2019. október 17., csütörtök
Hedvig

Egyéb Zalaegerszeg

Tök jó, csak tök legyen!

Hamarosan indul a tökfaragás szezonja, amelynek hagyománya szinte észrevétlenül gyűrűzött be a magyar kultúrába, egyenesen a Brit-szigetekről. Eredetileg tartórépát vagy takarmánycéklát használtak erre a célra, ám hamar rájöttek, hogy a dísztök könnyebben kifaragható.

A töklámpások főként a samhain és a halloween ünnepéhez kapcsolódnak, nevét Jack O’Lanternről, a tőzegtelepek felett lebegő furcsa fényes jelenségről, a lidércről, lidércfényről kapta. A tipikus töklámpások tetejét levágják, belsejét kikaparják, felületére jellemzően szörnyszerű arcot faragnak, belsejébe pedig gyertyát vagy lámpát helyeznek. Az eredettörténet szerint nevét egy Jack nevű részeg kovácsról kapta, akinek sikerült rávennie az ördögöt egy csellel, hogy halála után a lelke ne kerüljön a pokolra. Azonban Jacket nem fogadták be a mennyországba sem, ezért az ördög végül megszánta és egy izzó fadarabot dobott neki a pokol legmélyéről. Jack a parazsat egy marharépába tette, amit így tudott lámpásnak használni. Jack lelke azóta is ennek a lámpának a fényénél keresi nyugvóhelyét. Október 19-ére már érdemes beszereznünk egy tökfejnek valót, hiszen az Apáczai ÁMK 15.00 órától 18.00 óráig mindenki tárt kapukkal vár az Októberi Tök Murira.


A világ legnagyobb kifaragott sütőtökjét 2005. október 31-én készítette Scott Cully a pennsylvaniai Northern Cambriában. A tököt Larry Checkon termesztette és 666,33 kg-ot nyomott.

Míg a dinnye esetében már a kongásáról meg lehet állapítani, hogy friss-és érett-e, addig a ha a tök szép, egyenletes narancssárga, az azt jelenti, hogy érett

Korábban kezd sötétedni, így a közösen faragott lámpás visszahozza a múló fényeket

Kapcsolódó Cikkek