EUR: 329,99 Ft
CHF: 299,65 Ft
2019. október 22., kedd
Előd

Belföld

Tarlós: Soha nem látott ütemben fejlődik Budapest

Soha nem látott ütemben fejlődik Budapest – jelentette ki Tarlós István. A főpolgármester szerint amióta elfogadták Budapest gazdaságstratégiáját, azóta a főváros a magyar gazdaság motorja. Tarlós tegnap átvette a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara nagydíját.

Tarlós István tegnap vette át a Főváros Gazdaságáért Nagydíjat. A főpolgármester köszöntőbeszédében elmondta, hogy 2015-ben fogadták el a főváros gazdaságélénkítő és munkahelyteremtési stratégiáját, amelyben célként fogalmazódott meg, hogy Budapest 2030-ra Közép-Európa vezető gazdasági térsége legyen.


Tarlós István, Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (Fotó: Máté Krisztián)

– A terv négy pillérre épül. Budapest legyen olyan város, ahol érdemes vállalkozni, mert támogató az üzleti környezet, váljon jól szervezet gazdasági térré, legyen az ötletek városa, amely vonzza a kreatív vállalkozókat, illetve Budapest legyen az a hely, ahol érdemes dolgozni, mert befogadó a munkaerőpiac – fogalmazott Tarlós.

A főpolgármester szerint az általános gazdasági fellendülés aligha tagadható a stratégia elfogadása óta eltelt időszakban, és ezt adatokkal is alátámasztotta.


– 2010-ben sem Magyarországon, sem Budapesten nem volt GDP-növekedés, míg 2019 második negyedévében a magyar növekedés Európában az egyik legmagasabb, 5,1 százalék, és Budapesten termelik meg a magyar GDP 37 százalékát. 2010 júniusában a statisztikai adatok szerint 713 ezer budapesti lakos dolgozott, idén júniusban pedig 127 ezerrel több, 840 ezer, a foglalkoztatás bővülése az uniós átlag 2,5-szerese. 2010-ben a munkanélküliek száma Budapesten 70 ezer volt, a munkanélküliségi ráta pedig 9,1 százalék, most több mint 50 ezerrel kevesebben, 19 700-an vannak munka nélkül, a ráta pedig 2,3 százalék – mondta Tarlós.

Rangos díjak a fővárosnak

A főpolgármester a Budapest által elnyert díjakról is beszélt. Megemlítette, hogy idén a magyar fővárost választották Európa legjobb úti céljának, illetve az Economist szavazása alapján Kelet-Európa legélhetőbb városa lett. Felidézte: 2018-ban a főváros kapta az Európai Bizottság által alapított Startup Europe díjat a legjobb közigazgatás kategóriában, illetve brit elemzők szerint a 2019-ben, a brexit után Nagy-Britanniából elköltözni kívánó startupok között Budapest számít a legjobb európai nagyvárosnak. Emellett egy szintén idei felmérés szerint a magyar főváros a világ 100 leginnovatívabb városának egyike.

Tarlós István, Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (Fotó: Máté Krisztián)

 

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek