2020. február 24., hétfő
Szökőnap

Belföld

Gyurcsány visszaforgatná az idő kerekét! Ezt tervezi a bukott kormányfő

Gyurcsány Ferenc épp október 23-án jelentette be legújabb ötletét, „hazafias népfront” létrehozását tervezi, amiben az összes ellenzéki párt szerepelne, teljesen függetlenül azok ideológiájától.

Az elmúlt napok eseményei ismét bizonyítják, Karácsony Gergely képtelen ellenállni a 2010 előtti szereplők politikai nyomásának, a jelek szerint bármit meg lehet vele csinálni. A balliberális hálózat pillanatok alatt Karácsony fejére nőtt – számol be az Origo.


Sajátos beszédet mondott október 23-án Gyurcsány Ferenc Nagy Imre szobránál. A DK elnöke a tőle megszokott üres frázisok mellett világosan megfogalmazta: Ő akar lenni az ellenzék vezére, és az össze többi pártot szeretné maga alá gyűrni. Úgy fogalmazott: a hazafias ellenzékben lesznek baloldaliak, centristák, liberálisok, zöldek és jobboldaliak is. Jobboldalin persze az antiszemita Jobbikot értette – tudatja a portál.

Mindez teljesen egyértelmű szándék a bukott kormányfőtől: deklarálni, hogy ő az ellenzék vezetője és így persze Karácsony Gergely főnöke is.


Gyurcsány ötlete egyébként a Kádár-rendszerben működő, nagyon rossz emlékű Hazafias Népfrontra emlékeztet. A kádári restauráció idején az egypártrendszerű országban a Hazafias Népfront volt „a szocialista nemzeti egység kifejezője”. Kiemelkedő szerepet kapott az országgyűlési és a tanácsi választások előkészítésében és lebonyolításában. Bár 1970-ben eltörölték a HNF jelöltállítási monopóliumát (vagyis elvben bárki bárkit jelölhetett volna képviselőnek), egészen 1985-ig csak az lehetett jelölt a választásokon, aki a Hazafias Népfront programját elfogadta. Egyébként 1985-ben is csak elvben lehetett mást jelölni, az akkori kettős jelölés nem hozott természetesen valódi alternatívát. A Hazafias Népfront volt a kádári diktatúra egyik szervezete – valós hatalom nélkül, hiszen a pártállamban az MSZMP döntött mindenről – írja az Origo.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Szétesés szélén az MSZP és a Jobbik

  Szétesés szélén az MSZP és a Jobbik

  Egyere nagyobb a káosz az MSZP és a Jobbik soraiban, hiszen az elmúlt héten több meghatározó politikus is otthagyta a pártokat. Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője a Lokálnak elmondta, hogy sikeres Gyurcsány Ferenc taktikája, hiszen sorra esnek szét azok az ellenzéki pártok, amelyekre már nincsen szüksége.

 • Karanténba kerülnek az Olaszországból hazaérkező magyar diákok

  Karanténba kerülnek az Olaszországból hazaérkező magyar diákok

  Tizenegy magyar középiskolás diák, valamint kísérőjük és az autóbusz két vezetője kerül a Szent László Kórházba kéthetes elkülönítésre, miután vasárnap este hazatérnek Észak-Olaszországból, ahol gyorsan terjed az új koronavírus – tájékoztatta a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) vasárnap délután az MTI-t.

 • A gyönygyöspataiak 98 százaléka nemet mondott a politikai akcióra

  A gyönygyöspataiak 98 százaléka nemet mondott a politikai akcióra

  A politikai tüntetés szervezői saját magukat leplezték le, hiszen a “szabad Gyönygyöspatáért” meghirdetett demonstrációra Gyöngyöspatáról nem egész egy busznyi ember érkezett. Ez azt jelenti, hogy a gyöngyöspataiak 98 százaléka nemet mondott erre a politikai akcióra – jelentette ki Horváth László miniszterelnöki megbízott, a térség fideszes parlamenti képviselője vasárnap a kormány Facebook-oldalán elérhető videóban.