2020. július 09., csütörtök
Lukrécia

Életmód

Richter József: A jó kapcsolat titka, hogy a hétköznapokban is legyen ünnepi pillanat

A  Kossuth- és Jászai Mari-díjas cirkuművész, érdemes művész, idősebb Richter József, a Magyar Nemzeti Cirkusz alapítója, most színházi rendezőként is bemutatkozik. A Kálmán Imre Teátrumban egy különleges műfajt állít színpadra. A dinnershow, vagyis a vacsora és színház, az artisták számára nem ismeretlen terep, hiszen a világ számos országában lépnek fel ilyen produkcióban.

A Budapesti Operettszínház csapata, Harmath Csaba gasztronómiai szaktekintély ételeivel és számos nemzetközi artistaművésszel  idézi fel a rendszerváltás előtti Magyarország hangulatát.  A Párizsi Randevú – Volt egyszer egy Moulin Rouge című produkcióba a rendező, Richter József saját, személyes élményeit is becsempészi.


– A hetvenes-nyolcvanas években a feleségemmel (a híres Renz Cirkusz igazgatójának leányával, Karolával – a szerk.) bejártuk Európát. Két évig voltunk Párizsban, sokat ro­mantikáztunk a szerelem városában. Andalogtunk esténként a Szajna-parton, csókolóztunk az Eiffel-torony tövében, és az egyik emlékezetes randevúnk a Moulin Rouge-hoz kötődik. Amikor Kiss B. Attila főigazgató úr felajánlotta, hogy állítsak színpadra egy látványos előadást, ezek a pillanatok jutottak eszembe – árulta el a Lokálnak a Kossuth-díjas művész, aki a mai napig szívesen viszi el feleségét vacsorázni, hiszen azt vallja, hogy párjának nem csak az a dolga, hogy otthon főzzön.

– Egy nőnek fontos, hogy csinosnak érezhesse magát, hogy tetszeni akarjon a párjának, hogy felvehesse a legszebb ruháját, és az ne csak a szekrényben lógjon. A jó kapcsolat titka, hogy a hétköznapokba is becsempésszük az ünnepi pillanatokat – engedett bepillantást a magánéletébe a 68 esztendős cirkuszművész, akinek már a szülei is artisták voltak. A dinasztia tagjai a világ legnagyobb cirkuszaiban léptek fel. Richter József az artisták közül elsőként kapta meg 2017-ben a Kossuth-díjat. Sokat tett a hazai cirkuszművészetért, aktív pályája végén, 1995-ben megalapította saját utazócirkuszát, a Magyar Nemzeti Cirkuszt, amelynek vezetését fiatalabbik fiának, ifj. Richter Józsefnek adta át.  – Minden évben megújul a műsorunk: új zene, új kosztüm, új koreográfia. Naprakésznek kell lenni a zene és a koreográfia tekintetében is, hiszen régebben az ízlés és a trendek még nem változtak olyan gyorsan, mint ma.


Richter József szívesen tart lépést a korral, és ezt a Párizsi randevú, a Volt egyszer egy Moulin Rouge című eladásban is megtapasztalhatják majd a nézők, amikor merőben új hangszerelésben csendülnek majd fel Madonna, Kylie Minogue vagy éppen Barbara Streisand ikonikus slágerei.

Kapcsolódó Cikkek