2019. október 16., szerda
Gál

Egyéb Miskolc

Új üzemcsarnokot adtak át

Az autóipar a magyar gazdaság „gerincoszlopa”, több mint 175 ezren dolgoznak az iparágban – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a GS Yuasa japán high-tech cég miskolci üzemcsarnokának átadásán.

Az innovatív technológiájáról ismert GS Yuasa 2018-ban jelentette be, hogy csaknem 9 milliárd forintból Miskolc déli ipari parkjában építi fel első európai gyárát. Ehhez a kormány 465,3 millió forint vissza nem terítendő támogatással járult hozzá – közölte Szijjártó Péter.


Elektromos autókhoz gyárt lítiumionos akkumulátorokat a japán GS Yuasa
MTI/Vajda János

A Yuasa fejlesztette ki az első akkumulátorokat Japánban. Ma már világszerte használják a termékeiket, 17 országban, 37 telephelyen megközelítőleg 15 ezer embert foglalkoztatnak. A kiotói székhelyű társaság magyarországi leányvállalatát, a miskolci székhelyű GS Yuasa Magyarország Kft.-t 2017-ben jegyezték be, a város déli ipari parkjában a 60 ezer négyzetméter alapterületű üzem alapkövét tavaly márciusban rakták le.

Új autóipari korszak

Szijjártó Péter avatóbeszédében kiemelte: a világgazdaságban folyamatosak a változások, vadonatúj technológiák jönnek, amelyek alapjában határozzák meg az autóipar fejlődésének tempóját. Hozzátette: a világgazdasági átalakulásokat legalább annyira diktálják Keletről, mint Nyugatról, egy új autóipari korszak rajzolódik ki, amely az elektromobilitásra és az önvezető autókra épül. A keleti nyitásnak köszönhető, hogy Magyarországra tudták hozni a legmodernebb technológiákat kifejlesztő, azokat elsőként alkalmazó cégeket – tette hozzá.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter – fotó: MTI

 

Munkahelyeket teremtenek

A japán GS Yuasa 51 új munkahelyet hozott létre Miskolcon, a cég a második legnagyobb piaci részesedésű vállalat az ólomsavas akkumulátorok globális piacán. Japánon kívül városunkban gyártanak lítiumion-akkumulátorokat, amelyek döntő hányadát exportálják.

Kapcsolódó Cikkek

 • Újabb játszóteret adtak át

  Újabb játszóteret adtak át

  Újabb játszóteret adtak át Pécsett, ahol az egészséges és a fogyatékkal élő gyerekek együtt is tudnak játszani. A Béke parkban kialakított többállomásos, hintával, körfogóval, mászókákkal és csúszdával ellátott játszótér létesítését a Szerencsejáték Zrt.

 • Csökken a zaj, életbe lép a büntetés

  Csökken a zaj, életbe lép a büntetés

  Október elsejétől érvényesíti díjszabályzatában az éjjeli repülési műveletek visszaszorítását célzó díjtételt a fővárosi repülőtér üzemeltetője.

 • Mi lesz a kultúrával?

  Mi lesz a kultúrával?

  Botka László ebben az időpontban és helyszínen fogja megtartani kampányzáró rendezvényét, ezért marad el a Chili Weekend.

 • A szépkorúakat köszöntötték

  A szépkorúakat köszöntötték

  Az ENSZ közgyűlése 1991-ben nyilvánította október 1-jét az idősek világnapjává. Ez a nap is emlékeztet, hogy figyeljünk az idősek problémáira, segítsük őket a mindennapokban, és köszönetet mondjunk mindazért, mit tőlük kapunk.