2019. november 16., szombat
Ödön

Extra

László Panna: Az én generációm már tudatos internethasználó

Már a mozikban is játsszák a FOMO – Megosztod és uralkodsz című filmet, ami hitelesen és tűpontossággal mutatja be a Z generációt. Főszerepben László Pannát láthatjuk, aki gyerekként csillagászatról és állatorvoslásról álmodott, végül azonban színésznő lett – szerencsére.

A FOMO egy betűszó, jelentése Fear Of Missing Out, ami magyarul annyit tesz: a lemaradástól való félelem. A Z generáció életében ez egy nagyon meghatározó érzés, hisz ők folyamatosan azt figyelik, hogy ki mit evett-ivott, hol bulizott, mit vásárolt, és közben azon gondolkoznak, hogy ők miért nem tettek így, miért nem éltek át hasonló élményeket.

Az ebből fakadó stresszt a film is jól ábrázolja. A főszereplő gimnazista srácok – akik Falkának hívják magukat – úgynevezett challange-videókat készítenek, amivel gyakran kínos, megalázó helyzetbe hozzák az embereket. Rácsapnak az utcán sétáló hölgyek fenekére, pénzért táncoltatnak egy hajléktalan embert, de a pöttyöst egy házibuliban rúgják el, ahol szexuálisan csúnyán kihasználják a nem éppen józan Lillát (László Panna). Az igazi bonyodalmak itt kezdődnek, egy éjszaka alatt a feje tetejére áll a budapesti fiatalok biztosnak tűnő élete.

A FOMO – Megosztod, és uralkodsz Hartung Attila első filmje, a Filmalap Inkubátor Programja keretében jött létre, október 10-én debütált a hazai mozikban, ami óriási büszkeséggel tölti el a film női főszereplőjét, László Pannát, akivel a díszbemutatón találkoztunk.

–Talán soha nem voltam még olyan boldog, mint azon a hideg januári napon, amikor megtudtam, hogy enyém a szerep – kezdte a Lokálnak a 19 éves színésznő. –Tisztán emlékszem a pillanatra, alig akartam elhinni, hogy ez az egész megtörténik. Hosszú volt a casting, de persze nagyon élveztem az egész folyamatot. Gyerekkorom óta érdekelt a színészet, de akartam én minden lenni. Egyszer a fejembe vettem, hogy csillagász leszek, de  rájöttem, hogy ahhoz fizika kell. Aztán állatorvos akartam lenni, de a biosz sem volt az erősségem. Végül a gimiben elkezdtem járni drámastúdióba, forgattam egy kisfilmet, és egyre inkább belesodródtam ebbe a közegbe, amiben most nagyon jól érzem magam – mesélte Panna, aki egyébként László Zsolt Jászai Mari-díjas színész lánya.

A fiatal tehetség a közösségi médiáról is mesélt, ami ma már szinte mindenki életében központi szerepet tölt be.

–Azt tapasztalom, hogy az én generációm már tudatos internethasználó. Ha lehet ilyet mondani, talán mi értünk ehhez a leginkább. Mi edukáljuk a szüleinket és nagymamáinkat, mi mutatjuk meg nekik, hogy mi hogy működik. A kisgyerekek pedig ma már tulajdonképpen beleszületnek ebbe az egészbe, sokszor már a 3-4 évesek is profiként kezelik a tabletet. Szerintem a tiltás nem megoldás, hisz az csak lázadáshoz vezet – magyarázta az ifjú tehetség, aki igyekszik tudatosan használni a közösségi médiát, a szélsőséges megnyilvánulásoknak ugyanis csúnya vége lehet.

–Előfordul, hogy találkozom egy barátnőmmel, és el akarom neki mesélni, hogy hol voltam nyaralni vagy mit csináltam tegnap este, de ő csak lerendezi annyival, hogy ja tudom, láttam Facebook-on vagy Instagramon. Ez elég lehangoló, mert megöli a beszélgetést, de én is kiteszem ezeket az élményeket, hiszen nekünk ez már a mindennapjaink része. Ettől függetlenül nem posztolok ész nélkül, próbálom megszűrni, hogy mi az, ami már nem tartozik másokra, hisz ami egyszer az internetre felkerült, az ott is marad – árulta el a színésznő, akinek amúgy rengeteg FOMO-ja van.

–Az összes otthon töltött péntek estén elkap ez az érzés. Nézegetem mások sztorijait, és látom, hogy ki mit csinál, mit iszik-eszik, kikkel haverkodik, és azon töprengek, hogy tuti jobban érzik magukat, mint én, holott ez egy kicsit sem biztos. Próbálom ezt az egészet elengedni, hisz ahogy azt a film is jól mutatja, nem minden az, aminek látszik – tette hozzá.

Előzetes: itt


Kapcsolódó Cikkek