EUR: 333,93 Ft
CHF: 306,75 Ft
2019. november 14., csütörtök
Aliz

Belföld

Szijjártó: A víz kérdése összeköt

A víz kérdése összeköt, mert a Föld vízkészleteit együtt használjuk, ezért együtt vagyunk felelősek azok mennyiségének és minőségének megőrzéséért – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Budapesti Víz Világtalálkozón, csütörtökön Budapesten.

A tárcavezető a tanácskozást lezáró felszólalásában kiemelte: “a víz ügye olyan ügy, amelyet vagy közösen nyerünk meg, vagy közösen fogunk elveszíteni”.


Mint mondta, a konferencián bemutatott Budapest Felhívásban megfogalmazták azokat az üzeneteket és akciókat, amelyekkel a nemzetközi közösség képes megelőzni a közelgő vízválságot. Ahogyan azt a dokumentumban is írják, ösztönözni kell a vízgazdálkodással kapcsolatos beruházásokat, elsősorban azokat, amelyek segítik a vízbiztonság növelését – mutatott rá.

A külügyminiszter kitért rá: az idei világtalálkozón a korábbiaknál nagyobb hangsúlyt helyeztek a megvalósításra, ezért kapott kiemelt szerepet a szakkiállítás, amelyen a magyar vízipar mutatkozott be. A magyar vízipari tudás jelentőségét aláhúzza, hogy ma a világon 2,2 milliárd embernek nincs megbízható hozzáférése biztonságos ivóvíz-szolgáltatáshoz, 1,8 milliárd ember pedig csak szennyezett ivóvízhez jut hozzá – mondta.


Szijjártó Péter közölte: nemcsak a regionális és nemzetközi vízügyi viták, hanem a lokális vízválságok is konfliktusforrásokká válhatnak. Hozzáfűzte: fontos felismerni a víz kiemelt szerepét a nemzetközi béke és biztonság fenntartásában.

A tárcavezető arról is beszélt, hogy Magyarország a víz kérdésében azt az elvet vallja, hogy a segítséget oda kell vinni, ahol rászorulnak, hogy ezekből az országokból ne vándoroljanak el az emberek, hanem a hazájukban emberhez méltó életet élhessenek.

Szijjártó Péter kijelentette: a magyar kormány meggyőződése, hogy a nemzetközi fejlesztéspolitika a migrációt kiváltó okok kezelésének egyik leghatékonyabb, kézzelfogható eszköze, hiszen így lehetséges hozzájárulni a helyi életkörülmények javításához és a munkahelyteremtéshez. Ennek megfelelően Magyarország négy földrészen – Ázsiában, Afrikában, Dél-Amerikában és Európán belül a Nyugat-Balkánon – folytat aktív nemzetközi fejlesztési tevékenységet azzal a céllal, hogy a fejlődő országok felzárkóztatásának felgyorsításával hozzájáruljon a migráció okainak kezeléséhez, valamint a nemzetközi biztonság megteremtéséhez – mondta.

Szijjártó Péter elmondta: a víz nem áll meg a határoknál, ezért a nemzetközi együttműködés ezen a területen is Magyarország kül- és szomszédságpolitikájának egyik prioritása.

Hangsúlyozta: “nekünk, ma élőknek és a jövő nemzedékeiért felelősséget vállalóknak nincs újabb néhány évtizedünk, de talán évünk sem, hogy az előttünk álló kihívásokra megoldást találjunk.” Bár az elmúlt napokban ismét fontos lépéseket tettek a megoldásért, a munkát folytatni kell – mondta, hozzáfűzve: ebben mindig lehet számítani Magyarországra.

Emlékeztetett: már harmadik alkalommal rendezik meg Budapesten a víz világtalálkozót. Magyarország nagy örömmel szervezi meg ezt a tanácskozást, mert bár lélekszámban és földrajzi méretben kis országnak számít, különösen büszke természetes vizeire – mondta.

Hangsúlyozta: Magyarország elkötelezett a víz kérésében és a vízzel kapcsolatos jövő tervezésében, ezt mutatja, hogy a világtalálkozó fővédnöke Áder János köztárssági elnök.

Megjegyezte: a találkozó iránt kiemelt volt az érdeklődés, 118 országból több mint 2400-an regisztráltak.

Közölte: a konferencián a világ politikai döntéshozói, vízügyi szakemberek és tudósok, valamint a finanszírozási intézmények képviselői együttesen és a legmagasabb szinten foglalkoztak a globális vízválság megelőzésével és a vízügyi problémák rendezésével.

Vízügyi minisztereket fogadott Szijjártó Péter

A magyar vízügyi technológiában rejlő üzleti lehetőségekről tárgyalt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az indiai, a laoszi és a kuvaiti vízügyi miniszterrel, valamint Észak-Macedónia környezetvédelmi miniszterével, akiket hivatalában fogadott csütörtökön a Budapesti Víz Világtalálkozó 2019 alkalmából – tájékoztatta közleményében a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) az MTI-t.

Ázsiában, a Közel-Keleten és a balkáni térségben is érdeklődnek a magyar vállalatok által kiépített öntöző- és csatornázási, illetve szennyvíztisztítási rendszerek, valamint az általuk képviselt mérnöki tudás iránt – összegezte a KKM.

A közlemény szerint a találkozón Gadzsendra Singh Shekavat indiai miniszter elmondta, hogy kormánya számára a vízellátás biztonsága és a vízügyi infrastruktúra kiépítése stratégiai kérdés. Magyarország élen jár a vízipar területén, ezért a magyar vállalkozások számára India komoly lehetőséget jelent a vízipari termékeket és szolgáltatásokat tekintve. Mivel több magyar vállalat van jelen a térségben a szennyvízkezelés és a víztisztítás területén, az indiai kormány által meghirdetett, a Gangesz megtisztítását célzó program jó együttműködési lehetőséget kínálhat a magyar vízipari szereplők számára – idézte a KKM az indiai minisztert.

A megbeszélésen Szommad Folszena laoszi vízügyi miniszter köszönetét fejezte ki Szijjártó Péternek, amiért a Magyarország által biztosított mobil víztisztító berendezés segítségével Attapeu tartományban naponta mintegy 3000 embert tudnak ivóvízzel ellátni.

Szijjártó Péter és Hálid Ali Mohamed al-Fádel, kuvaiti olajügyi, elektromossági és vízügyi miniszter tárgyalásán kiemelt téma volt a közel-keleti ország vízkészlet-gazdálkodási problémáinak közép- és hosszú távú kezelése. A kuvaiti felet érdekelték a magyar vízügyi technológiák és a vízügyi területen dolgozó magyarországi szakemberek képzése is.

A közlemény szerint a külgazdasági és külügyminiszter Naszer Nuredinivel, Észak-Macedónia környezetvédelmi miniszterével is a magyar vállalatok számára kínálkozó üzleti lehetőségekről egyeztetett, amelyek érinthetik többek között a szennyvíztisztítást, valamint az öntöző- és csatornázási rendszerek kiépítését is.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Folytatódik a családvédelmi akcióterv

  Folytatódik a családvédelmi akcióterv

  A család az egyik legfontosabb egészségvédő faktor, a családokba történő befektetés az egészségügyi prevenciót is erősíti – jelentette ki Novák Katalin, család- és ifjúságügyekért felelős államtitkár a TEDxDunapart konferencián.

 • Adjunk nevet a kiskutyáknak!

  Adjunk nevet a kiskutyáknak!

  Kilenc német juhászkutya született három hete Dunakeszin, a kis négylábúak szeme már kinyílt, most próbálkoznak elindulni. Most éppen a nevükre várnak, a rendőrség Instagram-oldalán bárki javasolhat nevet a kis négylábúaknak, a lényeg, hogy „i”-vel kezdődjön – írja a rendőrség a honlapján.

 • 69 kiló heroint foglaltak le Budapesten

  69 kiló heroint foglaltak le Budapesten

  A magyar bűnüldözés történetének egyik legnagyobb mennyiségű – 69,1 kilogramm súlyú – heroinszállítmányát foglalták le a rendőrök Budapesten.

 • Januártól életbe lép a nagyszülői gyed

  Januártól életbe lép a nagyszülői gyed

  Megteremti a kormány a munkavállalók védelmét a januártól életbe lépő nagyszülői gyedet igénybe vevők számára a munka törvénykönyvének módosításával – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma.