2020. január 27., hétfő
Angelika

Egyéb II.kerület XI.kerület XII.kerület

A legjobb világ- és népzenék szólnak a Héttoronyban

A Makovecz Központ és Archívumban ismertették az idei Héttorony Fesztivál programját, amelyet november 8. és 20. között rendeznek meg, többek között budai helyszíneken: a Hagyományok Házában a Fonó Budai Zeneházban és Makovecz Imre lakóházánál, a Villányi út 8. szám előtt.

A legjobb világ- és népzenéit viszi el a Makovecz Imre által tervezett terekbe a Héttorony Fesztivál. A programsorozat keretében 12 zengő ház, 70 művész, 11 kiállítás, 17 koncert, konferencia, kerekasztal-beszélgetés, táncház és fényfestészet várja az érdeklődőket határon innen és túlról. Többek között olyan nemzetközi sztárok lépnek fel, mint az Iberi grúz férfikórus, a balkáni régió egyik legnépszerűbb zenekara, a Mostar Sevdah Reunion, a macedón gitárvirtuóz, Vlatko Stefanovski, valamint a Berlinben élő Snétberger Ferenc. Lajkó Félix legújabb formációjával áll színpadra, a fesztivál egyik kiemelt eseménye a 45. születésnapját ünneplő Vujicsics együttes jubileumi koncertje. A hazai előadók közül közreműködik a Dalinda, a Kaláka együttes, Novák Péter és az Etnofon, a Szent Efrém Férfikar és a Berecz család. A több helyszínes fesztiválzáró gálát november 20-án, Makovecz Imre születésnapján tartják, ekkor adják át a Makovecz Imre-díjat is.


Héttorony

A fesztivál küldetése, hogy a hazai nép- és világzene kiemelkedő művészei a szomszédos országok magyarságához is eljussanak, valamint ráirányítsák a figyelmet a zene és az építészet szerves kapcsolatára. A koncertek mellett Makovecz Imre életművét és annak hatásait bemutató kiállítások, szakmai beszélgetések és gyerekprogramok várják a közönséget. Részletes program a hettoronyfesztival.hu oldalon található.

 

Makovecz Központ

A Városkúti úti Makovecz Archívum és Emlékházat Makovecz Imre eredetileg magának és a feleségének építtette. A beköltözést azonban már nem érhette meg, jelenleg az épület a mester szellemi örökségének ad otthont, és tárgyi emlékeit őrzi.

Kapcsolódó Cikkek

 • Erre készüljön a hétvégén!

  Erre készüljön a hétvégén!

  Pénteken a reggeli pára- és ködfoltok feloszlását követően szinte mindenhol számíthatunk hosszabb-rövidebb napos időszakokra, de az Északi-középhegység térségében tartósabban párás maradhat az idő.

 • Privát fürdőzés: Janiczak nem keveredik az ózdi polgárokkal

  Privát fürdőzés: Janiczak nem keveredik az ózdi polgárokkal

  A Fidesz meg fogja vizsgálni, hogy Janiczak Dávidnak, a Jobbik ózdi polgármesterének a “privát szórakozásai” mennyi pénzébe kerülnek a helyieknek – közölte Zsigmond Barna Pál, a kormánypárt országgyűlési képviselője budapesti sajtótájékoztatón.

 • Keresd a fényt!

  Keresd a fényt! címmel nyílt kiállítás Hager Ritta Kossuth-díjas textilművész, a Nemzet Művésze alkotásaiból.