EUR: 334,34 Ft
CHF: 306,57 Ft
2019. november 15., péntek
Albert, Lipót

Belföld

Soltész: A zarándokhelyek a közösséghez kötődést erősítik

A zarándokhelyek amellett, hogy nyugodt környezetet nyújtanak a hívőknek és a nem hívőknek az Istenhez vezető út megkereséséhez, a közösséghez való kötődést is erősítik – hangoztatta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára hétfőn Máriapócson, a felújított görögkatolikus zarándokház átadásán.

Soltész Miklós a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településen arról beszélt, hogy a mai rohanó, az istenhitet sokszor száműzni akaró korszakban a zarándokhelyek a lelki gazdagságot adják meg mindenkinek.


Az államtitkár szólt arról, hogy a magyar katolikus közösségek száztíz-százhúsz zarándokhelyet tartanak nyilván az országban, ebből hatvanhatot a kormány és önkormányzatok támogatásával újítottak fel az egyházak.

Ilyen módon újulhatott meg például Andocs, Mátraverebély-Szentkút, Pálosszentkút, Makkosmária, Bodajk, Celldömölk, Hercegszántó, illetve több más, köztük görögkatolikus zarándokhely is – sorolta.


“Európa új korszak küszöbéhez érkezett, amelyben az egységet sürgető felszólítás korunk legszembetűnőbb jelensége” – idézte beszédében Soltész Miklós Szent II. János Pál pápa huszonnyolc éve, Máriapócson elhangzott szavait. Az államtitkár szerint napjainkban egyes politikai érdekcsoportok másfajta “egységet” akarnak megvalósítani.

Úgy látszik, hogy az egyházakat egyes csoportok háttérbe akarják szorítani, “a kereszténységet száműzni akarják a mai világból” – vélekedett a kormánypárti politikus, megjegyezve, a magyarok harminc évvel ezelőtt biztosan nem ilyen Európát akartak.

Mint mondta, a magyarok tiszteletben tartják más emberek világlátását és meggyőződését, de azt elvárják, hogy ők is tartsák tiszteletben a mi világlátásunkat és világnézetünket, ami ezer éve megtart minket.

Hozzátette, ha ők is tiszteletben tartják mindezt, akkor súlyos megpróbáltatásaik esetén segítséget kaphatnak, akár egy zarándokhelyen turistaként, érdeklődőként, és “istenkeresőként”.

A felújított épületet Kocsis Fülöp, a Hajdúdorogi Főegyházmegye érsek-metropolitája, Szocska Ábel, a Nyíregyházi Egyházmegye püspöke és Orosz Atanáz, a Miskolci Egyházmegye püspöke áldotta meg.

A húsz évvel ezelőtt a görögkatolikus bazilikával szemben felépített Emmanuel Lelkigyakorlatos és Zarándokház teljes körű rekonstrukciója több mint 650 millió forintos kormányzati támogatással valósult meg.

A munkálatok során elvégezték a huszonkilenc szobás épület szigetelését, a nyílászárók cseréjét, a gépészeti és elektromos rendszer felújítását, megszépültek a fürdőszobás, bútorozott szobák is, amelyekben összesen 130 látogatót tudnak elhelyezni.

Kapcsolódó Cikkek

 • Mechanikus szerelő álláslehetőség

  Mechanikus szerelő álláslehetőség

  A Mediaworks Hungary Zrt., ismert és közkedvelt napilapjaival, a Nemzeti Sporttal, a Világgazdasággal, 19 megyei napilappal, női, bulvár-, gasztro-, ifjúsági és sportmagazin-portfóliójával, digitális médiatermékeivel, nyomdáival Magyarország egyik legfontosabb médiavállalata, mely közel 2300 munkavállalót foglalkoztat országszerte.

 • Karácsony mindennap sofőrrel jár

  Karácsony mindennap sofőrrel jár

  Talán már meg sem lepődünk Karácsony újabb ferdítésén, miszerint az újonnan megválasztott főpolgármester, igyekszik magát igazi zöldnek beállítani, ezért mindenhol hangsúlyozza, hogy tömegközlekedéssel és biciklivel jár.

 • Elég volt az ellenzéki cirkuszokból!

  Elég volt az ellenzéki cirkuszokból!

  A parlamenti képviselőkre vonatkozó fegyelmi szabályok szigorítására tett javaslatot a Fidesz-KDNP. Kocsis Máté, a nagyobbik frakcióvezetője megengedhetetlennek nevezte egyes ellenzéki képviselők viselkedését az Országgyűlésben.