2019. november 15., péntek
Albert, Lipót

Egyéb Hódmezővásárhely

Lázár János: Jól haladnak a tram-train munkálatai

Jelen pillanatban nincs akadálya annak, hogy 2021 őszén járjon a tram-train – ismertette Lázár János. A projektért és a dél-alföldi közlekedés fejlesztéséért felelős kormánybiztos hozzátette, a jövő év tavaszára befejeződik Hódmezővásárhelyen a kivitelezés.

A magyar közlekedési beruházások egyik legizgalmasabb beruházása most a Szeged és Vásárhely közötti villamos-vasút, ugyanis a második világháború óta nem épült új villamossín-hálózat az országban – magyarázta Lázár János.


A politikus kifejtette: időarányosan jól haladnak a tram-train munkálatai, amelynek építése jövő tavasszal ér véget Vásárhelyen. Ekkorra két szerelvényt is elkészít a Stadler Spanyolországban, hogy megkezdődhessen a próbaüzemük.

– Jelen pillanatban nincs akadálya annak, hogy 2021 őszén járjon a tram-train – jelentette ki a politikus, aki szerint ez megváltoztatja Vásárhely és Szeged együttműködési viszonyát, ugyanis 30 percnyire kerül egymáshoz a két belváros. A vásárhelyieknek ezáltal megközelíthetőbbé válnak a klinikák és a szolgáltatócentrum, míg a szegedi fiataloknak vonzóbb hely lehet Hódmezővásárhely, akár munkalehetőséget is találhatnak itt.

Tévednek a fejlesztést ellenzők

Lázár János szerint mindig vannak, akik valamilyen okból szemben állnak a fejlődéssel, de évek múlva ők is rájönnek az új tömegközlekedési eszköz fontosságára.

– Amikor az 1800-as évek elején Angliában elindult a vasút, egy orvos-tudós csoport azt állította, hogy aki erre felül, az egy órán belül meghal – utalt a kritikák komolyságára a képviselő, hangsúlyozva: aki ellenzi a tram-train megépítését, az téved a város jövőjével kapcsolatban.

Már több mint két kilométernyi sínpárt lefektettek a városban, azaz kevesebb van hátra, mint amennyi elkészült.

 

Lázár János

Kapcsolódó Cikkek

 • A kórházigazgató emlékére

  A kórházigazgató emlékére

  75 éve hunyt el Ifj. Dr. Genersich Antal. A vásárhelyi főorvos, kórházigazgató tiszteletére ennek apropóján emléktáblát avattak az általa épített Rapcsák András utca 10. szám alatti Genersich-palota falán. Az ünnepségen elhangzott: Genersich Antal vezetésével, szakmai útmutatásával a régi ispotály helyett egy 9 pavilonból álló 220 ágyas kórház épült, amelynek falai között a mai napig gyógyulnak a vásárhelyiek.

 • Zenével emlékeznek Ady Endrére

  Zenével emlékeznek Ady Endrére

  Ady Endre a magyar irodalom egyik legnagyobb alakja, akire november 15-én a Makám együttessel emlékezhetnek azok, akik elmennek a Pestújhelyi Közösségi Házba.

 • Tesztüzemben a Zerge

  Tesztüzemben a Zerge

  Így hívják azt a szolgáltatást, amely még tesztüzemben működik Zalaegerszegen. A forgalomba állított két, egyenként 13 személyes kisbusz a közösségi közlekedést egészíti ki a peremkerületekben élők igényei alapján.