EUR: 333,93 Ft
CHF: 306,72 Ft
2019. november 14., csütörtök
Aliz

Belföld

Megjelent a kormányrendelet a 2019. novemberi nyugdíjkorrekcióról 

Megjelent a nyugellátások és egyes más ellátások 2019. novemberi kiegészítéséről szóló kormányrendelet, így hivatalossá vált, hogy a nyugdíjasok és az egyéb jogosultak a novemberi ellátásuk összegének 8,4%-ával egyező összegben kapnak egyösszegű kiegészítést a novemberi ellátásukkal együtt. 

A kiegészítés (emelési különbözet) azért éppen 8,4%, mert a 2019. januári rendszeres nyugdíjemelés mértéke 2,7% volt, az augusztus végén mért tényleges inflációs adatok tükrében a nyugdíjas fogyasztóiár-emelkedés viszont ennél 0,7 százalékponttal magasabb, 3,4% volt. A 3,4% tényleges nyugdíjas infláció és a 2,7% év eleji inflációs nyugdíjemelés különbözete a 0,7 százalékpont, amelynek összegét egész évre egyösszegben számítják, azaz 12 x 0,7 = 8,4% mértékben a novemberi ellátásokkal együtt kifizetik. 


Az átlagnyugdíjra (135 ezer Ft) vetítve az emelési különbözet 11.340 Ft. 

Mindenki könnyen ki tudja számolni, mekkora összegű kiegészítésre jogosult novemberben: a novemberi ellátása összegét szorozza meg 0,084-gyel, ennek eredménye lesz a kiegészítés összege. 


Ami különösen jó hír e tekintetben, az az, hogy ennek az egyösszegben kifizetett emelési különbözetnek az egytizenkettedével (az egy hónapra eső részével, azaz 0,7 százalékponttal) meg kell emelni a nyugdíj összegét a jövő januári 2,8%-os rendszeres nyugdíjemelés előtt.  

Például ha valaki az átlagnyugdíjat kapja decemberben, akkor a januári nyugellátásához először ezt a 135 ezer forintot megemelik a novemberben kifizetett egyösszegű emelési különbözet egytizenkettedével, így a számított nyugdíjösszeg 135.000 x 1,007 = 135.945 Ft lesz, majd ezt az összeget emelik meg második lépésben a jövő januárra előirányzott 2,8%-kal, vagyis a 135.945 forintot megszorozzák 1,028-cal, s az így adódó 139.751 forint lesz a jövő januári nyugellátás fizetendő összege. 

A kormányrendelet az öregségi nyugdíjon kívül 27 további ellátást sorol fel, amelyekre jár az emelési korrekció, egyebek között a hozzátartozói nyugellátásokat, a korhatár előtti ellátásokat és a megváltozott munkaképességű személyek ellátásait. 

Dr.Farkas András 

www.nyugdijguru.hu 

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Folytatódik a családvédelmi akcióterv

  Folytatódik a családvédelmi akcióterv

  A család az egyik legfontosabb egészségvédő faktor, a családokba történő befektetés az egészségügyi prevenciót is erősíti – jelentette ki Novák Katalin, család- és ifjúságügyekért felelős államtitkár a TEDxDunapart konferencián.

 • Adjunk nevet a kiskutyáknak!

  Adjunk nevet a kiskutyáknak!

  Kilenc német juhászkutya született három hete Dunakeszin, a kis négylábúak szeme már kinyílt, most próbálkoznak elindulni. Most éppen a nevükre várnak, a rendőrség Instagram-oldalán bárki javasolhat nevet a kis négylábúaknak, a lényeg, hogy „i”-vel kezdődjön – írja a rendőrség a honlapján.

 • 69 kiló heroint foglaltak le Budapesten

  69 kiló heroint foglaltak le Budapesten

  A magyar bűnüldözés történetének egyik legnagyobb mennyiségű – 69,1 kilogramm súlyú – heroinszállítmányát foglalták le a rendőrök Budapesten.

 • Januártól életbe lép a nagyszülői gyed

  Januártól életbe lép a nagyszülői gyed

  Megteremti a kormány a munkavállalók védelmét a januártól életbe lépő nagyszülői gyedet igénybe vevők számára a munka törvénykönyvének módosításával – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma.