EUR: 353,22 Ft
CHF: 332,08 Ft
2020. július 07., kedd
Apollónia

Életmód

A pikáns ízfelelős: a fűszerkömény

Gyerekkoromban  azt hittem, hogy a köménymagot csak Szeged környékén mondják „ö”-vel, az intenzív aromájú , pikáns, kesernyés ízű fűszer valódi neve keménymag. Pedig hivatalosan fűszerköménynek hívják, és a hagyományos magyar konyha egyik legjellegzetesebb íze, de  Észak-Afrikában és a Távol-Keleten is kedvelik. Nemcsak jellegzetes aromája miatt érdemes fogyasztani, hanem azért is, mert rendkívül jó hatással van a szervezetre. Nézzük az örök klasszikusokat, amelyekben a kömény uralkodik.

Rengeteg recept alapfűszere –  Profimedia

 

Leves


Hozzávalók: 1 evőkanál zsír, 1/2 evőkanál só, 1 evőkanál őrölt kömény, 1 evőkanál ételízesítő, 1/2 kávéskanál bors, 1/2 evőkanál fokhagyma granulátum, 1 evőkanál piros paprika, 5 evőkanál liszt, szükség szerint víz, ízlés szerint levesgyöngy vagy pirított kenyérkocka.
Elkészítés: A zsíron feltesszük pirulni a fűszereket a piros paprika kivételével. Amikor serceg beletesszük a lisztet, piros paprikát, és kavargatva pirítjuk tovább. Ezután öntünk rá fél liter hideg vizet, és csomómentesre keverjük.  Amikor sűrűsödik a leves öntsük fel a forró vízzel. Kóstoljuk, ízesítsük, forrás után 5 percig főzzük.

Észak-Afrikában és a Távol-Keleten is kedvelik – Profimedia

Sajtos rúd


Hozzávalók: 60 dkg liszt, 2 kocka Rama margarin (44 dkg), 2 db tojássárgája (fehérje később kell), 1 evőkanál só, szükség szerint tej, 2 csomag élesztő (4 dkg),  köménymag (egész), sajt.
Elkészítés: A tejet megmelegítjük, és az élesztőt kicsit felfuttatjuk benne. A hozzávalókat összegyúrjuk, hozzáadjuk az élesztős tejet, és ceruzavastagságúra kinyújtjuk, a tojásfehérjét kicsit felverjük a tészta kenéséhez, ha kész, akkor lehet megszórni a köménymaggal vagy a sajttal. Derelyevágóval rudakat vágunk, sütőpapíron a tepsiben készre sütjük.

Fehérboros sertésborda

Hozzávalók: 50 dkg sertésborda, 3 db vékony, füstölt húsos szalonna, 1/2 evőkanál zsír, 1 dl fehérbor, 3 cikk fokhagyma, köménymag (egész),  só, bors, fűszerpaprika, húslé.
Elkészítés: A sertésbordát megmossuk, és szárazra töröljük. A füstölt szalonnát egészben feltesszük sülni a zsírban, majd hozzáadjuk a bordákat, és minden oldaláról megsütjük. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk köménymaggal és fűszerpaprikával, majd  felöntjük fehérborral. Fedő alatt lassan pároljuk 50 percig, majd aláöntjük a húslevet. Amikor a hús teljesen puha, hozzáadjuk a felvágott fokhagymát, és  lassan ropogósra sütjük.

 

És az édeskömény?

Rokonságban áll a nálunk köménymagként emlegetett fűszerköménnyel, de az édesköményt máshogy használják. Ánizsos íze remekül illik salátákhoz, zöldséges ételekhez, és egészségügyi tulajdonságai is egyedülállóak.

Kapcsolódó Cikkek

  • A szenior okosórával mindig el lehet érni a papát

    A szenior okosórával mindig el lehet érni a papát

    Az okostelefonok ellen tiltakozó korosztály számára ideális a Senior Okosóra, hiszen megszűnik bennük az a félelem, hogy elállítottak, a többi családtag számára pedig megnyugtató, hogy bármikor  el lehet érni a nagymamát vagy  a nagypapát.

  • Szúnyogok ellen természetes módszerekkel!

    Szúnyogok ellen természetes módszerekkel!

    A szúnyogirtás minden korszaknak egy sajátos tevékenysége, enélkül a nyári estéket nemigen ússzák meg az emberek. Csapdosni ide-oda, szidni a kellemetlenkedő zümmögőket, úgy tűnik, sosem megy ki a divatból. Eme lények szívósak, szaporák.