EUR: 331,46 Ft
CHF: 301,22 Ft
2019. október 15., kedd
Teréz

Életmód

Giovanna, a petanque hercegnője

Mindössze 15 éves a legsikeresebb magyar petanque sportoló, a különleges nevű és különleges szépségű Monteiro Giovana. A fiatal versenyző a minap egy profi francia klub szerződését utasította vissza, mert nem akart az edzője – aki az édesanyja is – nélkül elutazni.

Különös sportág hódít Magyarországon. A petanque néven ismert játékot már az ókorban ismerték, ma pedig a következő világbajnokságot Kambodzsában szervezik. A legnépszerűbb, legismertebb hazai petanque sportoló, a magyar válogatott oszlopos tagja a mindössze 15 éves Monteiro Giovana.
– Ötévesen a nagypapám ismertetett meg ezzel a sporttal – emlékezik a kezdetekre a kamaszlány. – Azóta bejártam a fél világot: Európa szintes összes országában, de még Kínában is versenyeztem, most éppen Kambodzsába készülök.
Giovana Szigligeten lakik, a Balaton Sportegyesület játékosa. Édesanyja egyedül neveli, ő is ugyanannak a szenvedélynek hódol. Évente több, mint húsz versenyre utaznak, Giovana még így is kitűnő tanuló.
– Az eredményeim alapján három éve meghívtak a magyar petanque válogatottba, idén májusban Korfun a női világkupán második lettem – folytatta a többszörös magyar bajnok versenyző. Aki egyébként szenvedélyes röplabdás, iskola után minden nap a Vasasba jár edzésre. Giovana hetente több nemzetközi petanque versenyre kap meghívót, de muszáj szelektálnia. Hiszen számára első a tanulás, utána következik csak a sport.
A fiatal sportolólány tudására a világ élmezőnye is felfigyelt. A legjobb versenyzők keresik a barátságát, az egyik francia profi klub szerződést ajánlott neki, de visszautasította.
– Nem akartam elhagyni a hazámat, és az édesanyámat, aki az edzőm és egyben a legjobb barátnőm is. Engem minden Szigligethez és a Balatonhoz köt. Na meg aztán nekem drága lenne idegenben élni. Később persze változni fog ez, hiszen úgy tervezem, Amerikában, a Yale egyetemen szeretnék diplomázni. Addig gyűjtöm az érmeket Magyarországnak, és ahol tudom, népszerűsítem a petanque-ot. Meggyőződésem, hogy mire olimpiai sportág lesz, addigra több lány követ majd az utamon.


De mi is az a pétanque? Aki még nem hallott róla, annak talán ismerős lehet a kép, a Luis de Funes filmjeiből, amikor a rendőrök golyókat dobálnak a parkban. Na ez a pétanque, a franciák nemzeti golyójátéka. Története az ókorra nyúlik vissza, a középkorban a francia hadsereg kedvenc időtöltése a „golyózás” volt. Mára már Európa,- és világbajnokságot rendeznek. A játék lényege, hogy a fémgolyókat minél közelebb kell dobni a 6-10 méter között elhelyezett célgolyóhoz.

Kapcsolódó Cikkek

  • Irány a Vértes és a Gerecse!

    Irány a Vértes és a Gerecse!

    Már nyolc kötettel büszkélkedhet a KidsOasis meseútikönyv-sorozata. Az Utazik a család könyveiben nyolc magyarországi tájegységről, régióról olvashatnak a gyerekek saját nyelvükön, közérthetően, viccesen, kedvesen.

  • Miért fontos a fogszabályozás?

    Miért fontos a fogszabályozás?

    A fogszabályozás célja nem kizárólag a fogak, a fogsor esztétikusabbá tétele, hanem a harapási rendellenességek megszüntetése is, ami a fogak és az állkapocs rendezetlen helyzete miatt is kialakulhat.