EUR: 332,15 Ft
CHF: 301,47 Ft
2019. október 16., szerda
Gál

Belföld

Kozmetikai alapanyagokat gyártó üzem kezdi meg hamarosan a termelést Szolnokon

A K&P Chem Kft. 5,14 milliárd forintos beruházással, a magyar kormány 450 millió forintos vissza nem térítendő támogatásával kozmetikai alapanyagokat gyártó üzemet hoz létre Szolnokon, ezzel 50 új munkahelyet teremt – közölte a külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Szolnokon, a beruházás bejelentésén.

Szijjártó Péter elmondta: a magyar kormány támogatja a beruházást, tekintettel a vállalat tevékenységének magas hozzáadott-értékére, és arra, hogy a legnagyobb nemzetközi cégek számára szállít alapanyagokat.


A társaság olyan nagy nemzetközi cégek beszállítója, mint a Procter and Gamble, az Unilever, a Henkel, valamint a Palmolive és Colgate termékekben is megtalálhatóak a kft. által létrehozott alapanyagok – mondta.

A kft. eddigi négy gyára a mediterrán térségben működik, most először lépnek ki a térségből, “ez Magyarország újabb sikere” – emelte ki a miniszter.


A vegyipar tavaly jelentősen mértékben hozzájárult a magyar gazdaság növekedéséhez: az ágazat teljesítménye tavaly egy év alatt 16 százalékkal nőtt, termelési értéke meghaladta a 6000 milliárd forintot. Az év első hét hónapjában újabb 3 százalékos növekedést ért el, jelenleg 96 ezren dolgoznak ebben az ágazatban – mondta.

Szijjártó Péter kitért arra, hogy Magyarország 9 évvel ezelőtt a “szakadék szélén egyensúlyozott”, ma már az Európai Unió egyik legsikeresebb gazdasága a magyar.

A magyar gazdaság az év első felében 5 százalékot meghaladó mértékben nőtt, az államadósság az elmúlt 9 évben folyamatosan csökkent, és gyakorlatilag  teljes foglalkoztatottság van az országban – közölte.

Az elmúlt öt évben évről-évre megdőltek a beruházási rekordok: több mint 5000 milliárd forint értékű beruházás érkezett Magyarországra a beruházásösztönzési rendszeren keresztül. 2018-ban 60 százalékkal több beruházás érkezett Magyarországra, mint 2014-ben – mondta, hozzátéve, hogy a tavalyi rekordév első feléhez képest is jobbak a mutatók az idei első fél évben.

Ma Magyarországon a lényeg már az, hogy a létrejövő munkahelyek hozzáadott-értéke, a kutatásfejlesztési tartalma és technológiai színvonala folyamatosan emelkedjen – mondta.

Szijjártó Péter elmondta: 2017 végéhez képest 2019 első fél évének végén bruttó 66 százalékkal volt magasabb átlagban a fizetés az új beruházások által létrehozott munkahelyeken.

Elmondása szerint Szolnok is kivette részét a magyar gazdaság kilencéves sikertörténetéből, az egyik legvonzóbb beruházási célponttá vált.

Az elmúlt években Szolnok és a kormány sikeres együttműködést hajtott végre, amelynek egyik jele az M4-es út építése. Év végéig az M4-es elkészül Ceglédig, 2020 és 2022 között az összes Szolnokot érintő építkezés lezárul – mondta.

Hozzátette: Szolnok vonzerejének növeléséhez további fejlesztésekre van szükség: már elkezdődött az új ipari park közművesítése és az új Tisza-híd építésére vonatkozó tervezési szerződést jövő év elején meg lehet kötni.

Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere (Fidesz-KDNP) elmondta: a fejlesztés jelentősen meghatározhatja a város jövőjét.

Szolnok gazdasága fejlődik, a városban a vegyipar meghatározó iparág volt és most újra azzá válik. A beruházásokhoz szakemberekre van szükség – mondta, kiemelve: Szolnokon tudják biztosítani a középfokú képzést, a felsőfokú szakképzést és a felsőfokú képzést is.

George Papaioannou, a K&P Chem Kft. vezetőségi tagja Magyarországot az egyik legjobb helynek nevezte Európában a befektetésre. Elmondta, hogy a szolnoki gyárban a tesztüzem novemberben indul, a kereskedelmi termelés január végén, február elején várható.

Évente 80-100 ezer tonna lesz az üzem végső kapacitása a gyártott terméktől függően. Az üzemben alapanyagokat gyártanak majd tisztítószerekhez és kozmetikumokhoz.

Mint mondta: szeretnék Magyarországot “teljesen lefedni” és terveik szerint több országba fognak exportálni.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

  • Dagad a kispesti mutyibotrány

    Dagad a kispesti mutyibotrány

    Ismeretlen tettes ellen gazdasági vesztegetés bűntette miatt nyomozást indított a Budapesti Rendőr-főkapitányság a Hír TV-hez jutott hangfelvételek alaján, amelyeken Lackner Csaba kispeti szocialista képviselő arról beszél, hogy aki az önkormányzati politikában nem keres meg évente 100 millió forintot, az szerinte hülye, közben pedig egy fehér poros zacskót tart a kezében.

  • Borkai Zsolt kilépett a Fideszből

    Borkai Zsolt kilépett a Fideszből

    Kilép a Fideszből Borkai Zsolt, Győr vasárnap újraválasztott polgármestere. A kínos botrányba keveredett politikus sajtótájékoztatóján azt is bejelentette, hogy függetlenként irányítja a következő öt évben a megyeszékhelyet.