EUR: 351,15 Ft
CHF: 330,47 Ft
2020. július 03., péntek
Kornél, Soma

Egyéb Veszprém

A roller lehet az autózás alternatívája?

A levegőminőség javítása érdekében nyújt be pályázatot az önkormányzat, az elnyerhető támogatásból az alternatív közlekedési lehetőségek támogatása révén küzdenének a légszennyezettség ellen.

Az Európai Bizottság által indított Urban Innovative Actions kezdeményezés innovatív kísérleti projekteket támogat, a programra bármely, legalább 50 ezres lakossággal rendelkező európai uniós város pályázhat. Az elnyerhető támogatás 5 millió euró (több mint másfél milliárd forint), amihez a pályázónak 20 százaléknyi önerőt kell befektetnie.


Elektromos járművekkel váltanák ki az autókat (fotó: Szalai Csaba, archív)

Tavaly a Servo Movements teszt jelleggel töltőállomásokat telepített a városban, amelyekkel elsősorban a könnyű elektromos járművek (rollerek, elektromos kerékpárok stb.) töltését igyekeztek lehetővé tenni. A tesztidőszak után – ha a pályázat sikeres lesz – hamarosan végleges töltőhálózat is kiépülhet városunkban.

Töltőhálózat kiépítésével szolgálnák ki a várhatóan megnövekvő igényt (fotó: Szalay Csaba, archív)

A fejlesztésre az Európa Kulturális Fővárosa program miatt is szükség lenne. Egyrészt azért, mert 2023-ban sok külföldi látogatóra számíthatunk, nekik is igényük lehet a sok európai városban megszokott közlekedési lehetőségekre – másrészt pedig a veszprémieknek is előnyösebb, ha a vendégek nem az autós forgalmat növelik, hanem alternatív lehetőségeket választanak.


A projekt teljes költségvetését 4 millió euróra, 1,3-1,4 milliárd forintra taksálják, az összesen nagyjából 270 millió forintos önerőt pedig megosztanák a konzorciumi partnerek, vagyis az önkormányzat mellett a Veszprém Balaton 2023 Zrt., a VKSZ Zrt., a Pannon Egyetem, a Servo Movement, a Promera Menedzsment Kft., a Budapesti Műszaki Egyetem, helyi civil szervezetek és cégek. Az önkormányzatnak a számítások szerint három éven át évente 13 millió forinttal kellene hozzájárulnia a projekt sikeréhez.

Kapcsolódó Cikkek