EUR: 353,70 Ft
CHF: 329,71 Ft
2020. július 15., szerda
Henrik, Roland

Egyéb XV.kerület

A MÁV-telep még mindig tükrözi a régi idők hangulatát

A MÁV-telep kerületünk egyik kultikus helye, ahol még napjainkban is aktív élet zajlik, igaz, az évek során egyes részei átépültek vagy eltűntek.

A rákospalotai MÁV-telep Budapest XV. kerületének egyik legkülönlegesebb városrésze, jellegzetes, hangulatos típusházakkal, keskeny utcákkal
( Fotó: Sáfár Tibor)

A telep a Széchenyi út által határolt területen fekszik. Egykori épületei közül a Rákos út–Kazán utca–Alkotmány utca és Széchenyi út közötti területen álló egykori lakóépületeket lebontották. Helyükön ma már sokemeletes panelépületek állnak. További részek tűntek el az M3-as autópálya városi szakaszának építésekor, az út ma két részre osztja a telepet.


A terület hajdanán szőlőtermő vidék volt, azonban az 1880-as és 90-es években tomboló filoxérajárvány a szőlőt kipusztította, így itt a szőlőtermesztés megszűnt. Ezután vásárolta meg a területet a MÁV, majd 1907 és 1909 között a telep első ütemeként felépült 30 földszintes, meglehetősen korszerűtlen, komfort nélküli lakóépület a Rákos út–Szent Korona útja–Ozmán utca és Széchenyi út közötti területen. Ezek az épületek ma már csak archív fotókon láthatók.

Ma már nem egységes a kinézet, van, ahol felújították például az ablakokat – és van, ahol nem ( Fotó: Sáfár Tibor)

Mint az a bpxv.hu oldalon írt beszámolóból is kiderül, később korszerűbb, magasabb komfortfokozatú, többszintes épületek épültek. Némelyekhez konyhakertek és állattartó épületek is tartoztak. Ezeknek a gazdasági épületeknek a maradványai helyenként még megvannak, de sajnos igencsak lehangoló állapotban. Romos, düledező tárolóépületek lettek belőlük. A telep fejlődésével közösségi létesítmények is épültek: elemi iskola, rendőrőrs, majd 1934 és 1938 között a Jézus Szíve-templom, 1939 és 1944 között pedig a Széchenyi úti református templom.


A telep épületei a lakók által ötletszerűen végzett korszerűsítések eredményeképpen sokat veszítettek az egykori egységes, jellegzetes megjelenésükből, valamint a kertekbe épített különféle gépkocsitárolók és egyéb tákolmányok is sokat rontanak az összképen, de a telep – elsősorban talán régi utcaszerkezetének köszönhetően – sokat megőrzött eredeti szépségéből, hangulatából.

 

A nyolcvanéves templom

A templom egykor (Fotó: indafoto.hu)

Van egy eldugott templom három lakótelep árnyékában: a MÁV-telep, a Rákos úti pontházak és a Rákos úti új MÁV-lakótelep veszik körül a Rákospalota MÁV-telepi Jézus Szíve-plébániatemplomot. A templom hivatalos címe Mozdonyvezető utca 2., és a kerület eldugott egyházi épületei közé tartozik, mert a lakótelepi házak takarásában az útról nem látható. A templom tavaly ünnepelte felszentelésének 80. évfordulóját.

 

 

 

 

 

 

 

 

Mentőállomás is volt

Évtizedekig a MÁV telepen lévő épületben volt a kerületi mentőállomás

Évtizedekig a MÁV-telepen lévő Mentő utcában volt az Országos Mentőszolgálat XV. kerületi állomása. Az épület azonban az idők során igen rossz állapotba került: falai vizesedtek, ezáltal repedeztek, mind az épület héjazata, mind tetőszerkezete javításra szorult. A helyzet 2012-re tarthatatlanná vált, a javítások viszont nagyon sokba kerültek volna, ráadásul az állomást bővíteni sem lehetett, így a mentőszolgálat bezárta azt. A kerületiek nem maradtak ellátás nélkül, hiszen a mentők pár utcával arrébb, az Őrjárat utcába költöztek, ahol a XXI. század követelményeinek megfelelő telephelyen dolgozhatnak.

Kapcsolódó Cikkek