2019. október 16., szerda
Gál

Belföld

Íme a dokumentumok! Így vezette a csőd szélére Karácsony Zuglót

Drámai képet mutatnak Zugló pénzügyi helyzetéről az önkormányzat pénzügyi bizottságának jegyzőkönyvei. A teljesen alkalmatlan polgármester, Karácsony Gergely a csőd szélére vezette kerületét, ahol rakásban állnak a kifizetetlen számlák.

Annyira tragikus a helyzet, hogy még a Gyurcsány Ferenc korábbi államtitkárából lett jelenlegi jegyző szerint is kész csoda, hogy a költségvetés még nem omlott össze – számol be a Ripost.


Például a ZVK Zrt-nek, tehát a Zuglói Városgazdálkodási Közszolgáltatónak helyiségbérleti díjak címén 800 millió forintos kintlévősége van, ehhez hozzájön még a lakás- és közüzemi tartozásokból fennmaradt 900 millió forint, illetve a közterület-használati díjakból elmaradt 180 millió forint. Ezeknek a kétmilliárdos követeléseknek a behajtására viszont gyakorlatilag esély sincs, ugyanis az érintett cégek nagy része már vagy megszűnt, vagy éppen felszámolás alatt áll – tudatja a portál.

Papp Imre jegyző, aki korábban két Gyurcsány-kormányban is államtitkárként vitt hivatalt, vagyis egyáltalán nem mondható, hogy ellenséges lenne Karácsony Gergellyel és a zuglói baloldali vezetéssel (ezt az is bizonyítja, hogy főszerepet játszott abban, hogy a botrányos szerződéseket nem mondták fel) drámai, sokatmondó megállapításokat tett. Elmondta például, hogy több mint száz olyan döntés született, aminek „a költségvetésben nem volt lába” – vagyis nem létező pénzt osztottak szét. Zugló konkrétan egy folyószámlahitelből élt. A jegyző szó szerint ezt mondta: „Zugló valójában hitelből él és a 2 milliárd forint a védőpajzs, ami a költségvetést hónapról hónapra életben tartja.”


forrás: Ripost

Vagyis Karácsonyék az önkormányzati vagyon kiárusításából akartak túlélni, de már nem nagyon volt mit eladni. A jegyző az augusztusi hivatalba lépésekor talált állapotokat a jegyzőkönyv szerint így jellemezte: Már ellepte az ár az Önkormányzatot, mert a kötelezettségvállalások bőven meghaladták azt a forrást, ami bevételi oldalon rendelkezésre állt. Zugló egyensúlyát az teremtette meg, hogy nem fejlődött, működésre költötte el a költségvetését. 2018-ban, amikor beruházások történtek, működés és fejlesztés együtt, ilyen bevételi kondíciók mellett tarthatatlanná vált – írja a Ripost.

forrás: Ripost

Végül mindenkit leforrázva azt mondta a jegyző: „Az csoda, hogy a zuglói költségvetés még működőképes.”

Háhn-Zágon Zsuzsanna, a bizottság tagja meg is kérdezte, hogy miért is jó az, hogy miután a zuglói parkolás 2018-ban 200 millió forintos veszteséget termelt, 2019-re már 100 millióval nagyobbat, tehát 300 millió forintot bukhat rajta a Karácsony Gergely vezette kerület. Amikor a bizottsági tagok azt hitték, ennél rosszabb már nem jöhet, a jegyző ezt mondta a jegyzőkönyv szerint: „Zugló mindenről és mindenkitől lemaradt. Alföldi középvárosokban különb az egészségügy, különb az óvoda és a bölcsőde. Tényszerűen megállapítható, hogy Zugló iszonyatosan le van maradva.” 3,5 milliárd hiányzik Végül a jegyző hozzátette, hogy a költségvetésből 3,5 milliárd forint plusz ÁFA hiányzik. Vagyis ennyivel tervezték túl a bevételeket – közli a Ripost.

forrás: Ripost

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • A kenyérsütés az igazi szeretet

  A kenyérsütés az igazi szeretet

  Október 16-án ünneplik a kenyér világnapját. Korábban Szabadfi Szabolcsnál, azaz Szabi, a péknél jártunk, hogy elárulja a tökéletes házi kenyér titkát.

 • Dagad a kispesti mutyibotrány

  Dagad a kispesti mutyibotrány

  Ismeretlen tettes ellen gazdasági vesztegetés bűntette miatt nyomozást indított a Budapesti Rendőr-főkapitányság a Hír TV-hez jutott hangfelvételek alaján, amelyeken Lackner Csaba kispeti szocialista képviselő arról beszél, hogy aki az önkormányzati politikában nem keres meg évente 100 millió forintot, az szerinte hülye, közben pedig egy fehér poros zacskót tart a kezében.

 • Borkai Zsolt kilépett a Fideszből

  Borkai Zsolt kilépett a Fideszből

  Kilép a Fideszből Borkai Zsolt, Győr vasárnap újraválasztott polgármestere. A kínos botrányba keveredett politikus sajtótájékoztatóján azt is bejelentette, hogy függetlenként irányítja a következő öt évben a megyeszékhelyet.