EUR: 330,64 Ft
CHF: 301,15 Ft
2019. december 05., csütörtök
Vilma

Belföld

Kortárs képzőművészek alkotásaival gyarapodik nyolc közgyűjtemény

Tizennégy kortárs alkotó huszonhárom műve kerül közgyűjteményekhez a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) közreműködésével. A műtárgyakat a MANK keddi kiállítás megnyitóján adta át a múzeumok vezetőinek Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár Szentendrén.

A tárca a magyarországi művészeti képzés értő fejlesztésével, az alkotói ösztöndíjak átgondolt fenntartásával és bővítésével, a műteremlakások és művésztelepek hálózatának működtetésével tudja segíteni a tehetség kibontakozását, a művészi megújulást, és azt, hogy egy művész nyugodt körülmények között, egzisztenciális biztonságban, csak az alkotásra figyelve tudjon dolgozni – fogalmazott Fekete Péter az ÚjMűhely Galéria Szüret című kiállításának megnyitóján.


Hozzátette: a MANK értő gondossággal és odafigyeléssel ápolja az alkotómunka tereit, a művésztelepeket, műteremlakásokat.

Az államtitkár kiemelte azt is, hogy a kortárs magyar képzőművészet sok, hihetetlenül izgalmas világból áll össze, melyekből most több mint két tucat összegezve, egy helyen ismerhető meg.


Tardy-Molnár Anna, a műteremlakások bérlőkijelölési jogával rendelkező MANK ügyvezető igazgatója köszöntőjében arról beszélt, hogy nemcsak a kiállítással teszik közösségivé az alkotásokat, hanem azzal is, hogy a művek közgyűjteményekbe, közösségi tulajdonba kerülnek.

Az ÚjMűhely Galéria Szüret című kiállítása a műteremlakások bérlőinek, valamint a Szentendrei Régi és a Hódmezővásárhelyi Művésztelep művészeinek alkotásaiból mutat be válogatást.

A tárlaton a fiatal művészgeneráció képviselői mellett olyan alkotók is szerepelnek, akik már a nemzetközi színtér közismert képzőművészei közé tartoznak. A kiállításon 27 művésztől – Aknay Jánostól Verebics Katalinig – láthatók munkák.

A közgyűjteményeknek kedden átadott művek a MANK által kezelt műteremlakások bérlőinek elmúlt évben született új alkotásai. A válogatást szakmai testület végezte, az alkotások nyolc fővárosi és vidéki kortárs művészeti gyűjtemény tulajdonába kerülnek, köztük például a váci Tragor Ignác Múzeuméba, a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centruméba, a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeuméba vagy a fővárosi Kiscelli Múzeuméba. A 14 művész által készített 23 műtárgy összértéke mintegy hétmillió forint.

Kapcsolódó Cikkek

 • Hagyd, hogy lenyomozzanak az interneten!

  Hagyd, hogy lenyomozzanak az interneten!

  A HR-esek minden alkalommal utánanéznek az álláshirdetésre jelentkezőknek a közösségi oldalakon, ezért érdemes úgy kialakítani a profilunkat, hogy az pozitív képet fessen rólunk. A legfontosabb az, hogy átjöjjön, az illető tényleg szenvedélyesen szereti azt, amit csinál.

 • Hazugságokat terjesztett Soros színházi lapja

  Hazugságokat terjesztett Soros színházi lapja

  A Nemzeti Színház honlapján is publikált levélben írta meg Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház főigazgatója a Színház című lap főszerkesztőjének, hogy miért nem engedélyezi ezentúl a Nemzeti Színház, hogy a lap a Nemzeti képeit használja cikkeihez – számol be az Origo.

 • Várja a lurkókat az ország legnagyobb gyerekszobája

  Várja a lurkókat az ország legnagyobb gyerekszobája

  December 7-én és 8-án ismét várja az apróságokat és szüleiket a Danubius Hotel Gellért, ami hetedik alkalommal változik Adventi Mesehotellé. Az ország legnagyobb gyerekszobájában lesz kütyümentes ünnepváró sárkánykuckó, téli kreatív világ LEGO játszóház, egy erre az alkalomra írt zenés mesejáték, valamint az ország egyik legnagyobb
  vasútmodell kiállítása.