EUR: 353,66 Ft
CHF: 329,77 Ft
2020. július 15., szerda
Henrik, Roland

Egyéb Nagykanizsa

A lengyel ügy magyar ügy is

Százegy éve, 1918 novemberében szerezte vissza függetlenségét Lengyelország, több mint egy évszázados idegen elnyomás után. Erről Nagykanizsán, a nemrégiben felavatott Evakuációs emlékműnél is megemlékeztek.

Balogh László, Kanizsa polgármestere azt mondta: a lengyel nemzeti ünnep a magyaroknak azért fontos, mert közös kelet-közép-európai tapasztalat szerint: „nekünk azért értékesebb a szabadság, mert megharcoltunk érte”.


– De ez a tanulság nemcsak a múltból következik, hanem a jelenünkre és a közvetlen jövőnkre is szolgál – fogalmazott Balogh László. – Elutasítjuk a „Merjünk kicsik lenni” lelkületet, ám a múlt egyben kötelezettség is: méltónak kell lennünk elődeinkhez. Ám ebből a büszkeségből nem szabad, hogy elbizakodottság származzon, annál inkább elszántság és kötelességtudat.

A történelemben nincs végső győzelem és végső vereség, ami elvész, az visszaszerezhető, ami megvan, az elveszíthető, folytatta a polgármester, hozzátéve: amit egy nemzedék kivív, azt a másiknak meg kell tartania. A történelemben élet van, amelyet élnünk kell. Szabadon, bátran és felelősségteljesen: méltóan az előttünk járók áldozataihoz, és elkötelezetten az utánunk jövők iránt, szögezte le.


– A budapesti Lengyel Intézet YouTube-csatornáján látható a varsói Nemzeti Emlékezet Intézete két rövid animációja, éppen erről a drámai évszázadról: amikor a 39-es német megszállást követte a több mint 40 évig tartó orosz. Mi a címe mégis? Niezwyciężeni!  Legyőzhetetlenek! – tette hozzá Balogh László, majd leszögezte: „tanúságot kell tennünk arról az erőről, ami nagyszüleinknek, szüleinknek, egyházainknak, a polgári-nemzeti közösségeinknek lehetővé tette a túlélést. A gyermekeknek beszélni kell arról, hogy mi az az erő, ami legyőzi mind a nácizmust, mind a kommunizmust”.

Üzenet a mának

„Mi, magyarok teljes szívünkből tudunk ma a lengyelekkel együtt örülni, mert sorsközösségünk okán Lengyelország sorsának alakulása nemcsak lengyel, hanem magyar ügy is. Keresztény államaink egy évezrede történt megalapítása óta ugyanis a történelem megtanított bennünket arra, hogy nemzeteink emelkedésére, fejlődésére és gyarapodására csak akkor van esély, ha létezik a nemzetét szolgálni képes független, szuverén és cselekvőképes állam” – fogalmazott beszédében Balogh László polgármester.

 

Még ha Szibéria is…

Felczak professzor a II. világháború alatt veszélyes futárszolgálatot teljesített Budapest és a megszállt Varsó között. Tisztában volt azzal, hogy Lengyelország hitleri megszállását felváltja a sztálini, és úgy döntött: hű marad esküjéhez, folytatja a harcot. Erre biztatta édesanyja is, 1945-ben, amikor azt mondta neki: „Dédnagyapád részt vett az 1831-es szabadságharcban, Szibéria lett a sorsa, nagyapád részt vett az 1863-as szabadságharcban, Szibéria lett a sorsa… Tudod, mit kell tenned…”

Kapcsolódó Cikkek