2020. augusztus 06., csütörtök
Berta, Bettina

Extra

Polgár Judit: Budapest a világ legszebb városai között van

Szombaton, immár ötödik alkalommal rendezik meg a Világsakkfesztivált, amely Polgár Judit olimpiai bajnok és sakknagymester nevéhez fűződik. Judit minden idők legjobb női sakkozója, aki a Lokálnak elmesélte, melyik a kedvenc figurája és milyen szívmelengető játékélmény köti Budapesthez. 

Mennyire jók a magyarok sakkban?
Az utóbbi legalább száz évben mindig voltak kiemelkedő sakkozóink, akik a világ élvonalában szerepeltek. Mondhatjuk, hogy az országunk ugyan pici, de sakkban mindig világszínvonalon teljesítettünk!


MTI/Kovács Tamás

 

Kilencévesen már nyert világversenyt. Mikor dőlt el, hogy a sakk lesz az élete?
Azt hiszem abban a pillanatban, amikor megszülettem. A szüleim ugyanis hittek benne, hogy a kiskorban kezdett, koncentrált neveléssel bármelyik egészséges gyerekből lehet sikeres embert neveli. Így lettünk a nővéreimmel mindhárman sikeres sakkozók.

Melyik a kedvenc figurája?
A huszár! Szeretem, hogy tud ugrani, ezért váratlan helyzeteket lehet vele teremteni.


Van Budapesthez fűződő jó játékélménye?
Az egyik legkedvesebb, mikor 1993-ban a Marriott báltermében játszottunk, és Borisz Szpasszkij exvilágbajnokot legyőztem. A másik pedig inkább szívmelengető élmény volt. A Keleti pályaudvaron vártunk a vonatra a férjemmel, volt még húsz percünk az indulásig. Láttuk, hogy két férfi épp sakkozik, megkérdeztük, hogy beszállhatunk-e. Mondták, hogy igen, de a vesztes fizeti a sört. Belementünk. A férjem néhány lépés után átadta a stafétát, aminek a bácsi nagyon megörült. Azt hitte simán legyűr. Néhány lépés után azonban zavarba jött. Végül annak ellenére, hogy nyertem, mi vettünk nekik sört, a férjem pedig elmondta nekik, hogy minden idők legsikeresebb női sakkozójával játszott. Nagyon meghatódott, és mosolyogva integetett utánunk.

Mi a kedvenc helye Budapesten?
Ez olyan, mint mikor a kedvenc játszmámról kérdeznek. Sok van! Imádom a Gellért-hegyet, a Lánchidat, elképesztően szép a budai vár, és családilag nagyon szeretjük a Dunakanyart. A külföldi barátaimnak azt szoktam mondani, hogy mindenképpen látniuk kell ezt a város, mert Budapest a világ legszebbjei között van. Eddig sosem volt közülük senki, aki vitatkozott volna ezzel.

Világsakkfesztivál a Nemzeti Galériában
– Az a cél, hogy ezen a napon a világ minden táján csatlakozzanak hozzánk, és sakkozzunk együtt. Évről évre egyre többen vagyunk, idén 26 országból csatlakoztak helyszínek, és reméljük lassan teljesen behálózzuk a sakkal a világot. Hiszen a sakk összeköt! – mondja Judit. A Nemzeti Galériában változatos, ingyenes programokkal várják az érdeklődőket.

MTI/Kovács Tamás

Minden idők legjobb női sakkozója 
Kilencévesen nyerte az első nemzetközi versenyét. 12 éves volt, mikor nővéreivel együtt női olimpiai bajnokságot nyert és korosztályos világbajnok lett. 13 évesen teljesítette a férfi-nagymesteri normát, 15 évesen pedig minden idők legfiatalabb férfi nemzetközi nagymestere lett. Nyolcszor képviselte a férficsapatot is a sakkolimpián. Hétszer kapott sakk-Oscar-díjat, és többek között az évszázad sakkozónőjének is megválasztották.

Kapcsolódó Cikkek