EUR: 363,76 Ft
CHF: 344,44 Ft
2020. április 07., kedd
Herman

Egyéb Békéscsaba

November 4-én folytatódik a megemlékezés

Békéscsabán a Phaedra Közéleti Központban és a Nagy Imre-szobornál tartottak megemlékezést az 1956-os forradalom és szabadságharc 63. évfordulóján. November elején Mány Erzsébet, Farkas Mihály és Zsíros Mihály hadnagy előtt róhatják le tiszteletüket a résztvevők.

Az október 23-i rendezvényen Herczeg Tamás országgyűlési képviselő mondta el ünnepi gondolatait, valamint a Békéscsabai Jókai Színház és a Színitanház művészei Egy nép kiáltott… című műsorát tekinthették meg az érdeklődők. Az ünnepség végén megkoszorúzták Nagy Imre mellszobrát is.


Herczeg Tamás úgy fogalmazott, hogy sokféle tartalma, mondanivalója van még ma is ennek az ünnepnek. Többek között az, hogy egy kis nemzet is képes nagy dolgokra. 1956 forradalmát bár a szovjet tankok eltiporták, az akkori események az egész világnak adtak valamit. Ma már beszélhetünk szabadságról, demokráciáról, ami sokáig nehezen elképzelhető volt. Ezért kell ma is fejet hajtani azok előtt, akik az életüket, szabadságukat adták 1956-ban a mai szebb életért.

Lokális szinten, több megyei településen is zajlottak olyan folyamatok, amelyek hozzátettek a szabadsághoz. Fekete Pál, Békéscsaba díszpolgára még szerencsére köztünk él és részt is vett a megemlékezésen. Az ő vezetésével is olyan történések zajlottak a megyeszékhelyen, amelyekre máig büszke lehet a lakosság.

Koszorúzások

A hősökre való emlékezés folytatódik Békéscsabán. November 4-én 14 órakor Mány Erzsébet és Farkas Mihály kivégzésének helyén, a Kazinczy utcai emléktáblánál lesz koszorúzás. Majd pedig Mány Erzsébet, Farkas Mihály és Zsíros Mihály hadnagy sírját is megkoszorúzzák a Berényi úti temetőben.

Kapcsolódó Cikkek

  • Megmozdult az ingatlanpiac

    Megmozdult az ingatlanpiac

    Még korai lenne mélyreható és végső következtetéseket levonni a járvány ingatlanpiacra gyakorolt hatásával kapcsolatban, de minimális elmozdulás már most látszik az árakban és a kínálatban.

  • Online játékok a könyvtárral

    Online játékok a könyvtárral

    Nem kell bírságtól tartania annak, akinek lejárt a kölcsönzési ideje a Csuka Zoltán Városi Könyvtárból elhozott olvasnivalóra.