EUR: 332,15 Ft
CHF: 301,43 Ft
2019. október 16., szerda
Gál

Belföld

Orbán Balázs: A lengyel és a magyar kormány teljesítménye legitimálja a nemzetek Európájának gondolatát

A lengyel kormány elmúlt négy éve és a magyar kormány elmúlt kilenc éve legitimálja a nemzetek Európája gondolatát – mondta Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára egy csütörtöki könyvbemutatón, Budapesten.

Lukasz Kobeszko A jó változás Lengyelországban 2015-2019 című, a Századvég Alapítvány által kiadott kötetének bemutatóján Orbán Balázs közölte: vasárnap a magyarországi helyhatósági választások mellett Lengyelországban általános parlamenti választásokat tartanak. Nehéz eldönteni, hogy Magyarország szempontjából melyik fontosabb – jegyezte meg.


A lengyel és a magyar nemzeti gondolatot képviselők a birodalmi törekvésekkel szembeni egységfrontot alkotnak – tette hozzá.

Utalva Yoram Hazony izraeli-amerikai filozófus megállapítására, miszerint Európa története az imperializmus, vagyis a birodalmiság és a nacionalizmus, vagyis a nemzeti gondolat történelme.


Ezek között feloldhatatlan ellentét van, ugyanakkor egyfajta egyensúlyi állapot is fennáll köztük: ha az egyik megerősödik, a másik gyengül – mondta Orbán Balázs. Hangsúlyozta: Európát időről időre az imperialista törekvések sújtják, aminek történelmi előzményei vannak.

A 21. században ilyen az Európai Egyesült Államok gondolata, amely birodalmi logikával fellépő, az egységesülés intellektuális és politikai, filozófiai hátterét megteremteni kívánó gondolatként jelent meg – mondta.

Hangsúlyozta: a történelmi egyensúly fenntartása érdekében kell lennie olyan erőnek, amely a nemzeti gondolat mentén kívánja Európát a helyes úton tartani.

Ez az erő valójában a nemzeti közösség ereje, amely alapján egy sikeres politikai, gazdasági, társadalmi, kulturális rendszert lehet berendezni, s ezt legitimálja az a sikeres kormányzás, ami Lengyelországban és Magyarországon az elmúlt években zajlott – közölte az államtitkár.

Maciej Szymanowski, a Waczlaw Felczak Lengyel-Magyar Együttműködési Intézet igazgatója elmondta: a kötet nemcsak a lengyel kormányzati ciklus intézkedéseit mutatja be, hanem azok miértjeire is választ ad, és a következő évekre is irányt mutat.

G. Fodor Gábor, a Századvég Alapítvány elnöke szerint a politika egyszerű dolog, egyszerű kérdésekre keres választ, hogy mit és miért cselekszünk.

A magyaroknak és a lengyeleknek is az uralkodó liberális elittel szemben kellett megvédeniük a maguk igazát – mondta a magyar és a lengyel kormányzatra utalva. Úgy értékelte: a könyv elmagyarázza, hogy a jól megválasztott célok érdekében mit és miért tettek a lengyelek.

Jelenleg abban a helyzetben van Lengyelország és Magyarország, hogy megnyílt egy cselekvési tér, amelyben az igazság utat tör magának; a vasárnapi lengyel és magyar választások tétje az ehhez nyújtott választói felhatalmazás – mondta.

Lukasz Kobeszko, a kötet szerzője arról beszélt, hogy az eredetileg lengyelül írt, majd előbb Magyarországon, magyarul megjelent kötetben a krónikás szerepét töltötte be. Célja az volt, hogy ne csak időrendben mutassa be, milyen eredményeket ért el a lengyel kormány, hanem azok miértjére is választ adjon, és ne tudományos elemzés legyen, hanem bárki számára érthető olvasmány.

A lengyel kormány elmúlt ciklusának fő üzenetét közvetítve azt mondta: Francis Fukuyama amerikai filozófus tévedett, amikor azt hitte, csak a liberális demokrácia létezik, igenis léteznek másféle demokráciák, másféle megoldások is.

A lengyel kormány nem pusztán radikális kritikusa az előző rendszernek, hanem konkrét gyakorlati megoldásokat is nyújtott a felmerülő problémákra – tette hozzá.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

  • Dagad a kispesti mutyibotrány

    Dagad a kispesti mutyibotrány

    Ismeretlen tettes ellen gazdasági vesztegetés bűntette miatt nyomozást indított a Budapesti Rendőr-főkapitányság a Hír TV-hez jutott hangfelvételek alaján, amelyeken Lackner Csaba kispeti szocialista képviselő arról beszél, hogy aki az önkormányzati politikában nem keres meg évente 100 millió forintot, az szerinte hülye, közben pedig egy fehér poros zacskót tart a kezében.

  • Borkai Zsolt kilépett a Fideszből

    Borkai Zsolt kilépett a Fideszből

    Kilép a Fideszből Borkai Zsolt, Győr vasárnap újraválasztott polgármestere. A kínos botrányba keveredett politikus sajtótájékoztatóján azt is bejelentette, hogy függetlenként irányítja a következő öt évben a megyeszékhelyet.