2020. július 12., vasárnap
Dalma, Izabella

Egyéb IV.kerület

A hitelből épült templom

Az újpesti evangélikus község 1836-ban alakult meg. De majdnem 70 évet kellett várni arra, hogy saját templomuk legyen a területen. Igaz, az általuk alapított iskolában addig is tartottak istentiszteleteket.

A több mint száz éve épült evangélikus templom ma is várja híveit (Fotó: Máté Krisztián)

Merthogy 1868-ban 500 evangélikus lakos magániskolát alapított, ahol felváltva németül és magyarul tartottak istentiszteletet. Az áttörést 1874 hozta meg, ekkor vásároltak telket a Lebstück Máriáról, a szabadságharc Mária főhadnagyáról elnevezett utcában, és 1875-ben megkezdték az építkezést. A templom és a paplak felépült hitelből, de mivel nem tudták visszafizetni a részleteket 1877–78-ban elárverezték.  A templomból műterem lett, ahol Bezerédy Gyula szobrászművész dolgozott, a lakást és az iskolát Ódry Lehel és Árpád színművészek vásárolták meg. Blaha Lujza, a nemzet csalogánya dalesteket tartott a bérbe vett teremben, és bevételét a templom visszavásárlására adva azt részben „visszaénekelte”.
Az elárverezett egyházi épületeket Reich Sándor lelkész szerezte vissza. A gyülekezet növekedett, és Geduly Lajos több évtizedes hűséges munkája által lelkileg és anyagilag is megerősödött. Olyannyira, hogy a templomot 1909-ben kibővítették, és új parókiát is vásároltak.
A II. világháború után id. Blázy Lajost hívta meg a gyülekezet lelkipásztornak. Tíz esztendei szolgálata alatt megőrizték az összetartó közösségi hangulatot, és a lelkipásztor halálát követően fiát választották meg utódjául. Blázy Lajos 40 éven keresztül hűségesen szolgált a nehéz időkben. A 70-es évektől kicserélődött a gyülekezet, mivel a házépítések nagy rekonstrukciós programjai közepette a „panelerdő rengetegjébe” új lakosok költöztek, akik már kevésbé keresték a templomhoz való kötődést.


A németek és az oroszok is pusztították
A II. világháborúban a templom tornyában, padlásán és orgonájában üldözötteket bújtattak. A harcok folyamán találat érte a homlokzatot, amelyet saját erőből építettek újjá, de a színes üvegablakok elpusztultak. Az 1945-ben bevonuló orosz hadsereg szándékos pusztítása a lángok martalékává tette az egyházközség teljes archívumát, elégették pótolhatatlan iratait, fontos templomépítészeti tervek vesztek el.

 

Oltárkép Margitay Tihamértól, orgona a Mauracher testvérektől

 • A templomnak eredetileg volt egy vastornya, melyet az 1887-es árverezésnél  a váci evangélikus egyház vásárolt meg, és a mai napig ott látható. 
 • A  bent található, Jézus mennybemenetelét ábrázoló oltárképet Margitay Tihamér festette, és ajándékozta a templomnak.
 • Az orgona 1928-ból való, a linzi Mauracher testvérek műve.
 • A gyülekezet megalakulásának százéves évfordulójára, 1973-ban, a belül teljesen felújított templom részére Kardos József, dr. Blázy Árpád lelkész tervei alapján az oltárra kovácsoltvas feszületet, gyertyatartókat, a terembe lámpatesteket készített.

Kapcsolódó Cikkek

 • Ezerrel pörög a nyár

  Ezerrel pörög a nyár

  A legtöbb kulturális központ és művelődési ház újranyitott és azon dolgozik gőzerővel, hogy minél hamarabb pótolhassa az elmaradt programokat és még színesebb kínálattal szolgálhassa ki a látogatókat.

 • Akár Bálint gazda emlékdíjasok is lehetünk!

  Akár Bálint gazda emlékdíjasok is lehetünk!

  Július 15-ig meghosszabbították a jelentkezést a Virágos Magyarország elnevezésű versenyre. Ebben az évben a megszokottól eltérően nem települések és önkormányzatok, hanem magánszemélyek pályázatait várják „Legvirágosabb balkon” és „Legvirágosabb előkert” kategóriákban.