2019. október 16., szerda
Gál

Belföld

Magyarország elutasítja a migránskvótát

A magyar kormány elutasítja a migránskvótát, de továbbra is szívesen segít az európai határok védelmében és az illegális bevándorlók visszaszállításában – mondta Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1-en.

Kedden három uniós tagállam jelezte csatlakozási szándékát a Földközi-tengeren kimentett bevándorlók elosztására vonatkozó máltai megállapodáshoz az európai uniós belügyminiszterek luxemburgi tanácsülésén.


– A migránsok önkéntes kvóták szerinti elosztásának ötlete már sokszorosan megbukott. Egyáltalán nem segít a helyzeten, sőt inkább meghívó az Európába készülőknek és az embercsempészeknek – fogalmazott a főtanácsadó.

Elmondta, Magyarország nem a fő balkáni migránsútvonalon fekszik, de idén is már több mint 8600 határsértési kísérletet regisztráltak.


Kedden Hollik István kormányszóvivő figyelmeztetett a veszélyre, miszerint a migránskvóta újra napirenden van, fenyegeti a tagállamokat és az európai városokat.

Nem lehet véletlen, hogy csak három tagállam jelezte csatlakozási szándékát a Földközi-tengeren kimentett bevándorlók elosztására vonatkozó máltai megállapodáshoz az európai uniós belügyminiszterek luxemburgi tanácsülésén.

Bakondi elmondta, legutóbb az EU 28 tagállamából csupán hét támogatta valamilyen formában az önkéntes kvótát.

A kormányszóvivő megerősítette: eddig sem engedtek és ezután sem kívánnak engedni, azaz kiszállítási kvóta lehetséges, de kötelező betelepítési kvóta nem.

 Akár terroristák beszivárgását is lehetővé teszi a máltai megállapodás

– Akár terroristák beszivárgását is lehetővé teszi a Földközi-tengeren érkező menekültek elosztásáról szóló máltai megállapodás, ugyanis csak az unió területén vizsgálnák, hogy a migráns jogosult-e a menekültstátuszra, márpedig Nyugat-Európában a kitoloncolási arány 1-2 százalék – jelentette ki Horváth József biztonságpolitikai szakértő az M1-en.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • A kenyérsütés az igazi szeretet

  A kenyérsütés az igazi szeretet

  Október 16-án ünneplik a kenyér világnapját. Korábban Szabadfi Szabolcsnál, azaz Szabi, a péknél jártunk, hogy elárulja a tökéletes házi kenyér titkát.

 • Dagad a kispesti mutyibotrány

  Dagad a kispesti mutyibotrány

  Ismeretlen tettes ellen gazdasági vesztegetés bűntette miatt nyomozást indított a Budapesti Rendőr-főkapitányság a Hír TV-hez jutott hangfelvételek alaján, amelyeken Lackner Csaba kispeti szocialista képviselő arról beszél, hogy aki az önkormányzati politikában nem keres meg évente 100 millió forintot, az szerinte hülye, közben pedig egy fehér poros zacskót tart a kezében.

 • Borkai Zsolt kilépett a Fideszből

  Borkai Zsolt kilépett a Fideszből

  Kilép a Fideszből Borkai Zsolt, Győr vasárnap újraválasztott polgármestere. A kínos botrányba keveredett politikus sajtótájékoztatóján azt is bejelentette, hogy függetlenként irányítja a következő öt évben a megyeszékhelyet.