EUR: 336,31 Ft
CHF: 314,10 Ft
2020. január 26., vasárnap
Paula, Vanda

Egyéb IV.kerület

Felújítanák az újpesti víztornyot

A víztorony Újpest egyik legemblematikusabb épülete. Kerületünk önkormányzata tervet készített arra, hogyan lehetne az épületet felújítani és hasznosítani.

Újpest emblematikus épülete a Víztorony (Fotó:instagram.com/sir_dronealot)

 

A víztorony, bár ipari műemlék, a vízművek tulajdonában áll, és jelenleg nem látogatható, nincs más funkciója, mint hogy impozáns látványával fogadja a Rákospalota felől Újpestre érkezőket. A kerületi önkormányzat – számos nemzetközi és hazai példát is figyelembe véve – tanulmányt készíttetett a lehetséges hasznosítási módokról. Ez még csak előzetes felmérés és az ötletek összegyűjtése, de mutatja: Újpesten nem akarják, hogy múltunk egy fontos darabja, egy fontos építészeti értékük magára hagyva álljon.
Ozsváth Kálmán önkormányzati képviselő az ujpest.hu-nak elmondta, az látszik, hogy a Vízműveknek nem profilja és nem célja a műemlékvédelem, és az is jól látszik, hogy a felújítás és átalakítás költsége túlmutat az önkormányzat keretein.
– De az biztos, hogy a víztorony jövőbeni sorsa Újpest számára a legfontosabb, ezért nekünk kell kiállni érte, és küzdeni a megvalósulásáért – mondta Ozsváth Kálmán. – A jövőbeni metrófejlesztés mellett egy olyan értéknövelő zöldterületi fejlesztés jöhet létre itt, amely nemcsak a környéken lakók, hanem egész Újpest számára példaértékű lehet.


A kezdetek
Újpestet 1907-ben nyilvánították várossá, ezzel egyidejűleg a település vezetésének halaszthatatlan feladatává vált a lakosság vízzel való ellátása. 1900-ban közel 42 ezer ember élt Újpesten, tíz évvel később ez a szám már az 55 ezret is túllépte. 1911. április 1-jén kezdték meg a vízvezeték-hálózat csőfektetését, 1912. június 17-én pedig megindult a vízszolgáltatás, de gyorsan kiderült, hogy az átmeneti víztározásról is gondoskodni kell. A „síkvidéki” Újpest számára ezt kizárólag víztoronnyal lehetett megoldani, amely a város akkori legmagasabb pontján kapott helyet. Az épületet 1911 júliusában kezdték el építeni. A terveket Dümmerling Ödön, a szerkezeti terveket dr. Mihailich Győző egyetemi tanár, hídépítő mérnök készítette. Az épülettel szemben voltak esztétikai elvárások is, hiszen a hatalmas, toronyszerű építménynek a város díszévé is kellett válnia. Építése idején a költségek 225 ezer koronát tettek ki. Az építkezés 1912. július 8-án fejeződött be, akkor adták át ünnepélyesen a torony kulcsát a vízvezetéket üzemeltető társaság vezetőjének. A tornyot az 1950-es években vette át a Fővárosi Vízművek. A város emblematikus épülete 2003 februárjáig a környékbeli gyárak ipari vízellátást biztosította, majd később a Vízművek használaton kívül helyezte. Ma már ipari műemlék, amely a környékbeli házak és beépítések ellenére is a város fölé emelkedik mint Újpest jelképe.

Egy kép 1913-ból (Fotó: pinterest.com)

Kapcsolódó Cikkek

 • Erre készüljön a hétvégén!

  Erre készüljön a hétvégén!

  Pénteken a reggeli pára- és ködfoltok feloszlását követően szinte mindenhol számíthatunk hosszabb-rövidebb napos időszakokra, de az Északi-középhegység térségében tartósabban párás maradhat az idő.

 • Más nevet kaphat a Bessenyei-díj

  Más nevet kaphat a Bessenyei-díj

  Hódmezővásárhely – Dratsay Ákos fuvolaművész-zenetanár és Berei Erzsébet zongora-művésztanár kapta megosztva idén a hódmezővásárhelyi önkormányzat alapította Bessenyei Ferenc Művészeti Díjat.

 • Privát fürdőzés: Janiczak nem keveredik az ózdi polgárokkal

  Privát fürdőzés: Janiczak nem keveredik az ózdi polgárokkal

  A Fidesz meg fogja vizsgálni, hogy Janiczak Dávidnak, a Jobbik ózdi polgármesterének a “privát szórakozásai” mennyi pénzébe kerülnek a helyieknek – közölte Zsigmond Barna Pál, a kormánypárt országgyűlési képviselője budapesti sajtótájékoztatón.