EUR: 330,13 Ft
CHF: 299,85 Ft
2019. október 22., kedd
Előd

Belföld

Íme a dokumentumok! Így vezette a csőd szélére Karácsony Zuglót

Drámai képet mutatnak Zugló pénzügyi helyzetéről az önkormányzat pénzügyi bizottságának jegyzőkönyvei. A teljesen alkalmatlan polgármester, Karácsony Gergely a csőd szélére vezette kerületét, ahol rakásban állnak a kifizetetlen számlák.

Annyira tragikus a helyzet, hogy még a Gyurcsány Ferenc korábbi államtitkárából lett jelenlegi jegyző szerint is kész csoda, hogy a költségvetés még nem omlott össze – számol be a Ripost.


Például a ZVK Zrt-nek, tehát a Zuglói Városgazdálkodási Közszolgáltatónak helyiségbérleti díjak címén 800 millió forintos kintlévősége van, ehhez hozzájön még a lakás- és közüzemi tartozásokból fennmaradt 900 millió forint, illetve a közterület-használati díjakból elmaradt 180 millió forint. Ezeknek a kétmilliárdos követeléseknek a behajtására viszont gyakorlatilag esély sincs, ugyanis az érintett cégek nagy része már vagy megszűnt, vagy éppen felszámolás alatt áll – tudatja a portál.

Papp Imre jegyző, aki korábban két Gyurcsány-kormányban is államtitkárként vitt hivatalt, vagyis egyáltalán nem mondható, hogy ellenséges lenne Karácsony Gergellyel és a zuglói baloldali vezetéssel (ezt az is bizonyítja, hogy főszerepet játszott abban, hogy a botrányos szerződéseket nem mondták fel) drámai, sokatmondó megállapításokat tett. Elmondta például, hogy több mint száz olyan döntés született, aminek „a költségvetésben nem volt lába” – vagyis nem létező pénzt osztottak szét. Zugló konkrétan egy folyószámlahitelből élt. A jegyző szó szerint ezt mondta: „Zugló valójában hitelből él és a 2 milliárd forint a védőpajzs, ami a költségvetést hónapról hónapra életben tartja.”


forrás: Ripost

Vagyis Karácsonyék az önkormányzati vagyon kiárusításából akartak túlélni, de már nem nagyon volt mit eladni. A jegyző az augusztusi hivatalba lépésekor talált állapotokat a jegyzőkönyv szerint így jellemezte: Már ellepte az ár az Önkormányzatot, mert a kötelezettségvállalások bőven meghaladták azt a forrást, ami bevételi oldalon rendelkezésre állt. Zugló egyensúlyát az teremtette meg, hogy nem fejlődött, működésre költötte el a költségvetését. 2018-ban, amikor beruházások történtek, működés és fejlesztés együtt, ilyen bevételi kondíciók mellett tarthatatlanná vált – írja a Ripost.

forrás: Ripost

Végül mindenkit leforrázva azt mondta a jegyző: „Az csoda, hogy a zuglói költségvetés még működőképes.”

Háhn-Zágon Zsuzsanna, a bizottság tagja meg is kérdezte, hogy miért is jó az, hogy miután a zuglói parkolás 2018-ban 200 millió forintos veszteséget termelt, 2019-re már 100 millióval nagyobbat, tehát 300 millió forintot bukhat rajta a Karácsony Gergely vezette kerület. Amikor a bizottsági tagok azt hitték, ennél rosszabb már nem jöhet, a jegyző ezt mondta a jegyzőkönyv szerint: „Zugló mindenről és mindenkitől lemaradt. Alföldi középvárosokban különb az egészségügy, különb az óvoda és a bölcsőde. Tényszerűen megállapítható, hogy Zugló iszonyatosan le van maradva.” 3,5 milliárd hiányzik Végül a jegyző hozzátette, hogy a költségvetésből 3,5 milliárd forint plusz ÁFA hiányzik. Vagyis ennyivel tervezték túl a bevételeket – közli a Ripost.

forrás: Ripost

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek