EUR: 353,05 Ft
CHF: 332,23 Ft
2020. július 05., vasárnap
Emese, Sarolta

Külföld

A nemzeti érdek a döntő a tagállamok és az EU viszonyában

Minden tagállamnak tisztában kell lennie azzal, hogy melyek a nemzeti érdekei az EU-hoz fűződő viszonyában – mondta a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára egy könyvbemutatón Budapesten, csütörtökön.

Orbán Balázs Az EU brit szemmel című kiadvány bemutatóján a politikus kiemelte: a tagállamok és az unió viszonya többnyire jogi nyelven, a szabályozásról szóló vitákban a szuverenitás és a szubszidiaritás témakörében fogalmazódik meg. A dilemma az, hogy a döntéseket a nemzetállamok vagy nemzetek feletti szervezetek hozzák-e, illetve, hogy a döntések minél közelebb szülessenek meg azokhoz, akikre vonatkoznak.


Ha Brüsszel nem veszi komolyan, hogy egyes tagállamok aggódnak, például a kettős mérce, vagy a nemzeti identitás megsértése miatt, akkor olyan tragikus fordulatok következhetnek, mint a Brexit, Nagy-Britannia távozása az unióból – mondta az államtitkár. Hangsúlyozta, hogy ezt pedig mindenki el akarja kerülni.

A Brexithez hasonló “kisiklások” elkerüléséhez segíthet hozzá a Századvég Kiadónál megjelent Az EU brit szemmel című kiadvány – vélekedett Orbán Balázs.


A kötet azt a 2012-2014 között készült brit kormányzati jelentést dolgozta fel, mely a brit nemzeti érdekek szempontjából tekintette át a tagállam és az EU közötti hatáskörmegosztást. A több ezer oldalas brit jelentés mintegy 350 oldalas magyar szintézise röviden áttekinti az Egyesült Királyság és az EU viszonyát, a Brexit előzményeit, majd részletesen tárgyalja 32 szakpolitika esetében a tagállam és az unió közötti hatáskörmegosztás előnyeit és hátrányait, dilemmáit többi között az egészségügyben, az adózásban, a versenyjog, a migráció, az oktatás, a környezetvédelem és az energetika területén.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek