2020. július 11., szombat
Nóra, Lili

Egyéb Veszprém

A művészet kiútja a hulladékcsapdából

Különleges kiállítással indult a hulladékcsökkentés európai hete Veszprémben: öt művész hulladékból, hulladékról készült gondolatébresztő alkotásaiból nyílt tárlat a városháza aulájában.

Hegedűs Barbara szerint nem mindegy, milyen világot hagyunk a következő nemzedékekre (fotó: Kovács Bálint)

B. Hegedűs Piros, Debreczeny Zoltán, Baumann Béla, Zámbó Attila és P. Kovács Péter öt eltérő látásmódot képvisel, ám öt különböző szemszögből is a probléma mélyére látnak, és igyekeznek előremutató válaszokat találni a helyzet kezelésére.


Hulladékból készült műalkotások költöztek a Városháza aulájába (fotó: Kovács Bálint)

A helyzettel, vagyis a környezetvédelemmel, márpedig komolyan foglalkozni kell – jelentette ki Hegedűs Barbara alpolgármester a kiállítás hétfő délutáni megnyitóján, napjaink legégetőbb problémájának nevezve a klímaváltozást és a környezetszennyezést. Mint mondta, nem mindegy, milyen világot hagyunk a következő generációkra, éppen ezért Veszprém önkormányzata is azon munkálkodik, hogy minél fenntarthatóbbá váljon a gazdaságunk, és a város működésében érvényesüljenek a környezettudatosság szempontjai.

Temesvári Balázs úgy látja, a trash art lehet a XXI. század egyik legfontosabb izmusa a művészetben (fotó: Kovács Bálint)

Temesvári Balázs, a VKSZ Zrt. vezérigazgatója szerint a művészek látásmódja útmutató lehet – akár akkor is, ha a hulladékkezelésről van szó. A hétköznapokban ugyanis a hulladékot szemétnek tekintjük, meg akarunk szabadulni tőle. A művészek azonban példát mutatnak azzal, hogy alkotásaikhoz újrahasználják a mások által értéktelennek tartott tárgyakat – ha az ő fejükkel gondolkoznánk, talán mi is kevesebb holmit hajítanánk a kukába.

Kapcsolódó Cikkek

  • Ezerrel pörög a nyár

    Ezerrel pörög a nyár

    A legtöbb kulturális központ és művelődési ház újranyitott és azon dolgozik gőzerővel, hogy minél hamarabb pótolhassa az elmaradt programokat és még színesebb kínálattal szolgálhassa ki a látogatókat.

  • Akár Bálint gazda emlékdíjasok is lehetünk!

    Akár Bálint gazda emlékdíjasok is lehetünk!

    Július 15-ig meghosszabbították a jelentkezést a Virágos Magyarország elnevezésű versenyre. Ebben az évben a megszokottól eltérően nem települések és önkormányzatok, hanem magánszemélyek pályázatait várják „Legvirágosabb balkon” és „Legvirágosabb előkert” kategóriákban.