EUR: 331,50 Ft
CHF: 301,22 Ft
2019. október 15., kedd
Teréz

Sport

Hosszú Katinka komoly erődemonstrációt tartott exférjének

Shane Tusup a lelátóról figyelte korábbi tanítványa – és felesége -, Hosszú Katinka sima győzelmét a budapesti úszó világkupa-verseny második napján. Az amerikai szakember újdonsült olasz tanítványa, Ilaria Cusinato csak az ötödik helyen ért célba 400 vegyesen.

Tulajdonképpen nem sokat kopott Shane Tusup egykor fényesen ragyogó csillaga Budapesten. A szombati első szám, a 400 vegyes döntője előtt számtalan ifjú vagy már nem éppen ifjú úszó vagy sportbarát kért tőle autogramot, vagy csinált vele közös, mosolygós fényképet. Shane pedig egyetlen szó ellenvetés nélkül állta a magyarországi eredményeit még mindig számon tartó szurkolók rohamát. Az amerikai edző engedékenységéből és korábbi ismeretségünkből bátorságot merítve jómagam is kezet ráztam vele, ám a kölcsönös és sablonos üdvözlésen kívül nem sokat árult el.


– Örülök, hogy találkoztunk, de nem szeretnék interjút adni – hűtötte le udvariasan, de határozottan kezdeti lelkesedésemet Shane, pedig csak arra voltam kíváncsi, hogy érzi magát korábbi sikerei színhelyén.

/Fotó: MTI/Kovács Tamás

Mindenesetre az első szám, a 400 méteres női vegyes úszás résztvevőinek bevonulásakor semmiféle érzelmi reakció nem látszott rajta, amikor a műsorközlő szavára – a majd teli Duna Aréna közönségének ovációja közepette – bevonult az egykori feleségből és tanítványból ellenféllé vált Hosszú Katinka. Nyilván az sem várhatta el tőle senki, hogy Katinkát a bemutatáskor megtapsolja.


Egy darabig felállva, de némán figyelte a rajt utáni pillanatokban a versenyt. Nyoma sem volt a tőle korábban megszokott harsány, feltűnést keltő biztatásnak, gesztikulálásnak. Bár egy idő után – talán azért, hogy ki ne jöjjön a gyakorlatból, vagy, mert tanítványa egy ideig az élmezőnyben tempózott -, néha, néha felkiáltott, de máskülönben szinte sztoikus nyugalommal figyelte, ahogy régi, háromszoros olimpiai bajnok tanítványa, Hosszú Katinka 14 másodpercet ver rá az újra, aki az ötödik helyen végzett. A 4:34.37 perces idővel győztes Katinka mögött Jakabos Zsuzsanna lett a második, a negyedik helyezés Kapás Boglárkának jutott. Nos, a 31 éves amerikai szakembernek alighanem sokat kell még dolgoznia Ilaria Cusinatóval, ha Katinka meglehetősen magas szintjére akarja felhozni.

– A média egy kicsit középpontba helyezte a négyszáz vegyest. Mindig is azt szerettem, ha nem kell magyarázkodnom, hanem az eredményeim tulajdonképpen választ adnak minden kérdésre, ez szerintem most is így történt – nyilatkozta Katinka a Nemzeti Sportnak.

Hosszú egyébként a Németh Nándor, Szabó Szebasztián, Jakabos Zsuzsanna – aki 200 gyorson is ezüstérmet nyert – összeállítású 4×100 méteres vegyes gyorsváltó utolsó tagjaként óriási hajrát produkálva, két század másodperces előnnyel vezette fel a magyar kvartett a sokáig vezető oroszok előtt a dobogó tetejére. A bajnoknő egyébként 100 méter háton is begyűjtött egy bronzot.

/Fotó: MTI/Kovács Tamás

A második magyar győzelem 200 méter pillangón született, ahol ugyan nem indult el a világbajnok és világcsúcstartó Milák Kristóf, és az olimpiai bronzérmes Kenderesi Tamás sem, távollétükben Biczó Bence nyert 1:58.67 perces idővel. A nap egyik magyar meglepetését Szentes Bence szolgáltatta, aki 50 méter háton egyéni legjobbjától négy századdal elmaradva, 25.09 másodperccel második lett az összetett világkupa-versenyben vezető orosz Vlagyimir Morozov mögött. Az 1500-as gyorson Gyurta Gergely 15:11.04 perccel a harmadik, 50 mellen Szilágyi Csaba második lett.

Kapcsolódó Cikkek

 • Uszodai kirakós

  Uszodai kirakós

  Hatalmas népszerűségnek örvend a Tetris Challange Magyarországon,, amelyhez most Hosszú Katinka is csatlakozott egy fantasztikus fotóval, amelyet közösségi oldalára töltött fel.

 • Katinka 300. vk-győzelmére hajt

  Katinka 300. vk-győzelmére hajt

  Hosszú Katinka verhetetlen 200 méter vegyesen. Az úszók berlini világkupa-versenye berlini állomásának zárónapján is győzött, sorozatban ez volt a 66.

 • Rossi: Wales ellen más játék kell

  Rossi: Wales ellen más játék kell

  A magyar labdarúgó-válogatott 1-0-ra legyőzte vasárnap a vendég azeri csapatot a Groupama Arénában rendezett Európa-bajnoki selejtezőmérkőzésen, így csoportjában feljött a második helyre és életben tartotta kijutási reményeit.