2020. augusztus 10., hétfő
Lőrinc

Belföld

Fürjes Balázs: Budapest nem lehet csatatér

A fővárosi önkormányzat leállíthatja a kiemelt budapesti beruházásokat, a kormány pedig demokratikusan semmit nem tesz a budapestiek által megválasztott testület ellenében. Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár elmondta: a mindenkori magyar kormány nem hagyhatja magára Budapestet. 

Demokraták vagyunk és szeretjük Budapestet – mondta a Magyar Nemzetnek az államtitkár, aki leszögezte: a kormány semmilyen beruházást nem fog erőltetni, és semmilyen fejlesztést nem valósít meg, amíg a fővárosi önkormányzat egyértelműen, közgyűlési határozatokkal nem nyilvánítja ki egyetértését. Emlékeztetett, hogy állami, önkormányzati és uniós forrásokból 1850 milliárd forintnyi városépítő beruházást valósítottak meg kilenc év alatt.


Fürjes elmondta, hogy a kormány levélben kérte az épülő budapesti beruházások felelőseit, hogy csak a minimális beruházási tevékenységet folytassák, mert bizonytalan a projektek jövője, köztük a Liget-projekté is, mely szerencsére nem Karácsony Gergely főpolgármesteren múlik.

– Ő nem tudja leállítani, de ha a közgyűlés nem erősíti meg a Liget-projekt korábban fennállt fővárosi támogatását, a kormány nem folytatja a fejlesztést. A Liget-projektben vannak folyamatban lévő építkezések és még meg nem kezdett elemek is. Mi mindenre nyitottak vagyunk, csak az a kérésünk, hogy a főpolgármester és a városvezetés fejezze ki egyértelműen, közgyűlési határozatban, hogy mit kívánnak – mondta a politikus, aki a következő években Budapesten rendezendő sportvilágeseményekre is kitért.


– Három év múlva férfi kézilabda Euró­pa-bajnokság, míg 2023-ban atlétikai világbajnokság lenne Budapesten. Az utóbbi a sportvilág harmadik legnézettebb eseménye, és minden idők eddigi legjelentősebb magyarországi sportversenye lenne. Azt kérjük Karácsony Gergelytől, hogy foglaljon állást arról, támogatja-e ezeknek a világeseményeknek a budapesti megrendezését – dobta vissza a labdát Karácsony Gergelynek Fürjes, és hozzátette: ha nincs más választás, lemondják az események megrendezését, és felmondják a nemzetközi szerződéseket.

Tarlós alatt fejlődött a főváros

Fotó: Máté Krisztián

Az államtitkár szerint érdemes mérleget készíteni arról, milyen állapotban vette át Budapestet az új főpolgármester Tarlós Istvántól, összehasonlítva azzal, hogy kilenc éve hol tartott a város. Akkor Budapest a szakadék szélén volt, nyakig az adósságban, a vezetők könyökig a nokiás dobozokban. Tarlós kilenc éve alatt kiegyenlítődött Budapest működési hitele, megszűnt az adósságcsapda, és több mint hetven százalékkal nőtt az iparűzésiadó-bevétel. Befejeződött a négyes metró építése, megújult a kettes metró, folyamatban van a hármas metró felújítása, hosszabbak a villamosvonalak, új járművek, megújított közparkok, vadonatúj egyetemi campusok vannak.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek