2020. augusztus 05., szerda
Krisztina

Belföld

Orbán Viktor: Továbbra is érvényes a fővárosi egyezség

Orbán Viktor ugyanolyan bátor és magabiztos kormányzást szeretne látni, mint az előző kilenc évben. A miniszterelnök a Hír TV-nek a Fidesz-frakcióülés helyszínén, Balatonalmádiban adott nyilatkozatában azt is elmondta, hogy változatlanul érvényben tartja azokat a megállapodásokat, amelyeket az elmúlt időszakban Tarlós István leköszönő főpolgármesterrel kötött.

Az önkormányzati választást megnyertük, de érzékeny veszteségeket szenvedtünk el, különösen Budapesten, és néhány olyan városban is, amelyek közel állnak a szívünkhöz – fogalmazott a kormányfő. Orbán Viktor a kormány szempontjából azt nevezte a legfontosabbnak, hogy összességében mintegy 1 millió 800 ezer szavazatot kaptak, az ellenzék pedig ennél jóval kevesebbet.


– Ezért én a következő időszakban ugyanolyan bátor és magabiztos kormányzást szeretnék látni, mint az előző kilenc évben, mert megvan az a támogatás a kormány programja mögött, ami szükséges a jó kormányzati munkához – fejtette ki a miniszterelnök.

Megjegyezte, Budapesten el kell fogadni az emberek döntését. Volt Budapesten egy Demszky-korszak, aztán egy Tarlós-korszak, az emberek pedig most úgy döntöttek, hogy következzen valami más – mondta. A miniszterelnök szerint az emberek abban a reményben szavaztak Karácsony Gergelyre, az ellenzék közös főpolgármester-jelöltjére, hogy jobban fogja kormányozni a fővárost, mint Tarlós István.


– Nekem meg csak az a dolgom van, hogy esélyt kaphasson erre, és megadjam a szükséges föltételeket – jelentette ki. Orbán Viktor hangsúlyozta, az új városvezetés munkafeltételei változatlanok lesznek.

– Kívánjuk neki, hogy sikerüljön jobban kormányoznia a fővárost, mint ahogy az történt az elmúlt időben – mondta Karácsony Gergelynek címezve, majd hozzátette: Magyarországon demokrácia van, az emberek azt várják a vezetőiktől, hogy működjenek együtt az érdekükben. A kormányfő kiemelte azt is, hogy a kormány az elmúlt időszakban korrekt viszonyt alakított ki minden önkormányzattal, és ez így lesz a jövőben is, ebben nincs jelentőségük a pártszíneknek.

Bizonyos dolgok nem férnek bele

A kormányfő beszélt arról is, nehéz megmondani, hogy a Borkai-ügy befolyásolta-e a választást. Mindenkit megérint az ilyesmi, hiszen mindenkit megdöbbent és megráz, és ezért valamilyen hatást biztosan kiváltott – mondta. Közölte, neki nem dolga, hogy egyetlen magyar állampolgár vagy bármely politikus magánélete felett pálcát törjön, ugyanakkor a Fidesz elnökeként kötelessége volt világossá tenni, hogy közösségükben bizonyos dolgok „nem férnek bele”. – Ennek le kellett vonni a konzekvenciáit, és ezért Borkai Zsolt el is hagyta a mi politikai közösségünket – tette hozzá.

Jöhet a gazdaságvédelmi akcióterv

Orbán Viktor elmondta, a frakcióülésen a kormánypártok és a kabinet előtt álló feladatokról fog beszélni, ezeknek pedig három fontos csomópontja van. Az első a családvédelmi akcióterv végrehajtása, esetleg új elemekkel való kiegészítése, a második a gazdasági növekedés fenntartása, azon múlik ugyanis a munkahelyek száma és a béremelkedés mértéke – sorolta, hozzátéve: miután az európai gazdaságban gyülekeznek a felhők az égen, gazdasági védelmi akcióterveket kell alkotniuk és megindítaniuk a következő hónapokban. Kiemelte, a harmadik nagy feladat a Magyar Falu Program megerősítése, amely iránt óriási az érdeklődés.

90 ezer migráns a Balkánon

A miniszterelnök a szír helyzetre is kitért, felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarország határország, ezért ami most Szíriában történik, az pillanatok alatt következményekkel járhat itt is. Közölte, kevesen tudják, hogy most is mintegy 90 ezer ember tartózkodik a balkáni migrációs útvonalon, a számuk pedig hamarosan eléri a 100 ezret.

– Ha még a törökök erre ráengednek további százezreket, akkor nekünk erővel kell megtartani a szerb–magyar határ védelmét – mondta.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek