörének sorsolása is.

 • Országos jelentőségű a Giro

  A rajt- és célvárosok – Budapest, Győr, Székesfehérvár és Nagykanizsa -, illetve a fővárosi kerületek vezetőinek tartott prezentációt a jövőre Budapestről induló Giro d’Italiáról a GiroHungary2020 csapata.