EUR: 335,46 Ft
CHF: 306,30 Ft
2019. november 18., hétfő
Jenő

Belföld

Íme a nyugdíjprémiumról szóló kormányrendelet

A nyugdíjprémiumról szóló kormányrendelet igazi meglepetést hozott az eddig ismert tényekhez képest: idén már nem feltétele a nyugdíjprémium kifizetésének az, hogy az érintett már tavaly (2018-ban) is legalább egy napig nyugdíjprémiumra jogosító ellátásban részesült. Így mindenki, aki 2019. novemberében korbetöltött öregségi nyugdíjban vagy a rendeletben felsorolt egyéb nyugdíjban vagy ellátásban részesül, jogosulttá válik a nyugdíjprémiumra, akkor is, ha például a novemberi nyugdíja lesz az első havi nyugellátása.

A nyugdíjprémium (illetve mindazon ellátások esetében, amelyek a nyugdíjtörvény szerint nem jogosítanak nyugdíjprémiumra, az egyszeri juttatás) maximális mértéke idén 22.000 Ft.


Ez az eredmény a nyugdíjtörvényben foglalt számítási képletnek és a kormányrendeletben foglalt szorzótényezőnek az eredője. A képlet a következő: a novemberi ellátás egynegyedét, de legfeljebb húszezer forintot kell megszorozni a szorzótényezővel (ami a tényleges GDP- növekedési mérték és a törvényi küszöbérték, azaz 3,5% különbsége, idén a 4,6% tényleges növekedés és a 3,5% különbsége, azaz 1,1). Miután legfeljebb 20 ezer forintot lehet alapul venni, ezt kell megszorozni 1,1-del, hogy megkapjuk a nyugdíjprémium idei maximum összegét, azaz a 22 ezer forintot.

Ennél a maximum értéknél nem lehet magasabb annak a nyugdíjprémiuma sem, akinek a nyugdíja vagy egyéb ellátása összege meghaladja a 80 ezer forintot. Akkor sem lehet több az ilyen módon kifizetett plusz jutattás, ha az érintett több jogcímen is jogosult a nyugdíjprémiumra. Ilyen esetben az egyszeri juttatás meghatározásakor valamennyi, a jogosultnak járó, nyugdíjprémiumra vagy egyszeri juttatásra jogosító ellátás összegét össze kell adni, ezen együttes összegre kell a nyugdíjprémium kiszámítására vonatkozó szabályok szerinti számítást elvégezni, majd ennek végeredményéből le kell vonni a jogosultnak járó nyugdíjprémium összegét, és a különbséget kell egyszeri juttatásként folyósítani.


Miután ismert tény, hogy az átlagnyugdíj idén 135 ezer forint, a nyugdíjtörvényben a nyugdíjprémiumra meghatározott képlet a nyugdíjasok nagy többségét a nyugdíjprémium maximális összegére jogosítja.

Azoknak a nyugdíjasoknak a nyugdíjprémiuma, akik havi 80 ezer forintnál kisebb összegű nyugellátásban részesülnek, ennél kisebb összegű nyugdíjprémiumra jogosultak. Ha például a nyugdíj összege 60 ezer forint, akkor a prémium összege 16.500 forint lesz. Ha 50 ezer forint, a prémium összege 13.750 forint lesz.

Egy sor egyéb ellátás (például a megváltozott munkaképességhez kapcsolódó ellátások) összege az erre jogosultak többsége esetében alacsonyabb, mint havi 80 ezer forint, az ő esetükben az egyszeri juttatás mértéke az ellátásuk összegléhez igazodóan szintén kisebb lesz, mint 22 ezer forint. Ha valaki például 75 ezer forint rokkantsági ellátást kap, az ő egyszeri juttatása idén: 75.000 osztva 4-gyel és szorozva 1,1-del, azaz 20.625 forint. Ha az ellátás összege 65 ezer Ft, az egyszeri juttatás idén 17.875 forint, és így tovább.

A nyugdíjprémium nyugdíjtörvényben szereplő feltételeit annak idején olyan keményen határozták meg, hogy a 2008-as világgazdasági válság örvényeiben 2010-ben (és még sokáig) fuldokló magyar gazdaság részéről teljesíthetetlennek látszottak. A törvény ugyanis 3,5%-os minimális GDP-növekedéshez, emellett a költségvetési hiánycél teljesítéséhez kötötte a prémium kifizetését, ami 2010-ben egyszerűen elérhetetlen vágyálomnak tűnhetett.

Miután azonban a helyzet gyökeresen megváltozott (a válság szorítása elenyészett, a magyar gazdaság évek óta magas fordulatszámon pörög, az átlagkeresetek soha nem látott mértékben nőnek), a nyugdíjprémium fizetése is realitássá vált. Immár a harmadik egymást követő évben kapnak ilyen plusz juttatást a jogosultak, akik körét a kormány a nyugdíjtörvényben meghatározottakhoz képest nagyon jelentősen kiterjesztette, ennek eredményeként nyugdíjprémiumban vagy egyszeri ellátásban idén több, mint 2,6 millió fő részesül.

Dr.Farkas András
www.nyugdijguru.hu

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Orbán Viktor: Optimista vagyok, de nehezebb idők jönnek

  Orbán Viktor: Optimista vagyok, de nehezebb idők jönnek

  Orbán Viktor erről a magyar közmédiának beszélt, miután a szlovák és a cseh kormányfővel, valamint a lengyel külügyminiszterrel megkoszorúzta a Szabadság Kapuja emlékművet a 30 évvel ezelőtt kezdődött csehszlovák rendszerváltoztatásra emlékezve.

 • Bemutatkoztak Bács-Kiskun legfinomabb borai

  Bemutatkoztak Bács-Kiskun legfinomabb borai

  Másodjára is nagy sikerrel zajlott le a Bács-Kiskun megyei bormustra, ahol a vidék legkiválóbb borászai, pincészetei kapnak lehetőséget, hogy bemutassák a Duna-Tiszta közének legjobb borait.

 • Lezárták a 42-es főutat Püspökladánynál

  Lezárták a 42-es főutat Püspökladánynál

  Lezárták a 42-es főutat Püspökladánynál, mert kihasadt egy cső a gázfogadó állomáson, és a kiáramló gáz begyulladt a város külterületén – közölte a katasztrófavédelem hétfő reggel honlapján.