2019. október 16., szerda
Gál

Belföld

Soltész Miklós: Megerősítjük felekezeteinket és közösségeinket

A nyugat-európai folyamatokkal szemben Magyarországon “megerősítjük és megújítjuk keresztény közösségeinket és zsidó felekezeteinket” – mondta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára pénteken sajtótájékoztatón, Kapuváron, ahol bejelentette, hogy két római katolikus templom felújítását segíti a kormány összesen harmincmillió forinttal.

Soltész Miklós hozzátette, hogy Magyarországon nem zárnak be templomokat, nem alakítják át azokat kultúrházakká, szórakozóhelyekké, sporttermekké vagy mecsetekké.


Az elmúlt években csaknem háromezer templom és közösségi tér újult meg Magyarországon és a Kárpát-medence magyarlakta területein. A beruházásokkal nemcsak a helyi közösségek, hanem az egész magyar közösség gazdagodik – fogalmazott.

Az államtitkár közölte, a kapuvári Sarlós Boldogasszony- és Szent Sebestyén-templom felújítását a kormány 15-15 millió forinttal segíti.


Emlékeztetett arra, hogy korábban 350 millió forintot adott a kormány a kapuvári Páli Szent Vince általános iskola épületének felújításához, a katolikus óvoda kialakítását pedig 310 millió forinttal támogatta.

Soltész Miklós kitért a vasárnapi önkormányzati választásokra is, hangsúlyozva, azok a közösségek gazdagodnak, ahol összefogás van. “Akik széthúznak, akik mindenféle roncskoalíciókat hoznak össze csak azért, hogy a közpénzekre rátegyék a kezüket”, azok hosszú távon nem működnek – mondta.

Hozzátette, hogy a Fidesz-KDNP pártszövetség jelöltjeivel Kapuváron kiszámítható és békességben élő közösséget lehet teremteni.

Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos, a térség fideszes országgyűlési képviselője elmondta, hogy a két templomnak elsősorban a tetőszerkezetét szükséges megújítani. A kormányzati támogatásról Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter döntött, a támogatási szerződést a héten aláírták.

Hámori György, Kapuvár polgármestere (Fidesz-KDNP) arról beszélt, hogy az egyházközségek és az önkormányzat között példaértékű az együttműködés.

Kitért arra is, hogy a felújításhoz az egyházközösségek hívei is adakoztak. Úgy fogalmazott, hogy ahol az emberek “tesznek az asztalra, ott az önkormányzat is segít”. A munkálatok elvégzéséhez azonban szükséges volt a kormányzati támogatás.

A templomokat várhatóan 2020-ban újítják fel. A Sarlós Boldogasszony-templomot 1991-ben, a Szent Sebestyén-templomot 1907-ben építették.

Kapcsolódó Cikkek

  • Dagad a kispesti mutyibotrány

    Dagad a kispesti mutyibotrány

    Ismeretlen tettes ellen gazdasági vesztegetés bűntette miatt nyomozást indított a Budapesti Rendőr-főkapitányság a Hír TV-hez jutott hangfelvételek alaján, amelyeken Lackner Csaba kispeti szocialista képviselő arról beszél, hogy aki az önkormányzati politikában nem keres meg évente 100 millió forintot, az szerinte hülye, közben pedig egy fehér poros zacskót tart a kezében.

  • Borkai Zsolt kilépett a Fideszből

    Borkai Zsolt kilépett a Fideszből

    Kilép a Fideszből Borkai Zsolt, Győr vasárnap újraválasztott polgármestere. A kínos botrányba keveredett politikus sajtótájékoztatóján azt is bejelentette, hogy függetlenként irányítja a következő öt évben a megyeszékhelyet.