EUR: 334,03 Ft
CHF: 307,15 Ft
2019. november 14., csütörtök
Aliz

Extra

Liszt zsenialitása túlnőtt az évszázadokon

Liszt Ferenc szellemi nagysága, zenei zsenialitása túlnőtt önmagán, és az évszázadokon. Október 22-én ünnepeljük születésének 208. évfordulóját.

A világhírű zeneszerző 1811. október 22-én született Doborjánban (mai nevén az ausztriai Raidingban), és 1886. július 31-én hunyt el a németországi Bayreuthban. Az immár 46 éve újjáalakult Liszt Ferenc Társaság minden évben megünnepli születésének évfordulóját. Ezen kívül is országszerte tartanak emlékkoncerteket a neves művész születésének napján. Rozsnyay Judit, a társaság főtitkára elmondta, hogy elsősorban a zeneszerző életének, műveltségének személyes példájával próbálják közelebb hozni Liszt Ferencet a mai kor ifjúságához.


– Bár magyar nyelven kevés szót tudott, németül és franciául beszélt, mégis egész életében magyarnak vallotta magát. Liszt rendkívül termékeny zeneszerző volt. Műveinek nagy részét zongorára komponálta, ezek zömének eljátszásához rendkívüli technikai tudásra volt szükség. Életműve hatalmas, mintegy 400 eredeti művének zöme virtuóz zongoramű, szimfonikus költemény, illetve mise. Összesen körülbelül 1400 művet komponált – tudtuk meg. Lisztnek több múzsája is volt életében, többek között Marie d’Agoult francia hölgy, akitől három gyermeke született (Blaudine, Cosima és Daniel). Életének igazi lelki társa Carolyne von Sayn-Wittgenstein lengyel nemzetiségű hercegnő volt, akivel haláláig hűséges társak és barátai maradtak egymásnak. A Liszt Ferenc Társaság (a régi Zeneakadémia épületében, VI. Vörösmarty u. 35.) október 22-én 18 órai kezdettel zongorakoncerttel tiszteleg Liszt Ferenc emléke előtt – Mocsári Károly zongoraművész előadásával.

Kapcsolódó Cikkek

 • Fölszállott a páva – Ők küzdenek a továbbjutásért

  Fölszállott a páva – Ők küzdenek a továbbjutásért

  Holnap este folytatódik a második elődöntővel Fölszállott a páva gyermekévadának élő műsora a Duna Televízión. Magyarország egyetlen néptáncos és népzenei tehetségkutatójában most is négy kategóriában mutatja meg tudását az újabb tizenkét produkció, akik közül a decemberi középdöntőkbe zsűri  juttatja tovább a legjobb hat produkciót.

 • Szulák: Kicsi a gyerekem, fel kell nevelnem

  Szulák: Kicsi a gyerekem, fel kell nevelnem

  Nehéz éveket tudhat maga mögött Szulák Andrea. 2015-ben szakított kislánya édesapjával, Gáborral, s mindeközben a változó kor okozta nehézségekkel is meg kellett küzdenie – a színésznő a Családvarázsban mesélt az érzéseiről.

 • Németh Lajos: Személyes kudarcként élem meg, ha téves az előrejelzésem

  Németh Lajos: Személyes kudarcként élem meg, ha téves az előrejelzésem

  Bár Németh Lajos három éve nyugdíjba vonult, napjai így is mozgalmasan telnek. Aktívan sportol, sok időt tölt az unokáival, és a meteorológiával sem hagyott fel. A 69 éves időjóst a Lokál egy őszi napsütéses reggelen kísérte el a Margit-szigetre, ahol a lenyűgöző budapesti panorámát csodálva Lajos őszintén mesélt gyermekkoráról, karrierjéről, családjáról és a fővároshoz fűződő kedves emlékeiről.

 • Dér Heni: A mű nő nem nő!

  Dér Heni: A mű nő nem nő!

  A mű nő nem nő – vallja Dér Heni aki alternatívát kínál azoknak, akik nem akarnak plasztikáztatni. Ezért egy életmódprogramot indít a valódi nők támogatására, amelyben csak olyasmit javasol, amiről az elmúlt 15 évben maga megbizonyosodott.