2019. november 14., csütörtök
Aliz

Egyéb XVIII.kerület

Németül vitázott a nemzetközi döntőben Gergő

Michail Krumov bolgár gimnazista nyerte a Vitázik a világ ifjúsága XIII. nemzetközi döntőjét múlt csütörtökön. A Karinthy tanulója, Jakubovics Gergely is részt vehetett a fináléban.

Jakubovics Gergely és Fazekas Ella képviselte hazánkat

A tizenharmadszor megrendezett nemzetközi fináléban arról folyt a vita, hogy „Korlátozzák-e személyre szabottan a repülőutak számát?” A döntővitát a bolgár Michail Krumov nyerte. Magyarországot a nemzetközi vitahéten Fazekas Ella, a Német Nemzetiségi Gimnázium tanulója és Jakubovics Gergely, a Karinthy Frigyes Gimnázium diákja képviselték, akik háromezer vitázó közül a legjobb huszonnégy közé jutottak be.


Michail Krumovot találták a legjobbnak (fotó: Szita János)

Közülük – szónoki tehetségüknek köszönhetően – négyen jutottak be a nemzetközi kvalifikációs fordulókból és az elődöntőből a döntőbe. A Karinthy Frigyes Gimnázium diákja, Jakubovics Gergely így látja a vetélkedőt: − Szerintem a legérdekesebb az egészben az, hogy a témák, amiket kapunk, elsőre nagyon triviálisnak és könnyen megválaszolhatónak tűnnek, majd többhetes kutatás után kiderül, hogy az egész sokkal bonyolultabb és összetettebb, mint azt elsőre gondoltuk.

Végeredmény

1. Michail Krumov, Bulgária

2. Katrin-Lisa Laius, Észtország

3. Andrea Sosková, Szlovákia

4. Maryna Dmytryk, Ukrajna

Németül érvelnek

Ketten a téma mellett, ketten ellene érvelnek (fotó: Selmeczi Tamás)

A Vitázik a világ ifjúsága – közép- és kelet-európai országok vetélkedője a Goethe Intézet, az „Emlékezet, Felelősség és Jövő” Alapítvány, a Közhasznú Hertie Alapítvány és a Külföldi Német Iskolák Központi Igazgatóságának közös projektje. A nemzetközi döntő minden évben a német nyelvű vitavetélkedő csúcspontja. Azok a tanulók vehetnek részt a projektben, akik a németet mint idegen nyelvet tanulják, és érdeklődnek aktuális társadalmi és politikai témák iránt. A 12 résztvevő országból a két legjobb diák jut tovább a nemzetközi döntőhétre.

Kapcsolódó Cikkek

 • A kórházigazgató emlékére

  A kórházigazgató emlékére

  75 éve hunyt el Ifj. Dr. Genersich Antal. A vásárhelyi főorvos, kórházigazgató tiszteletére ennek apropóján emléktáblát avattak az általa épített Rapcsák András utca 10. szám alatti Genersich-palota falán. Az ünnepségen elhangzott: Genersich Antal vezetésével, szakmai útmutatásával a régi ispotály helyett egy 9 pavilonból álló 220 ágyas kórház épült, amelynek falai között a mai napig gyógyulnak a vásárhelyiek.

 • Tesztüzemben a Zerge

  Tesztüzemben a Zerge

  Így hívják azt a szolgáltatást, amely még tesztüzemben működik Zalaegerszegen. A forgalomba állított két, egyenként 13 személyes kisbusz a közösségi közlekedést egészíti ki a peremkerületekben élők igényei alapján.

 • Zenével emlékeznek Ady Endrére

  Zenével emlékeznek Ady Endrére

  Ady Endre a magyar irodalom egyik legnagyobb alakja, akire november 15-én a Makám együttessel emlékezhetnek azok, akik elmennek a Pestújhelyi Közösségi Házba.