EUR: 330,58 Ft
CHF: 302,86 Ft
2019. december 11., szerda
Árpád, Árpádina

Belföld

Külföldiek dönthették el a választást

Ellenzéki politikusok agitálták a Budapesten élő külföldieket, hogy szavazzanak Karácsony Gergelyre és az ellenzéki jelöltekre. A fővárosban 90 ezer külföldi szavazhatott, Karácsony pedig 44 ezer szavazattal verte meg Tarlóst, így akár ez a körülmény is döntő lehetett.

Én még nem találkoztam olyan külföldivel, aki a Fideszt támogatta volna – mondta a 24.hu-nak Barbara Pomiechowska a külföldieket szavazásra buzdító Vote4Budapest egyik szervezője. A lengyel hölgy egyébként a Soros-egyetem korábbi oktatója, a liberális portál pedig egy szombati eseményen beszélt vele, ahol ellenzéki politikusok biztatták a külföldieket egy belvárosi romkocsmában, hogy szavazzanak másnap Karácsonyra.


A videón a Momentum politikusa Berg Dániel, a CEU melletti kormányellenes tüntetések egyik vezéralakja arról számol be, hogyan mozgósítja az itt élő külföldieket – írja a Magyar Nemzet. A momentumos mellett feltűnik Gyurcsány egyik embere, a Brüsszelből hazatért Niedermüller Péter, aki a VII. kerületben lett polgármester.

A Pesti Srácok szerint a felvételen szintén felbukkant Vincent Liegey az esemény másik szervezője, aki kulcsfontosságú lehet az ellenzéki összefogás háttérembereként. A választások előtt masszív kormányellenes, ellenzéki kampányt folytató francia férfi korábbi felesége ráadásul Zugló eddigi alpolgármestere, Karácsony jobbkeze, Szabó Rebeka volt.


Ha ez a sok „véletlen” még mindig nem lenne elég, a Magyar Nemzet birtokába jutott egy Fidesz elleni szavazásra felszólító angol nyelvű szórólap is. A Ferencvárosban terjesztett kampánykiadvánnyal az itt élő külföldiek figyelmét igyekeztek felhívni,  hogy az ellenzék jelöltjeit támogassák a fideszes Bácskai Jánossal szemben.

Döntő különbség Budapesten

Kósa Lajos, a Fidesz önkormányzati választásokért felelős kampányfőnöke szerint is hatalmas részük lehet a főpolgármester-választás eredményében a külföldieknek.

– Van 90 ezer európai polgár, aki Budapesten lakik, lakcímet létesített és elment szavazni. Ők mondjuk kevésbé fogékonyak a nemzeti politizálására, részint nem magyarok, részint nem is értik – fogalmazott Kósa Lajos az M1-en. Hozzátette, Karácsony Gergely és csapata külön kampányt is szervezett a meggyőzésükre. Szerinte, ez a 90 ezer szavazat éppen a főpolgármester személyét döntötte el, mert körülbelül 50 ezer volt a különbség.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek