EUR: 345,15 Ft
CHF: 323,29 Ft
2020. június 01., hétfő
Tünde

Belföld

Szent Korona – a remény sugarát hozta

Egy benzineshordóban elrejtették, majdnem tönkretették, egy amerikai katonai bázison, Fort Knoxban őrizték, végül 41 éve hazatért – filmbe illő a Szent Korona története, amelyet ma már a Parlament kupolacsarnokában őriznek. Nemrég Orbán Viktor miniszterelnök felköszöntötte születésnapján Jimmy Carter korábbi amerikai elnököt, aki visszaszolgáltatta a Szent Koronát.Orbán Viktor miniszterelnök kedden levélben köszöntötte fel 95. születésnapján Jimmy Carter korábbi amerikai elnököt: „Biztosíthatom arról, hogy a magyar nép sosem felejti el annak az amerikai elnöknek a nevét, aki visszaszolgáltatta a Szent Koronát hazánknak, a remény sugarát hozva ezzel a vasfüggöny sötét árnyékába” – írta a miniszterelnök, hozzátéve: „úgy hiszem, hogy az Ön döntése nem csupán a politikai bátorság szép megnyilvánulása, hanem egyszersmind a transzatlanti kapcsolataink iránti elkötelezettségének bizonyítéka volt” – tette hozzá.
Mint ismert, Jimmy Carter elnök hozta meg annak idején a korona és a koronázási ékszerek visszaadására vonatkozó döntést. Számára az ereklyék visszajuttatása nem politikai, inkább lelkiismereti és erkölcsi kérdés volt, lévén azok egy nemzet múltjának, államiságának szimbólumai, amelyek távollétét jogos tulajdonosuktól, a magyar néptől, nem támasztotta alá nemzetközi szerződés.

Hogy került a korona az amerikaiakhoz?
1944 vége az ország egyik legsötétebb időszaka volt. A szovjet Vörös Hadsereg már Budapest felé közeledett, a hatalmat pedig a nyilasok ragadták magukhoz. A koronázási ereklyéket az előrenyomuló szovjet csapatok elől 1944. november elején Veszprémbe, egy múzeumi óvóhelyre vitték, december elejétől Kőszegen őrizték, majd Velemben egy bunkerban helyezték el. A koronaőrök 1945. március 27-én az ausztriai Mariazellbe, majd a Salzburg melletti Mattsee községbe menekítették, ahol április 26-án éjjel egy hordóban elásták. Amikor a koronaőrök amerikai fogságba kerültek, elárulták a rejtekhelyet, így jutottak a kincsek az amerikai hadsereg kezére.
Augsburgból előbb a frankfurti bank trezorjába, aztán Amerikába szállították a magyar nemzet számára oly becses tárgyakat, ott 1945 és 1953 között nyolc helyen is őrizték, végül Fort Knoxban egy páncélteremben tárolták azokat.


41 éve adták vissza
Cyrus Vance amerikai külügyminiszter 1978. január 6-án adta át a Szent Koronát – hangsúlyozottan – a magyar népnek. Az amerikai kormány ragaszkodott ahhoz, hogy az ünnepélyes budapesti átadón a Magyar Szocialista Munkáspárt (MSZMP) vezetése ne legyen jelen.

Miért ferde a kereszt?
A Szent Korona tetején lévő kereszt állítólag egy furcsa ok miatt ferdült el. 1638-ban III. Ferdinánd feleségét, a spanyol Mária Annát készültek Magyarország királynéjává koronázni. A királynék koronája nem a fejükre került, hanem a jobb vállukat érintették meg vele. A Szent Koronát akkoriban a pozsonyi várban őrizték, és amikor a ceremónia előtt elővették, a kulcsok nem nyitották a koronaládát, ezért azt feszegetni kellett. A leírások ugyan nem térnek ki rá, de nagy valószínűséggel ekkor sérülhetett meg.


 

Kapcsolódó Cikkek