EUR: 332,13 Ft
CHF: 301,82 Ft
2019. október 16., szerda
Gál

Belföld

Tarlós: Soha nem látott ütemben fejlődik Budapest

Soha nem látott ütemben fejlődik Budapest – jelentette ki Tarlós István. A főpolgármester szerint amióta elfogadták Budapest gazdaságstratégiáját, azóta a főváros a magyar gazdaság motorja. Tarlós tegnap átvette a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara nagydíját.

Tarlós István tegnap vette át a Főváros Gazdaságáért Nagydíjat. A főpolgármester köszöntőbeszédében elmondta, hogy 2015-ben fogadták el a főváros gazdaságélénkítő és munkahelyteremtési stratégiáját, amelyben célként fogalmazódott meg, hogy Budapest 2030-ra Közép-Európa vezető gazdasági térsége legyen.


Tarlós István, Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (Fotó: Máté Krisztián)

– A terv négy pillérre épül. Budapest legyen olyan város, ahol érdemes vállalkozni, mert támogató az üzleti környezet, váljon jól szervezet gazdasági térré, legyen az ötletek városa, amely vonzza a kreatív vállalkozókat, illetve Budapest legyen az a hely, ahol érdemes dolgozni, mert befogadó a munkaerőpiac – fogalmazott Tarlós.

A főpolgármester szerint az általános gazdasági fellendülés aligha tagadható a stratégia elfogadása óta eltelt időszakban, és ezt adatokkal is alátámasztotta.


– 2010-ben sem Magyarországon, sem Budapesten nem volt GDP-növekedés, míg 2019 második negyedévében a magyar növekedés Európában az egyik legmagasabb, 5,1 százalék, és Budapesten termelik meg a magyar GDP 37 százalékát. 2010 júniusában a statisztikai adatok szerint 713 ezer budapesti lakos dolgozott, idén júniusban pedig 127 ezerrel több, 840 ezer, a foglalkoztatás bővülése az uniós átlag 2,5-szerese. 2010-ben a munkanélküliek száma Budapesten 70 ezer volt, a munkanélküliségi ráta pedig 9,1 százalék, most több mint 50 ezerrel kevesebben, 19 700-an vannak munka nélkül, a ráta pedig 2,3 százalék – mondta Tarlós.

Rangos díjak a fővárosnak

A főpolgármester a Budapest által elnyert díjakról is beszélt. Megemlítette, hogy idén a magyar fővárost választották Európa legjobb úti céljának, illetve az Economist szavazása alapján Kelet-Európa legélhetőbb városa lett. Felidézte: 2018-ban a főváros kapta az Európai Bizottság által alapított Startup Europe díjat a legjobb közigazgatás kategóriában, illetve brit elemzők szerint a 2019-ben, a brexit után Nagy-Britanniából elköltözni kívánó startupok között Budapest számít a legjobb európai nagyvárosnak. Emellett egy szintén idei felmérés szerint a magyar főváros a világ 100 leginnovatívabb városának egyike.

Tarlós István, Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (Fotó: Máté Krisztián)

 

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • A kenyérsütés az igazi szeretet

  A kenyérsütés az igazi szeretet

  Október 16-án ünneplik a kenyér világnapját. Korábban Szabadfi Szabolcsnál, azaz Szabi, a péknél jártunk, hogy elárulja a tökéletes házi kenyér titkát.

 • Dagad a kispesti mutyibotrány

  Dagad a kispesti mutyibotrány

  Ismeretlen tettes ellen gazdasági vesztegetés bűntette miatt nyomozást indított a Budapesti Rendőr-főkapitányság a Hír TV-hez jutott hangfelvételek alaján, amelyeken Lackner Csaba kispeti szocialista képviselő arról beszél, hogy aki az önkormányzati politikában nem keres meg évente 100 millió forintot, az szerinte hülye, közben pedig egy fehér poros zacskót tart a kezében.

 • Borkai Zsolt kilépett a Fideszből

  Borkai Zsolt kilépett a Fideszből

  Kilép a Fideszből Borkai Zsolt, Győr vasárnap újraválasztott polgármestere. A kínos botrányba keveredett politikus sajtótájékoztatóján azt is bejelentette, hogy függetlenként irányítja a következő öt évben a megyeszékhelyet.