2019. november 15., péntek
Albert, Lipót

Belföld

Fülöp Attila: Erős közösség nyújthat szociális biztonságot

A hazai szociális ellátórendszert olyan szolgáltatásokkal bővítették, hogy ne szakítsák ki a rászorulókat a családjukból – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért felelős államtitkára csütörtökön Tápiószentmártonban az idősek világnapja alkalmából.

Fülöp Attila 40 éves fennállását ünneplő Pest Megyei Borostyán Egyesített Szociális Intézményben úgy fogalmazott, meg kell becsülni a szülőktől, nagyszülőktől, az idősebb generációktól kapott örökséget.


A szociális biztonság két lényeges pillérre épül, az anyagi stabilitásra és az erős közösségekre, a jól működő emberi kapcsolatokra – hangsúlyozta az államtitkár.

Kifejtette: az elsőben egyértelmű a kormány elkötelezettsége, hiszen az önkormányzati, civil vagy egyházi fenntartású szociális fenntartók, szociális intézmények – amelyek egyebek mellett idősotthoni ellátást végeznek – többletfinanszírozásra számíthatnak 2020-tól.


Példaként említette, hogy míg az év elején egy idősotthoni férőhely éves finanszírozása 650 ezer forint volt, a következő évben ez 965 ezer forint lesz. Az elmúlt hetekben pedig – folytatta – többletszolgáltatásokkal bővült a hazai szociális ellátás. Alapvetően olyanokkal, amelyek segítik a családban tartást idős, fogyatékos emberek nappali ellátásával, de csaknem 1300 – idősek ellátását szolgáló – bentlakásos férőhely pluszfinanszírozását is támogatja a kormány a következő költségvetési évtől.

Az államtitkár hangsúlyozta: a szociális biztonság sohasem lehet kizárólag anyagi kérdés, kutatók szerint is csak attól lehet valaki boldog, ha stabil és megbízható kapcsolatokkal rendelkezik.

Czerván György, a térség fideszes országgyűlési képviselője az intézmény lakóit, dolgozóit köszöntő beszédében szólt arról is: a kormányzat kiemelten fontosnak tartja, hogy az idős emberek, a nyugdíjasok is részesüljenek azokból a gazdasági eredményekből, amelyeket a folyamatosan javuló magyar gazdaság produkál.

Hozzátette: novemberben – immár harmadik alkalommal – fizetnek nyugdíjprémiumot, amire korábban soha nem volt példa Magyarországon. Emlékeztetett, a kilencezer forintos rezsiutalványt az áram- és gázszámlára lehet fordítani, és novemberben érkezik az inflációkövető nyugdíjkiegészítés is.

A Pest Megyei Borostyán Egyesített Szociális Intézmény elődje 1979-ben nyílt meg. Jelenleg három tagintézménye van, amelyekben több mint 300 embert látnak el mintegy 200 dolgozó segítségével.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Mechanikus szerelő álláslehetőség

  Mechanikus szerelő álláslehetőség

  A Mediaworks Hungary Zrt., ismert és közkedvelt napilapjaival, a Nemzeti Sporttal, a Világgazdasággal, 19 megyei napilappal, női, bulvár-, gasztro-, ifjúsági és sportmagazin-portfóliójával, digitális médiatermékeivel, nyomdáival Magyarország egyik legfontosabb médiavállalata, mely közel 2300 munkavállalót foglalkoztat országszerte.

 • Karácsony mindennap sofőrrel jár

  Karácsony mindennap sofőrrel jár

  Talán már meg sem lepődünk Karácsony újabb ferdítésén, miszerint az újonnan megválasztott főpolgármester, igyekszik magát igazi zöldnek beállítani, ezért mindenhol hangsúlyozza, hogy tömegközlekedéssel és biciklivel jár.

 • Elég volt az ellenzéki cirkuszokból!

  Elég volt az ellenzéki cirkuszokból!

  A parlamenti képviselőkre vonatkozó fegyelmi szabályok szigorítására tett javaslatot a Fidesz-KDNP. Kocsis Máté, a nagyobbik frakcióvezetője megengedhetetlennek nevezte egyes ellenzéki képviselők viselkedését az Országgyűlésben.