2020. július 02., csütörtök
Ottó

Program

1 millió látogatóról álmodik az Advent Bazilika

Családias hangulat, maradandó élmények és környezettudatosság a Szent István téren – ezen gondolatok jegyében nyílt meg immár kilencedik alkalommal az Advent Bazilika, mely több nemzetközi elismerést is magáénak tudhat.

Szelfigép, korcsolyapálya, fényfestés, minőségi ételek és italok, valamint egy 12 méteres karácsonyfa is várja azokat, akik ellátogatnak a Szent István Bazilika előtti karácsonyi vásárra. Az Advent Bazilika több nemzetközi elismerést is bezsebelt már, 2018-ban az European Best Destinations utazási portál például Európa második legjobb karácsonyi vásárának választotta. Idén a CNN Budapesttel foglalkozó cikkében pedig első helyen említette azon helyek között, amit érdemes megnézni a magyar fővárosban.


–Az elismerések magukért beszélnek, mindvégig arra törekedtünk, hogy valóban egy minőségi, hagyományos, mégis számos tekintetben újszerű, különleges rendezvényt szervezzünk – árulta el a Lokálnak Balogh Judit, az Advent Bazilika háziasszonya.

–Bízunk benne, hogy aki ide kilátogat, az maradandó élményekkel távozik. Ezért is hoztuk létre a szelfipontot, ahol a helyiek és a turisták egy tökéletesen megkomponált fotót készíthetnek háttérben a gyönyörű épülettel, “Boldog Karácsonyt Budapestről” felirattal ellátva, mely több, mint negyven nyelven elérhető. Ezt a képeslapként funkcionáló fotót ott helyben el lehet küldeni barátoknak, családtagoknak. Biztos vagyok, benne, hogy a szelfipontnál óriási sorok fognak állni, az idei vásárra ugyanis rengeteg embert várunk, cél az 1 millió látogató – jelentette ki Judit.


Balogh Judit, az Advent Bazilika háziasszonya (Fotó: Máté Krisztián)

Adventi Ünnep a Bazilikánál (Fotó: Máté Krisztián)

Minőségi kiállítók 
A Szent István Bazilika előtti téren több mint 150 hazai kiállító kap helyet, akik között kézműves és gasztronómiai árusok egyaránt megtalálhatóak. Utóbbiak a közkedvelt, kizárólag kifogástalan alapanyagokból előállított ünnepi – vásári ételek mellett a rendezvény szellemiségének megfelelően számos csak itt kapható ínyencséget is kínálnak: itt debütál a ChocoMe forrócsokija és új karácsonyi csoki kollekciója. Kizárólag a vásár közönsége számára lesz elérhető az egyik neves hazai agrofarm szürkemarháiból készült burgere és számos sajtkülönlegesség. Kapható lesz semmivel össze nem hasonlítható flódni és kinyit a “Mikulás kocsmája” is, ahol többek között áfonyás forralt bort, bombardínót vagy éppen forró barnasör-rum kompozíciót mérnek. Lesz prosecco, pezsgő és leves bár is, de az egyik gasztro kiállítónak köszönhetően osztriga, homár, languszta és polip is kerülhet a látogatók tányérjára.

–Sokan még mindig a hagyományos hurka-kolbász, és más tipikus ünnepi fogások mellett teszik le a voksukat, de emellett egyre többen keresik a gourmet étel-és italkülönlegességeket is. Én azt tanácsolom, hogy aki ide kilátogat, az kóstoljon meg minél több mindent, választék ugyanis van bőven.

Adventi Ünnep a Bazilikánál (Fotó: Máté Krisztián)

Adventi Ünnep a Bazilikánál (Fotó: Máté Krisztián)

Visszatérő sikerprogramok és idei újdonságok
2019-ben sem maradhat el a tavaly nagy sikerrel debütált, Bazilikára vetített 3D-s épületfestés, melyben egy speciális szemüveg segítségével sötétedés után félóránként gyönyörködhetnek a látogatók. A vizuális élmények mellett a családokat és baráti társaságokat naponta tematikus programok és meglepetések várják. A szervezők külön gyerekeknek szóló izgalmakról is gondoskodtak: a kisebbek minden nap 12.00-16.00 óra között animátor vezette kézművesfoglalkozáson vehetnek részt, és idén is várja őket az ingyenesen igénybe vehető korcsolyapálya korcsolyabérlési lehetőséggel, csütörtöktől vasárnapig korcsolya oktatással.

Környezettudatosság
A vásár kiemelt jelentőséget tulajdonít a környezetbarát, környezettudatos megoldásoknak. Ezért díszíti a teret kivágott fenyő helyett egy – a vásár történetében az eddigi legmagasabbnak számító –  12 méteres, óriási műfenyő, valamint ezért döntöttek úgy a szervezők, hogy a rendezvény ideje alatt kizárólag környezetbarát, dupla falú papírpohárban kínálják a forró italokat. Mindezek mellett a tavalyihoz hasonlóan idén is szívószál mentessé teszik a rendezvényt és könnyen lebomló evőeszközök használatát javasolják az árusoknak.

És hogy még tovább csökkenjen az ökológiai lábnyom: a pultoknál örömmel kiszolgálják azokat a látogatókat is, akik saját bögréjükkel érkeznek, és ebbe kérik a forró italokat. Ezek után pedig szinte természetes, hogy a környezettudatosság jegyében a vásárban szelektíven kezelik a hulladékot.

Adventi Ünnep a Bazilikánál (Fotó: Máté Krisztián)

Társadalmi szerepvállalás
A Magyar Ökumenikus Szeretetszolgálat a vásár teljes ideje alatt várja az adományokat „szeretet.éhség” kampánya keretében. A szolgálat önkéntesei a helyszínen maguk sütötte és díszített dekoratív mézeskalács szívvel hálálják meg az adakozók segítő szándékát.

A Szeretetszolgálat mellett jelen lesz a vásárban a Movember mozgalom is, akik a férfiakat veszélyeztető prosztata- és hererák veszélyeire hívják fel a figyelmet, és ingyenes szűrést is tartanak.

A vásár egészen január 1-jéig látogatható.

Kapcsolódó Cikkek