2020. július 14., kedd
Örs, Stella

Életmód

A felmondás jogszerű lépései

A munkáltató és a munkavállaló szempontjából sem lényegtelen, hogyan történik a felmondás. Nézzük, mire kell figyelnie a munkavállalónak és mire a munkáltatónak.

 1. A felmondás mindig írásban és az arra jogosult személy által történjen. Sose mondjunk fel szóban, ugyanis a szóban közölt felmondás jogellenes!
 2. Mindig világosan és okszerűen legyen leírva, hogy mi az a valós indok, amelyre tekintettel a munkaviszony megszűnik. A munkáltató és a munkavállaló általi felmondás közötti legnagyobb különbség az, hogy amíg egy dolgozó bármilyen okból felmondhat, és felmondását nem köteles megindokolni, addig – a próbaidőt leszámítva – a munkáltató csak bizonyos, a törvényben meghatározott okok esetén mondhat fel, és főszabály szerint a felmondást írásban indokolnia is kell.
 3. A megszüntetés indoka a munkavállaló munkaviszonnyal kapcsolatos magatartásával, képességével vagy a munkáltató működésével összefüggő ok lehet.
 4. Számos jogszabály védi a munkavállalót a munkáltató általi egyoldalú munkaviszony megszüntetése ellen. Felmondási védelem illeti meg a védett korúakat vagy a várandósság alatti időszakot.
 5. A munkaviszony nem azonnal, hanem egy meghatározott felmondási idő elteltével szűnik meg. Ezen időszak legalább felére mentesíteni kell a munkavállalót a munkavégzés alól.
Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Költözködni – „kényelmesen”, jókedvűen is lehet!

  Költözködni – „kényelmesen”, jókedvűen is lehet!

  Költözést összehozni nem egyszerű dolog. Aki próbálta már, annak mindig emlékezetes marad ez a tevékenység. Vannak, akik azt állítják, hogy fel lehet rá készülni például csomagolóanyagok, dobozok beszerzésével. Így aztán nem is kell kapkodni és a feleslegessé vált holmikat egyúttal ki lehet dobni a szeméttárolóba.

 • Így mossa a színeresztő ruhákat!

  Így mossa a színeresztő ruhákat!

  Manapság sokan mosnak nem kézzel, hanem géppel. S amikor a mosógépből kiveszik a ruhákat, akkor érik a háziasszonyokat meglepetések. Az elszíneződés oka néha nagyon is prózai: volt olyan textília a ruhák között, amely eresztette a színét.