EUR: 332,13 Ft
CHF: 301,82 Ft
2019. október 16., szerda
Gál

Belföld

Gazdik álma! Ivartalanítás fájdalommentesen

A legtöbb gazdi életében eljön a pillanat, amikor nem tudja tovább halogatni, és elkerülhetetlenné válik a kutya vagy cica ivartalanítása. Ez mégiscsak egy műtét, ami kockázattal jár, de ha muszáj rajta keresztülmenni, hogyan oldható meg a lehető legkíméletesebb körülmények között?

Nemrég feltűnt, hogy a fodrászom, Andi szokatlanul gondterhelt. Alig tudott a hajamra koncentrálni, mikor beugrottam hozzá egy melírozásra. “A kiskutyámat, Málnát ma délután viszik ivartalanítani” – mesélte, amikor rosszkedve okáról érdeklődtem. “Iszonyatos bűntudatom van amiatt, amin most, a saját érdekében keresztül kell mennie. Nem is tudja még, mi vár rá!”


Andi tisztában van vele, hogy a műtét számtalan előnnyel jár: nemcsak a nemkívánt szaporulatot lehetséges így elkerülni, de a későbbi daganatos megbetegedések kockázata is csökken. Nőstény állat esetében a sokszor halálos kimenetelű méhgyulladást, kanoknál pedig a véres vizelettel és fájdalommal járó prosztata-megnagyobbodást is megelőzi. Az is kevésbé valószínű, hogy kedvencünk elkóborol, és a rivalizálásból adódó harci sérülésektől sem kell tartani.

Sok gazdi ennek ellenére már napokkal előre szorong, hiszen egy műtét – legyen szó akár rutin beavatkozásról – minden esetben valamennyi kockázattal jár. Éppen ezért próbálják sokan elodázni az elkerülhetetlent. Nem érdemes.


Mekkora sebbel kell számolni?

Nőstény állat esetében a hagyományos műtét során a sebész kézzel kiemeli a petefészket, amit aztán varrófonalakkal leköt, végül kimetszi. Ehhez akkora sebet szükséges ejteni az állaton, amin keresztül a sebész elő tudja húzni a petefészket. a felépülés gyorsasága függ az állat korától, nemétől, illetve általában a macskáknál valamivel gyorsabb felépülés várható, mint kutyáknál. Amennyiben szükséges, az állat a műtétet követően fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő gyógyszert kap, bizonyos esetekben pedig néhány napos antibiotikum-kúrára is szükség lehet.

Ilyenkor átmenetileg felléphet kedvetlenség és levertség. A védőgallér viselése hagyományos műtét során nem elkerülhető, ugyanis a legtöbb állat piszkálni kezdi a varratokat, ahogy elkezd nőni a szőr, különösen intenzívvé válhat ez a próbálkozás. A gallér viselése pedig igazi sértődöttséget válthat ki kedvencünkből.

Szerencsére létezik egy ma még kevésbé ismert műtéti technika, amivel ezek a kellemetlenségek minimálisra csökkenthetőek.

Magyarországon még egészen újnak számító műtéti technika!

“A hagyományos műtéttől eltérően, a laparoszkópiás beavatkozás során csupán fél-egy centiméteres sebet ejtünk, így sikeresen elkerülhető a régi típusú beavatkozás során esetenként fellépő erős vérzés” – mondja lapunknak Dr. Faluvégi András, a Gizmók Állatorvosi Rendelő és Patika orvosa. “A beavatkozást emberi kéz helyett egy egészen kicsi, precíziós műszerekkel végezzük, ezért mindössze egy kis kellemetlenséggel jár együtt. A műtét gyakorlatilag fájdalommentes, így nemcsak a fizikai sérüléseket, hanem rengeteg stresszt is megspórolunk a háziállatnak. Ez a technika nyugaton már régen meghonosodott, itthon azonban még nem minden állatorvosi rendelőben alkalmazzák” – hangsúlyozza Dr. Faluvégi. Az ára némileg magasabb, mint a hagyományos eljárásé, az előnyök azonban minden gazdi számára egyértelműek: kisebb trauma, gyorsabb felépülés és kevesebb komplikáció.

Emellett elmaradnak az olyan kötelező körök is, mint a védőgallér több napos viselése, ami helyett az állatok egy kis ruhát kapnak. A műtétet követően varratszedésre nincs szükség, mert a beavatkozás felszívódó varratokkal történik. “Aki szeretné minél inkább rövidíteni és enyhíteni a kedvence szenvedését, annak jó szívvel ajánlom ezt az eljárást” – mondja Dr. Faluvégi.

Málna egyébként szerencsésen túlesett a beavatkozáson. “Utólag persze meg vagyok könnyebbülve, de ha tudok róla, hogy elérhető ilyen lehetőség, valószínűleg ezt választottam volna” – mondta Andi.

Kapcsolódó Cikkek

 • A kenyérsütés az igazi szeretet

  A kenyérsütés az igazi szeretet

  Október 16-án ünneplik a kenyér világnapját. Korábban Szabadfi Szabolcsnál, azaz Szabi, a péknél jártunk, hogy elárulja a tökéletes házi kenyér titkát.

 • Dagad a kispesti mutyibotrány

  Dagad a kispesti mutyibotrány

  Ismeretlen tettes ellen gazdasági vesztegetés bűntette miatt nyomozást indított a Budapesti Rendőr-főkapitányság a Hír TV-hez jutott hangfelvételek alaján, amelyeken Lackner Csaba kispeti szocialista képviselő arról beszél, hogy aki az önkormányzati politikában nem keres meg évente 100 millió forintot, az szerinte hülye, közben pedig egy fehér poros zacskót tart a kezében.

 • Borkai Zsolt kilépett a Fideszből

  Borkai Zsolt kilépett a Fideszből

  Kilép a Fideszből Borkai Zsolt, Győr vasárnap újraválasztott polgármestere. A kínos botrányba keveredett politikus sajtótájékoztatóján azt is bejelentette, hogy függetlenként irányítja a következő öt évben a megyeszékhelyet.